5 indicatoren om de prestaties van je blogs te meten

Bloggen doe je (hopelijk) met een reden.
De resultaten van je activiteiten meten is iets dat je maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks zou moeten doen. Soms wordt het een beetje frustrerend als je moet stoppen met je ‘echte’ werk, en naar cijfers moet kijken.

Cijfers die je vertellen of je werk tot goede of slecht resultaten heeft geleid. Cijfers die je laten zien wat je moet doen om betere resultaten te krijgen.

En deze cijfers moeten worden geanalyseerd met behulp van een filter met statistieken. Statistieken die je helpen niet alleen naar een aantal cijfers te kijken, maar ook bepalen waar je naartoe wil met je blogdoelen.

Nadat je dit artikel hebt gelezen, weet je welke statistieken je minimaal moet gebruiken om je werk te analyseren, maar ook welke hulpmiddelen je kunt gebruiken om deze statistieken te meten en hoe je dit vanaf vandaag kunt doen.

Ik zal het hebben over de 5 indicatoren die je moet bekijken nadat je een blogbericht hebt gepubliceerd:

  • Bezoeken
  • Betrokkenheid
  • Links
  • Social media 
  • Lead Generator

1. Bezoeken

Voor sommige bloggers en online ondernemers is dit het eerste waar ze aan denken als ze hun werk willen meten. Hoeveel bezoek hebben ze gekregen. Hoeveel verkeer hebben ze ontvangen via die blogpost.

En ik zeg niet dat dat slecht of goed is. Omdat je website ook verkeer nodig heeft om bekend te worden bij anderen.

De eerste vraag wanneer iemand meer verkeer op zijn blog wil krijgen, is dezelfde vraag die veel marketeers stellen: Wil je “kwaliteit of kwantiteit?” En het antwoord is altijd hetzelfde – het hangt ervan af.

Maar je kunt geen goede contentmarketingstrategie hebben als je niet in kwaliteit investeert en daardoor niet de juiste bezoekers op je website krijgt

Als je dus wil zien hoeveel verkeer je website ontvangt, installeer je eenvoudigweg de Google Analytics code en bekijk je na een paar dagen je  rapport: Doelgroep – Overzicht.
Ik geloof dat Google Analytics momenteel de meest gedetailleerde GRATIS analyse is die je op je website kunt gebruiken.
Mocht je nog geen Google Analytics account hebben, klik dan hier voor een handleiding.

De code zal op je website geplaatst moeten worden. Mocht je dit niet zelf kunnen, neem dan contact op met diegene die jouw website beheert of heeft gebouwd. 

Bezoeken op je website kan dus een indicator zijn die je moet meten wanneer je duidelijke doelen voor je contentmarketingwerkzaamheden bepaalt.

2. Betrokkenheid (reacties en commentaar)

Een andere indicator die ik je aanbeveel, is ‘betrokkenheid’.

Hier komt het menselijke deel van je contentmarketing aan de orde. Omdat je hier niet alleen persoonlijk moet worden, maar ook moet proberen te begrijpen welke intenties je bezoekers hebben wanneer ze betrokken zijn en reacties geven.

Maar als we het over betrokkenheid hebben, kijk ik naar reacties op het blog. De laatste paar weken zag ik enige afname in het commentaargedeelte, maar dat betekent niet dat de betrokkenheid alleen op blogs of op de website is.

En het is best grappig om hierover te schrijven op een blog waar je niet overal honderden comments ziet. Maar we zijn twee maanden geleden begonnen om het blog nieuwe leven in te blazen en waarde te leveren. We hebben nog steeds uitdagingen met onze blogstrategie. We zoeken naar wat wel en niet werkt voor onze doelgroep. 

Als mensen op je blog reageren, betekent dit dat je het goed doet omdat je hun aandacht had. En vandaag is de menselijke aandachtsspanne korter dan die van een goudvis.

Als mensen op je website reageren, kun je niet alleen met hen in contact komen, maar je kunt ook een meer privégesprek voeren als zij je hun e-mail sturen (wanneer een gebruiker op een blog reageert, moet hij 3 secties invullen: Naam, E-mail, Reactie. Ik raad je aan om ze allemaal verplicht te maken op je blog. Op die manier kun je namelijk ook spammers vermijden 😉

3. Links

Zoekmachineoptimalisatie is belangrijk voor een je website. Hoe beter je gevonden wordt, hoe meer nieuwe bezoekers je kunt krijgen via de Google zoekmachines. 

Links zijn daarbij weer erg belangrijk voor je website.

Hoe kun je links naar je blogberichten of website krijgen die hoog scoren in Google? Als Google het menselijk brein probeert te imiteren of benaderen zou ik zeggen: wanneer je waardevolle inhoud hebt gemaakt 😉

Er was een tijd dat ik dacht dat de beste blogs lang moesten zijn, flinke lappen tekst waar ik gewoon mijn gedachten, ideeën of andere tips en trucs deel die ik heb geleerd door te lezen of te experimenteren. Maar ik ben er dieper ingedoken en ontdekte dat er ook andere soorten content zijn die je op je blog kunt maken:

  • korte en zeer krachtige blogposts
  • video’s die je invoegt in blogposts, met- of zonder “uitgetikte tekst” eronder (transcriptie).
  • monsterblogs ofwel posts met meer dan 2000 woorden en boordevol informatie
  • infographics en andere visuele elementen 

Wanneer constant waarde deelt op verschillende manieren en je gemeenschap geweldige informatie en content geeft (denk erover om ze eerst te helpen), profiteer je later van de voordelen.

