WordPress databasefout: [Tablespace for table '`wp_xwa8u`.`zI8Rw_cleantalk_sfw_temp`' exists. Please DISCARD the tablespace before IMPORT.]
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `zI8Rw_cleantalk_sfw_temp` LIKE `zI8Rw_cleantalk_sfw`;

Copywriting tips
023-369 0000 support@webalist.eu

10 copywritingtips om de conversies van je website te verhogen

Copy is overal. Het is de tekst op je bestemmingspagina, de inhoud van je promotionele e-mails en de woorden op je brochure. Als je iets produceert met als doel de verkoop te stimuleren, zijn de woorden die je gebruikt “copy”.

Copywriting is een vak. Maar je hoeft geen bekroonde schrijver te zijn om ​​effectieve copy te maken die je eerste leads omzetten in verkoop. Het is een vak dat je leert door te doen, te testen, te meten en opnieuw te doen.

1. Zoek uit wie je publiek is

Verkoop vindt plaats wanneer je een behoefte identificeert en hiervoor een oplossing biedt. Effectieve copy benadrukt die behoefte en legt uit waarom het aanbevolen product of de aanbevolen service de beste oplossing is. Maar eerst moet je weten tot wie je je richt.

Maak, om te bepalen wie je publiek is, verschillende gebruikerspersona’s. Dit betekent: onderzoek doen, uitzoeken welke mensen je product of dienst gebruiken en uitzoeken wat ze gemeen hebben. Overweeg enkele van de volgende kenmerken en hoe deze van toepassing kunnen zijn op je hypothetische klanten:

 • Sociaal-economische status
 • Functie en branche
 • Burgerlijke staat
 • Leeftijd
 • Locatie

Als je eenmaal een aantal kenmerkende eigenschappen van je doelgroep hebt bepaald, kun je verschillende persona’s maken om je op te richten. Stel dat je een bedrijf runt dat gespecialiseerd is in hoogwaardige gehaakte babydekens en patronen. Er zijn verschillende mogelijke persona’s voor je producten. Eén daarvan zou Daniel kunnen zijn, een vader die op zoek is naar een hoogwaardige deken voor zijn dochtertje; of Elise, een oma en haakliefhebster die een nieuw patroon voor het maken van kerstcadeaus zoekt.

Voor dit product zou het niet logisch zijn om een ​​persona als Roger te hebben, de huidige student en voorzitter van het studentenvereniging van zijn universiteit; of Lorraine, een huismoeder die haar tienerkinderen wil helpen om naar de universiteit te gaan.

Hoewel fictief, vertegenwoordigen deze persona’s je klanten en helpen ze je, de mensen aan wie je probeert te verkopen, menselijker te maken. En als je weet wie je doelgroep is, kun je ze gemakkelijker targeten: Je kunt betere teksten schrijven die zijn afgestemd op hun behoeften en verwachtingen.

2. Wees persoonlijk – gebruik ‘je’, ‘jij’ en ‘jouw’

Welke van deze uitspraken voelt voor jou het meest persoonlijk aan?

 1. Wanneer een aannemer een raam plaatst, moet hij of zij erop kunnen vertrouwen dat deze niet kapot gaat. Acme ramen zijn bestand tegen intensief gebruik.
 2. Wanneer je een raam plaatst, moet je erop kunnen vertrouwen dat deze niet kapot gaat. Acme Ramen zal je niet teleurstellen.

Er is heel weinig verschil tussen de twee, behalve dat de tweede optie rechtstreeks tot de lezer spreekt. En toch roept het meteen een nauwere verbinding op. Dat is de kracht van het standpunt van de tweede persoon – dat wil zeggen, “je”, “jij” en “jouw” schrijven. Door je lezer rechtstreeks aan te spreken, kun je de afstand tussen hen en hun computerscherm verkleinen.

Kijk voor inspiratie eens op Rover, een marktplaats voor dierenverzorging voor honden- en kattenbezitters. Om de beschikbare diensten te beschrijven, had Rover eenvoudigweg het belangrijkste aanbod kunnen noemen: hondenpension, huisoppas, hondenuitlaatservice, enzovoort. Het doet er echter alles aan om contact te maken met zijn publiek door een extra regel op te nemen die elke service beschrijft.

Wat maakt dit zo effectief?

Vrijwel iedereen weet of kan op zijn minst afleiden wat diensten als “hondenpension” en “hondenuitlaat” zijn, maar deze extra regels tekst voegen een persoonlijk tintje toe. Perfect als je ’s nachts huisdierverzorging nodig hebt en wanneer je hond een wandeling nodig heeft. Door het opnemen van een tweedepersoonsperspectief, ligt de nadruk op jou, de lezer, en het voldoen aan de behoeften van jou (en je  dier).

3. Voeg meetbare feiten toe

Stel je voor dat je een nieuwe marketingstrategie ontwikkelt voor je B2B-bedrijf en je interviewt verschillende content platformen. De twee bedrijven waar je naar kijkt geven je de volgende pitches. Wat is overtuigender?

 1. Contentmarketing is een belangrijke investering in de huidige markt.
 2. Contentmarketing kost tot 41% minder dan betaald zoeken. Bovendien zal dat stukje inhoud na drie jaar meer dan 300% meer leads hebben gegenereerd dan betaald zoeken.

De kans is groot dat je jouw bedrijf toevertrouwt aan het tweede bedrijf. Waarom? Het bevat zeer specifieke feiten en cijfers. Feiten zijn overtuigend omdat ze verifieerbaar en concreet zijn. Maar wees voorzichtig – Je wilt dat ze je helpen in plaats van dat ze je belangrijkste boodschap zijn. Te veel feiten zorgen ervoor dat je teksten droog en saai klinken.

4. Benadruk actie

Conversie is actie. Als je wil dat meer mensen kopen, zich abonneren of contact met je opnemen voor meer informatie, wacht dan niet tot de call-to-action om dit ter sprake te brengen. Injecteer actiewerkwoorden en -zinnen in je hele tekst, met name die waardoor de lezer zich inbeeldt iets te doen of te bereiken.

Dat betekent niet simpelweg het product of de dienst in actietermen beschrijven, zoals in ‘Deze glasblaasmachine is de meest effectieve op de markt’. Het betekent een beeld schetsen van het gebruik en de impact ervan, zoals “Met deze glasblaasmachine produceer je 30% meer lampen dan het gemiddelde bedrijf.”

Zie je hoe het gebruik van het werkwoord ‘produceren’ in de tweede zin tot actie aanzet? Andere even effectieve werkwoorden zijn:

 • Start
 • Aandrijving
 • Creëren
 • Innoveren
 • Groeien
 • Verkennen

5. Houd het eenvoudig en beknopt

Je hebt slechts enkele seconden om een ​​bezoeker van je website ervan te overtuigen dat je de moeite waard bent om te blijven hangen, maar dat zal niet lukken als je te lang en te ingewikkeld schrijft. De meeste internetgebruikers lezen immers 20% van de inhoud van een pagina en dat aantal varieert omgekeerd evenredig met de hoeveelheid inhoud op een webpagina. Met andere woorden: hoe meer je schrijft, hoe minder mensen lezen.

Gebruik eenvoudige, duidelijke taal om je punt aan lezers over te brengen en verwijder overtollige woorden die je boodschap niet verbeteren of waarde toevoegen voor je lezers.

6. Schrijf met SEO in gedachten

Doordat technologie zich verder ontwikkelt en ontwerpers steeds meer leren over hoe mensen zoeken, veranderen algoritmen van zoekmachines en veranderen hun prioriteiten. Vroeger kon je een pagina optimaliseren door gewoon zoveel mogelijk je zoekwoorden te gebruiken, maar die tijd is allang voorbij. (Nu heet dat “keyword stuffing”, een absolute no-go.)