Een tweede manier om hoog te scoren in Google is gastbloggen voor anderen met minimaal een link naar jouw website in dat blog (liefst een blog met een heldere relatie met jouw branche/doelgroep/vakgebied.

Er zijn ondernemers en bloggers die regelmatig gastblogs plaatsen voor andere ondernemers of bloggers. Velen van hen doen het om hun persoonlijke merk te laten groeien en velen van hen doen het om hun eigen werk te promoten en om terug te linken naar hun website, omdat Google er nu eenmaal van houdt wanneer je hoogwaardige, relevante en logische links hebt naar je eigen website / blog.

Ja, dit is een andere strategie waarbij je veel links naar je website kunt realiseren Het is echter niet eenvoudig en je moet harder werken.

Voordat ik naar het volgende punt ga, wil ik je laten weten dat je een goede balans moet hebben tussen schrijven voor Google en schrijven voor mensen. Soms is het beter om voor mensen te schrijven dan voor Google, omdat mensen emotioneel reageren, maar Google reageert robotachtig. De kans is ook klein dat Google je klant wordt, dus schrijf altijd voor je doelgroep.

4. Social media delen

Als je wil dat je blog meer gedeeld wordt op social media, moet je begrijpen hoe deze platformalgoritmen werken en wie er voordelen uit halen.

Er zijn een heleboel specialisten die zeggen dat als je een paar keer op Facebook, LinkedIn, Google Plus en Twitter post, het verkeer zal binnenstromen, je een groot publiek zult hebben en je veel getoond zal worden in sociale media tijdlijnen

Laat me je dit vertellen: de concurrentie is moordend en je moet je handen vuil maken en elke dag experimenteren om te weten wat goed is voor je branding en bedrijf en waar je op moet blijven focussen.

Als je meer zichtbaarheid op sociale media wil krijgen, moet je vandaag naar je volgers kijken en ze door-en-door kennen.
Wie zijn zij?
Waarom volgen ze jou?
Welk type inhoud zoeken ze?
Etc.

Gedraag je dan niet als spammer die elk uur zijn blogpost deelt. Je moet een slim schema opstellen in plaats van een vol schema. Dat betekent dat je een strategie voor sociale media nodig hebt, wanneer je inhoud publiceert en hoe je deze publiceert (Twitter, Facebook, LinkeIn, Instagram, Hashtags, Afbeeldingen, Video).

Maar nog belangrijker, elke keer dat je op sociale media wil gaan posten, moet je op het volgende punt blijven letten.

“Welke waarde zal ik vandaag bieden?

Misschien is wat waardevol is voor jou, niet waardevol voor je doelgroep. Denk dus eerst aan je doelgroep. Inhoud meer dan eens promoten op sociale media is een goede strategie, zolang je dit maar doet om waardevolle informatie te geven.

Als je consistent bent met je strategie voor sociale media, zal dit je op diverse manieren voordelen opleveren voor je onderneming (meer websiteverkeer, betere naamsbekendheid,  klantenbinding, grotere impact).

5. Leadgenerator

Het genereren van leads met een blogpost kan een andere indicator zijn die je kunt bijhouden. Denk daar eens over na: als je hoogwaardige inhoud maakt, deze op het juiste platform, voor de juiste gebruiker en op het juiste moment promoot, zul je zien dat veel gebruikers je gaan vertrouwen en betrokken zijn

En als iemand je vertrouwt, betekent dat dat hij je eerder zal geven wat je wil.

Volgens recente statistieken van Hubspot en WebDAM blijkt dat B2B-bedrijven die bloggen consistent 67% meer leads genereren per maand dan degenen die dat niet doen.

Dus als je leads met je blogberichten wil genereren, moet je dit consistent doen. Als je slechts één blogbericht per maand schrijft, kun je een aantal leads binnenhalen, maar als je wekelijks blogt, krijg je er eenvoudigweg exponentieel meer.

Hoe kun je meer leads genereren? Door vragen van klanten te beantwoorden.

In een eerder blog heb ik uitgebreid uitgelegd hoe je aan goede relevante blogonderwerpen kunt komen.

Leads genereren betekent niet alleen maar nieuw klanten werven. Misschien wil je meer e-mail leads genereren, misschien wil je meer gebruikers jouw nieuwe e-book laten downloaden. Of je wil deelnemers voor je pilottraining.
Waarom wil je leads en wat wil je ermee doen?

 Dit maakt onderdeel uit van je marketingstrategie

Conclusie

Hier gaan we: de 5 performance indicatoren die je kunt gebruiken om je blogdoelen en de effectiviteit van je blogbericht te meten. Het is vrij eenvoudig om een ​​blogpost te schrijven, maar het is moeilijk om met de juiste indicatoren te meten en om te zien welk succes je daarmee hebt gehad.

Focus je daarom meer op de behoeften van je doelgroep en begrijp wat ze van je willen en wanneer ze op het web surfen.

Wees er voor hen. Geef ze de waardevolle informatie die ze willen en wees consistent met je contentcreatie en marketing.

 Nu terug naar jou: Heb je één van deze statistieken gebruikt om je blogdoelen te meten? Laat het me weten via het reactieveld hieronder. En als je nog geen blogdoelen meet, welke ga je dan als eerste gebruiken?