Tegenwoordig wil Google inhoud van hoge kwaliteit die resoneert met lezers. Om inhoud van dit kaliber te creëren, die ook is geoptimaliseerd voor zoekmachines, moet je:

 • Bepalen waar je klanten naar zoeken.
  Schrijf vervolgens een tekst die deze zoektermen adresseert. Het beantwoorden van zoekvragen (zoekopdrachten) van gebruikers is het uiteindelijke doel van Google, wat betekent dat het geen zin heeft om stiekem te doen en te proberen misleidende inhoud te creëren (bijvoorbeeld blogposts schrijven over onderwerp A en promotie-inhoud over onderwerp B daarin verbergen).
 • Integreer trefwoorden op natuurlijke wijze in je  inhoud.
  Zoals eerder vermeld, zal het trachten om het aantal instanties van je zoekwoord te maximaliseren door middel van keyword stuffing, meer kwaad dan goed doen.
 • Schrijf een verleidelijke meta-titel en -beschrijving om je gebruikers naar binnen te trekken.
  Deze informatie is wat gebruikers te zien krijgen wanneer ze door de resultaten van zoekmachines bladeren. Dit is uiteindelijk wat het verschil maakt tussen een lezer die op jouw website klikt versus die van je concurrent.
  Zie het als een gratis “advertentie” en benader het ook zo.
 • Link intern naar andere relevante pagina’s op je site. Dit maakt het voor gebruikers makkelijker om je site verder te verkennen en daarmee de tijd op de site te verlengen.
 • Neem knoppen voor sociaal delen op in je tekst. Als je dit doet, wordt je inhoud eenvoudiger deelbaar en kan dit zich snel vertalen in meer bezoeken en paginaweergaven.
 • Kijk eens wat je concurrentie doet. Waar schrijven ze over? Welke woorden gebruiken ze? Gebruik je rivalen als benchmark om je inhoud nog beter te maken.

Merk op dat deze best practices slechts enkele richtlijnen zijn; SEO is een vak dat veel meer omvat dan een handvol tips. Dat gezegd hebbende, deze tips vormen een goed startpunt en gids voor het optimaliseren van de website copy voor meer conversies.

Webalist is reseller van een zeer efficiënte SEO-marketing tool die in 5-15 minuten per dag je hele website veel beter zichtbaar maakt in de zoekmachines. Vraag gerust.

7. Schrijf pakkende koppen

Volgens industriepionier David Ogilvy leest er voor elke vijf mensen die een kop lezen er maar één de body tekst. Hoewel het een nogal saaie statistiek is, wijst dit op het belang van sterke koppen om lezers te verleiden om te klikken en/of lezen.

Met dat in gedachten, kun je de koppen effectiever maken door deze vier tips te volgen:

 1. Vertel de lezer wat het product, de dienst of het artikel zal opleveren
 2. Voeg je zoekwoord toe.
 3. Wees specifiek.
 4. Speel in op de emoties van de lezer.

8. Benut sociale invloed

Mensen zijn sociale wezens. Als een andere persoon ons iets aanbeveelt, zelfs als het een vreemde is die een aanbeveling op internet schrijft, hebben we de neiging om daar meer op te vertrouwen dan dat we een traditionele advertentie zouden vertrouwen. Feedback van anderen heeft zelfs zoveel invloed dat 94% van de online shoppers aangeeft een bedrijf te vermijden als ze er een negatieve recensie over hebben gelezen.

Waarom is dit van belang? Je kunt sociale invloed in je tekst gebruiken, met name door:

 • Aanbevelingen van klanten toe te voegen aan je teksten
 • Een speciale “Wat andere klanten zeggen” pagina te maken
 • Regelmatig nieuwe beoordelingen toe te voegen
 • Af en toe een slechte of middelmatige beoordeling toevoegen

Ja, dat klopt – sommige negativiteit verhoogt je geloofwaardigheid.

Volgens social commerce-groep Reevoo twijfelt 30% van de klanten aan de authenticiteit van de reacties van klanten wanneer de enige reviews die ze zien goed zijn. Tegelijkertijd vertrouwt 68% van de lezers beoordelingen meer wanneer er zowel goede als slechte scores zijn.

9. Gebruik een duidelijke call-to-action (CTA)

Alle aanbevelingen van klanten zullen niets betekenen als je lezers niet weten wat ze vervolgens moeten doen. Met andere woorden, je hebt een duidelijke call-to-action nodig die de volgende stappen van de lezer beschrijft.

Vermijd het gebruik van vage woorden zoals “volgende” of “doorgaan” in je CTA omdat ze niet specificeren wat een klik zal doen. (Zullen lezers zich uiteindelijk abonneren op je nieuwsbrief? Krijgen ze een gratis whitepaper in hun mailinbox? Betekent het dat ze akkoord gaan om iets te kopen?)

Probeer in plaats daarvan iets meer in de trant van:

 • Ontvang je gratis kostenschatting
 • Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang waardevolle tips
 • Koop nu nieuwe artikelen

10. Gebruik psychologie om je lezers te motiveren

De studie van psychologie gaat helemaal over waarom mensen doen wat ze doen, waardoor het meteen zeer belangrijk is voor marketing. We weten dat peer-invloed verklaart waarom reviews effectief zijn, maar er zijn veel meer psychologische processen die je kunnen helpen conversies te stimuleren.

Schaarste en verliesaversie

“Nog maar 3 over!”

“Uitverkoop eindigt vanavond!”

“Alleen vandaag: gratis verzending!”

Er is een reden waarom je dit soort bewoordingen zo vaak ziet in verkoopteksten. Wanneer mensen geloven dat een hulpbron beperkt of schaars is, voelen ze zich gedreven om het te verkrijgen. Een tijdelijk aanbod zet aan tot actie door een gevoel van urgentie te creëren, waardoor de lezer wordt ontmoedigd te denken dat ze ‘later terug kunnen komen’.

Hoewel bezoekers aanvankelijk misschien niet de intentie hebben om te kopen, zijn ze nu doordrenkt met een gevoel van urgentie en voelen ze zich gedwongen om te handelen om te voorkomen dat ze iets missen.

Voorrang en recentheid

Begin met je belangrijkste informatie. Dat is het voorrang-effect. Maar sluit het recentheidseffect niet uit: het feit dat lezers de meest recentelijk gelezen informatie het beste onthouden.

Om van deze neigingen te profiteren, bewaar je het  meest overtuigende feit of argument voor het begin en het einde van je tekst. Dit is het meest relevant bij het opstellen van berichten in listicle-stijl, zoals het Fitbit-artikel “12 Not-So-Obvious Things to Know About Your Fitbit Tracker.”

De eerste functie die wordt vermeld, is het vermogen van Fitbit-trackers om doelen te maken, en de laatste functie is het vermogen van de trackers om te synchroniseren met andere apps. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat Fitbit deze twee functies opzettelijk aan het begin en het einde van de kopie heeft geplaatst om te profiteren van de psychologische neigingen van gebruikers, maar het is niet uitgesloten.

Enkele andere functies, zoals de mogelijkheid om foto’s te delen en resultaten te vergelijken met vrienden, zijn opgenomen in het midden van de lijst, vermoedelijk omdat ze vaker voorkomen bij andere fitnesstrackers. Ondertussen komt het leggen van de nadruk op Fitbit’s functie voor het stellen van doelen overeen met de grotere bedrijfsmissie om “Het leven van mensen helpen transformeren“. En het benadrukken van de compatibiliteit met andere apps helpt Fitbit zich te onderscheiden van concurrenten.

Psychologie suggereert dat gebruikers deze twee functies hoogstwaarschijnlijk zullen onthouden van de in totaal 12 genoemde. De makers van de Fitbit-copy hebben misschien geredeneerd dat deze twee functies het beste aantonen hoe praktisch en bruikbaar de tracker is bij het veranderen van de levensstijl van een klant, terwijl ze ook gemakkelijk kunnen worden opgenomen in hun bestaande reeks digitale producten.

Conclusie

Effectieve copywriting kan het verkeer naar je website vergroten en uiteindelijk de conversies verhogen. Ontdek het zelf aan de hand van één of meerdere van de tips die in dit artikel worden genoemd. Maar probeer ze niet allemaal tegelijk uit; introduceer er een paar tegelijk en verzamel gegevens zodat je kunt leren wat het beste werkt. Onthoud dat copywriting niet iets is dat je moet doen en dan kunt laten voor wat het is. Je moet blijven controleren en aanpassen, zodat je kunt bepalen wat het beste werkt.

 Laat in het reactieveld hieronder weten met welk van deze tips jij gaat starten. Ik ben benieuwd naar je reactie. 

10 copywritingtips om de conversies van je website te verhogen

Copy is overal. Het is de tekst op je bestemmingspagina, de inhoud van je promotionele e-mails en de woorden op je brochure. Als je iets produceert met als doel de verkoop te stimuleren, zijn de woorden die je gebruikt “copy”.

Copywriting is een vak. Maar je hoeft geen bekroonde schrijver te zijn om ​​effectieve copy te maken die je eerste leads omzetten in verkoop. Het is een vak dat je leert door te doen, te testen, te meten en opnieuw te doen.

1. Zoek uit wie je publiek is

Verkoop vindt plaats wanneer je een behoefte identificeert en hiervoor een oplossing biedt. Effectieve copy benadrukt die behoefte en legt uit waarom het aanbevolen product of de aanbevolen service de beste oplossing is. Maar eerst moet je weten tot wie je je richt.

Maak, om te bepalen wie je publiek is, verschillende gebruikerspersona’s. Dit betekent: onderzoek doen, uitzoeken welke mensen je product of dienst gebruiken en uitzoeken wat ze gemeen hebben. Overweeg enkele van de volgende kenmerken en hoe deze van toepassing kunnen zijn op je hypothetische klanten:

 • Sociaal-economische status
 • Functie en branche
 • Burgerlijke staat
 • Leeftijd
 • Locatie

Als je eenmaal een aantal kenmerkende eigenschappen van je doelgroep hebt bepaald, kun je verschillende persona’s maken om je op te richten. Stel dat je een bedrijf runt dat gespecialiseerd is in hoogwaardige gehaakte babydekens en patronen. Er zijn verschillende mogelijke persona’s voor je producten. Eén daarvan zou Daniel kunnen zijn, een vader die op zoek is naar een hoogwaardige deken voor zijn dochtertje; of Elise, een oma en haakliefhebster die een nieuw patroon voor het maken van kerstcadeaus zoekt.

Voor dit product zou het niet logisch zijn om een ​​persona als Roger te hebben, de huidige student en voorzitter van het studentenvereniging van zijn universiteit; of Lorraine, een huismoeder die haar tienerkinderen wil helpen om naar de universiteit te gaan.

Hoewel fictief, vertegenwoordigen deze persona’s je klanten en helpen ze je, de mensen aan wie je probeert te verkopen, menselijker te maken. En als je weet wie je doelgroep is, kun je ze gemakkelijker targeten: Je kunt betere teksten schrijven die zijn afgestemd op hun behoeften en verwachtingen.

2. Wees persoonlijk – gebruik ‘je’, ‘jij’ en ‘jouw’

Welke van deze uitspraken voelt voor jou het meest persoonlijk aan?

 1. Wanneer een aannemer een raam plaatst, moet hij of zij erop kunnen vertrouwen dat deze niet kapot gaat. Acme ramen zijn bestand tegen intensief gebruik.
 2. Wanneer je een raam plaatst, moet je erop kunnen vertrouwen dat deze niet kapot gaat. Acme Ramen zal je niet teleurstellen.

Er is heel weinig verschil tussen de twee, behalve dat de tweede optie rechtstreeks tot de lezer spreekt. En toch roept het meteen een nauwere verbinding op. Dat is de kracht van het standpunt van de tweede persoon – dat wil zeggen, “je”, “jij” en “jouw” schrijven. Door je lezer rechtstreeks aan te spreken, kun je de afstand tussen hen en hun computerscherm verkleinen.

Kijk voor inspiratie eens op Rover, een marktplaats voor dierenverzorging voor honden- en kattenbezitters. Om de beschikbare diensten te beschrijven, had Rover eenvoudigweg het belangrijkste aanbod kunnen noemen: hondenpension, huisoppas, hondenuitlaatservice, enzovoort. Het doet er echter alles aan om contact te maken met zijn publiek door een extra regel op te nemen die elke service beschrijft.

Wat maakt dit zo effectief?

Vrijwel iedereen weet of kan op zijn minst afleiden wat diensten als “hondenpension” en “hondenuitlaat” zijn, maar deze extra regels tekst voegen een persoonlijk tintje toe. Perfect als je ’s nachts huisdierverzorging nodig hebt en wanneer je hond een wandeling nodig heeft. Door het opnemen van een tweedepersoonsperspectief, ligt de nadruk op jou, de lezer, en het voldoen aan de behoeften van jou (en je  dier).

3. Voeg meetbare feiten toe

Stel je voor dat je een nieuwe marketingstrategie ontwikkelt voor je B2B-bedrijf en je interviewt verschillende content platformen. De twee bedrijven waar je naar kijkt geven je de volgende pitches. Wat is overtuigender?

 1. Contentmarketing is een belangrijke investering in de huidige markt.
 2. Contentmarketing kost tot 41% minder dan betaald zoeken. Bovendien zal dat stukje inhoud na drie jaar meer dan 300% meer leads hebben gegenereerd dan betaald zoeken.

De kans is groot dat je jouw bedrijf toevertrouwt aan het tweede bedrijf. Waarom? Het bevat zeer specifieke feiten en cijfers. Feiten zijn overtuigend omdat ze verifieerbaar en concreet zijn. Maar wees voorzichtig – Je wilt dat ze je helpen in plaats van dat ze je belangrijkste boodschap zijn. Te veel feiten zorgen ervoor dat je teksten droog en saai klinken.

4. Benadruk actie

Conversie is actie. Als je wil dat meer mensen kopen, zich abonneren of contact met je opnemen voor meer informatie, wacht dan niet tot de call-to-action om dit ter sprake te brengen. Injecteer actiewerkwoorden en -zinnen in je hele tekst, met name die waardoor de lezer zich inbeeldt iets te doen of te bereiken.

Dat betekent niet simpelweg het product of de dienst in actietermen beschrijven, zoals in ‘Deze glasblaasmachine is de meest effectieve op de markt’. Het betekent een beeld schetsen van het gebruik en de impact ervan, zoals “Met deze glasblaasmachine produceer je 30% meer lampen dan het gemiddelde bedrijf.”

Zie je hoe het gebruik van het werkwoord ‘produceren’ in de tweede zin tot actie aanzet? Andere even effectieve werkwoorden zijn:

 • Start
 • Aandrijving
 • Creëren
 • Innoveren
 • Groeien
 • Verkennen

5. Houd het eenvoudig en beknopt

Je hebt slechts enkele seconden om een ​​bezoeker van je website ervan te overtuigen dat je de moeite waard bent om te blijven hangen, maar dat zal niet lukken als je te lang en te ingewikkeld schrijft. De meeste internetgebruikers lezen immers 20% van de inhoud van een pagina en dat aantal varieert omgekeerd evenredig met de hoeveelheid inhoud op een webpagina. Met andere woorden: hoe meer je schrijft, hoe minder mensen lezen.

Gebruik eenvoudige, duidelijke taal om je punt aan lezers over te brengen en verwijder overtollige woorden die je boodschap niet verbeteren of waarde toevoegen voor je lezers.

6. Schrijf met SEO in gedachten

Doordat technologie zich verder ontwikkelt en ontwerpers steeds meer leren over hoe mensen zoeken, veranderen algoritmen van zoekmachines en veranderen hun prioriteiten. Vroeger kon je een pagina optimaliseren door gewoon zoveel mogelijk je zoekwoorden te gebruiken, maar die tijd is allang voorbij. (Nu heet dat “keyword stuffing”, een absolute no-go.)

Tegenwoordig wil Google inhoud van hoge kwaliteit die resoneert met lezers. Om inhoud van dit kaliber te creëren, die ook is geoptimaliseerd voor zoekmachines, moet je:

 • Bepalen waar je klanten naar zoeken.
  Schrijf vervolgens een tekst die deze zoektermen adresseert. Het beantwoorden van zoekvragen (zoekopdrachten) van gebruikers is het uiteindelijke doel van Google, wat betekent dat het geen zin heeft om stiekem te doen en te proberen misleidende inhoud te creëren (bijvoorbeeld blogposts schrijven over onderwerp A en promotie-inhoud over onderwerp B daarin verbergen).
 • Integreer trefwoorden op natuurlijke wijze in je  inhoud.
  Zoals eerder vermeld, zal het trachten om het aantal instanties van je zoekwoord te maximaliseren door middel van keyword stuffing, meer kwaad dan goed doen.
 • Schrijf een verleidelijke meta-titel en -beschrijving om je gebruikers naar binnen te trekken.
  Deze informatie is wat gebruikers te zien krijgen wanneer ze door de resultaten van zoekmachines bladeren. Dit is uiteindelijk wat het verschil maakt tussen een lezer die op jouw website klikt versus die van je concurrent.
  Zie het als een gratis “advertentie” en benader het ook zo.
 • Link intern naar andere relevante pagina’s op je site. Dit maakt het voor gebruikers makkelijker om je site verder te verkennen en daarmee de tijd op de site te verlengen.
 • Neem knoppen voor sociaal delen op in je tekst. Als je dit doet, wordt je inhoud eenvoudiger deelbaar en kan dit zich snel vertalen in meer bezoeken en paginaweergaven.
 • Kijk eens wat je concurrentie doet. Waar schrijven ze over? Welke woorden gebruiken ze? Gebruik je rivalen als benchmark om je inhoud nog beter te maken.

Merk op dat deze best practices slechts enkele richtlijnen zijn; SEO is een vak dat veel meer omvat dan een handvol tips. Dat gezegd hebbende, deze tips vormen een goed startpunt en gids voor het optimaliseren van de website copy voor meer conversies.

Webalist is reseller van een zeer efficiënte SEO-marketing tool die in 5-15 minuten per dag je hele website veel beter zichtbaar maakt in de zoekmachines. Vraag gerust.

7. Schrijf pakkende koppen

Volgens industriepionier David Ogilvy leest er voor elke vijf mensen die een kop lezen er maar één de body tekst. Hoewel het een nogal saaie statistiek is, wijst dit op het belang van sterke koppen om lezers te verleiden om te klikken en/of lezen.

Met dat in gedachten, kun je de koppen effectiever maken door deze vier tips te volgen:

 1. Vertel de lezer wat het product, de dienst of het artikel zal opleveren
 2. Voeg je zoekwoord toe.
 3. Wees specifiek.
 4. Speel in op de emoties van de lezer.

8. Benut sociale invloed

Mensen zijn sociale wezens. Als een andere persoon ons iets aanbeveelt, zelfs als het een vreemde is die een aanbeveling op internet schrijft, hebben we de neiging om daar meer op te vertrouwen dan dat we een traditionele advertentie zouden vertrouwen. Feedback van anderen heeft zelfs zoveel invloed dat 94% van de online shoppers aangeeft een bedrijf te vermijden als ze er een negatieve recensie over hebben gelezen.

Waarom is dit van belang? Je kunt sociale invloed in je tekst gebruiken, met name door:

 • Aanbevelingen van klanten toe te voegen aan je teksten
 • Een speciale “Wat andere klanten zeggen” pagina te maken
 • Regelmatig nieuwe beoordelingen toe te voegen
 • Af en toe een slechte of middelmatige beoordeling toevoegen

Ja, dat klopt – sommige negativiteit verhoogt je geloofwaardigheid.

Volgens social commerce-groep Reevoo twijfelt 30% van de klanten aan de authenticiteit van de reacties van klanten wanneer de enige reviews die ze zien goed zijn. Tegelijkertijd vertrouwt 68% van de lezers beoordelingen meer wanneer er zowel goede als slechte scores zijn.

9. Gebruik een duidelijke call-to-action (CTA)

Alle aanbevelingen van klanten zullen niets betekenen als je lezers niet weten wat ze vervolgens moeten doen. Met andere woorden, je hebt een duidelijke call-to-action nodig die de volgende stappen van de lezer beschrijft.

Vermijd het gebruik van vage woorden zoals “volgende” of “doorgaan” in je CTA omdat ze niet specificeren wat een klik zal doen. (Zullen lezers zich uiteindelijk abonneren op je nieuwsbrief? Krijgen ze een gratis whitepaper in hun mailinbox? Betekent het dat ze akkoord gaan om iets te kopen?)

Probeer in plaats daarvan iets meer in de trant van:

 • Ontvang je gratis kostenschatting
 • Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang waardevolle tips
 • Koop nu nieuwe artikelen

10. Gebruik psychologie om je lezers te motiveren

De studie van psychologie gaat helemaal over waarom mensen doen wat ze doen, waardoor het meteen zeer belangrijk is voor marketing. We weten dat peer-invloed verklaart waarom reviews effectief zijn, maar er zijn veel meer psychologische processen die je kunnen helpen conversies te stimuleren.

Schaarste en verliesaversie

“Nog maar 3 over!”

“Uitverkoop eindigt vanavond!”

“Alleen vandaag: gratis verzending!”

Er is een reden waarom je dit soort bewoordingen zo vaak ziet in verkoopteksten. Wanneer mensen geloven dat een hulpbron beperkt of schaars is, voelen ze zich gedreven om het te verkrijgen. Een tijdelijk aanbod zet aan tot actie door een gevoel van urgentie te creëren, waardoor de lezer wordt ontmoedigd te denken dat ze ‘later terug kunnen komen’.

Hoewel bezoekers aanvankelijk misschien niet de intentie hebben om te kopen, zijn ze nu doordrenkt met een gevoel van urgentie en voelen ze zich gedwongen om te handelen om te voorkomen dat ze iets missen.

Voorrang en recentheid

Begin met je belangrijkste informatie. Dat is het voorrang-effect. Maar sluit het recentheidseffect niet uit: het feit dat lezers de meest recentelijk gelezen informatie het beste onthouden.

Om van deze neigingen te profiteren, bewaar je het  meest overtuigende feit of argument voor het begin en het einde van je tekst. Dit is het meest relevant bij het opstellen van berichten in listicle-stijl, zoals het Fitbit-artikel “12 Not-So-Obvious Things to Know About Your Fitbit Tracker.”

De eerste functie die wordt vermeld, is het vermogen van Fitbit-trackers om doelen te maken, en de laatste functie is het vermogen van de trackers om te synchroniseren met andere apps. We kunnen niet met zekerheid zeggen dat Fitbit deze twee functies opzettelijk aan het begin en het einde van de kopie heeft geplaatst om te profiteren van de psychologische neigingen van gebruikers, maar het is niet uitgesloten.

Enkele andere functies, zoals de mogelijkheid om foto’s te delen en resultaten te vergelijken met vrienden, zijn opgenomen in het midden van de lijst, vermoedelijk omdat ze vaker voorkomen bij andere fitnesstrackers. Ondertussen komt het leggen van de nadruk op Fitbit’s functie voor het stellen van doelen overeen met de grotere bedrijfsmissie om “Het leven van mensen helpen transformeren“. En het benadrukken van de compatibiliteit met andere apps helpt Fitbit zich te onderscheiden van concurrenten.

Psychologie suggereert dat gebruikers deze twee functies hoogstwaarschijnlijk zullen onthouden van de in totaal 12 genoemde. De makers van de Fitbit-copy hebben misschien geredeneerd dat deze twee functies het beste aantonen hoe praktisch en bruikbaar de tracker is bij het veranderen van de levensstijl van een klant, terwijl ze ook gemakkelijk kunnen worden opgenomen in hun bestaande reeks digitale producten.

Conclusie

Effectieve copywriting kan het verkeer naar je website vergroten en uiteindelijk de conversies verhogen. Ontdek het zelf aan de hand van één of meerdere van de tips die in dit artikel worden genoemd. Maar probeer ze niet allemaal tegelijk uit; introduceer er een paar tegelijk en verzamel gegevens zodat je kunt leren wat het beste werkt. Onthoud dat copywriting niet iets is dat je moet doen en dan kunt laten voor wat het is. Je moet blijven controleren en aanpassen, zodat je kunt bepalen wat het beste werkt.

 Laat in het reactieveld hieronder weten met welk van deze tips jij gaat starten. Ik ben benieuwd naar je reactie.