8 meest gemaakte fouten bij het maken van online trainingen
In 2014 maakte ik mijn eerste online cursus Het was een Tai Che jaartraining. Niemand had mij verteld hoe dat moest. Achteraf bleek dat ik veel fouten gemaakt heb die ik niet had hoeven maken. Veel tijd eraan besteed en dit niet terugverdiend. Maar wat heb ik er veel van geleerd.
In deze blog vertel ik je over de meest gemaakte fouten bij het maken van een online cursus. Leer van deze fouten, fouten die wij zelf ook gemaakt hebben. Leer ervan zodat je sneller resultaat kunt realiseren.
8 meest gemaakte fouten bij het maken van online trainingen
- Je idee niet checken
- Geen planning maken
- Onderschatten en opgeven
- Denken dat je het wel weet
- Te groot maken
- Te veel informatie geven
- Te veel met techniek bezig zijn
- Geen marketingplan
1. Je idee niet checken
Dit is een valkuil van veel ondernemers. Een training maken zonder te weten of dit in een behoefte voorziet. Ook wij hebben deze fout in het verleden gemaakt. En niets is zo frustrerend om tijd, , moeite en geld te steken in het maken van een online training, die vervolgens niet gekocht wordt, omdat er geen behoefte aan is.
Zorg er altijd voor dat je weet dat er behoefte is aan de cursus die je gaat maken.
Nog beter is het om de cursus al te verkopen terwijl je deze nog niet hebt gemaakt. Dan kan je samen met de eerste klanten de training optimaal afstemmen op hun behoefte.
2. Geen planning maken
Het maken van een online cursus kost tijd. Deze tijd zal je vrij moeten maken en in moeten plannen. Hoeveel tijd mag het kosten, wanneer doe je het, en wanneer is je cursus af?
Zonder planning zal het project niet de aandacht en tijd krijgen die nodig is. Het gevolg is dat het maanden duurt voordat de training klaar is. De kans is zelfs aanwezig dat de cursus helemaal niet het levenslicht ziet.
3. Onderschatten
Zoals ik al eerder heb aangegeven is het opzetten van een online programma een behoorlijk project. Je wilt je idee valideren en evt al verkopen. Je wilt nadenken over de relevante content en op welke manier je dit wilt aanbieden. Dan gaat er veel tijd zitten in het maken van de content die je wilt delen.
Zorg dus dat je weet waar je aan begint.
En ja, je zult ook met tegenslagen te maken krijgen. Daar moet je wel mee om kunnen gaan.
4. Denken dat je het wel weet
Bij het maken van een online cursus komt veel kijken. Zowel inhoudelijk, als technisch als marketing. Als beginnend online ondernemer moet je van goede huize komen om al deze drie terreinen goed te doen.
Wees niet te trots. Als je denkt dat je het wel weet, is de kans erg groot dat je meer fouten gaat maken dan nodig is. Laat je helpen, begeleiden. Zorg dat je iemand volgt, die al veel vaker online cursussen heeft gemaakt.
5. Te groot maken
Enthousiasme is geweldig, maar laat het niet je valkuil worden. Een grote training (bijvoorbeeld jaarprogramma cursus materiaal, pdf’s, werkboeken, video, audio etc.) kost heel veel tijd om te maken.Dit is voor de meeste ondernemers bijna niet te overzien en overweldigend. De kans is erg groot je gedurende het proces afhaakt en dat de cursus er nooit komt.
Begin met iets dat je kan overzien. Geef jezelf de ruimte om te leren hoe je cursussen maakt.
6. Te veel informatie geven
Dit is zo herkenbaar. Je bent super enthousiast over het onderwerp waarin je expert bent. Je vindt dat iedereen alle kennis die jij hebt ook zou moeten hebben.
Maar daar doe je niemand een plezier mee. Je klant zit absoluut niet te wachten op al die kennis. Zij wil alleen maar geholpen worden met het probleem dat ervaren wordt. Het enige dat je hoeft te doen is die kennis te delen die daarin voorziet. De rest laat je weg!
7. Te veel met techniek bezig zijn
Er is best wel veel techniek nodig om een online cursus in de lucht te brengen. Je hebt een goede online omgeving nodig. De online omgeving moet voldoende afgeschermd zijn, zodat uitsluitend klanten toegang krijgen tot trainingen die men heeft gekocht. Je hebt een goede salespagina nodig. Klanten zullen zich moeten kunnen aanmelden voor de training waarbij de betaling automatisch plaatsvindt en men daarna ook toegang krijgt tot de juiste training. En dan heb je ook nog e-mail automation nodig om deelnemers op de hoogte te brengen van nieuwe content.
Al met al komt er veel bij kijken. Om dit te realiseren en je eigen te maken, kost veel tijd als je niet bekend bent met de technieken en platformen.
Het is zonde om veel tijd te besteden aan het leren opzetten van jouw online omgeving. Die tijd kan je beter besteden aan marketing en verkoop.
Je kunt kiezen voor online platformen die in alle technieken voorzien zijn. De kosten van zulke platformen zijn behoorlijk hoog. Bedragen van €200 per maand zijn niet ongewoon.
Je kunt het ook opzetten in een WordPress omgeving. In dat geval raad ik je aan dit uit te besteden.
Zelf gebruiken wij online omgevingen die zijn opgezet met WordPress en ook voor vele klanten hebben we dit opgezet. We weten dus waar we mee bezig zijn.
8. Geen marketingplan
Weet je al wie jouw training gaat kopen en hoe jij je prospects gaat bereiken? Heb je een plan om dat te realiseren?
Een veel gemaakt fout is dat men de online training via online marketing en salesfunnels wilt verkopen. Uiteraard is dit mogelijk als je erg goed bent in copywriting.
Wat veel beter werkt is dat je de online training verkoopt tijdens je andere contactmomenten met je klanten, bijv tijdens een offline training of workshop, of na een Strategie sessie (offline of online). Je hebt dan al een vertrouwensrelatie met de klant, waardoor de kans groter is dat zij het online programma gaat afnemen.
Zoals ik al eerder aangaf, is het zaak om met klanten en prospects te praten over jouw online training, nog voordat deze er is. Vraag hen waar ze behoefte aan hebben en wat ze bereid zijn te betalen voor een online training die hen helpt met het oplossen van het probleem dat ze ervaren.
Als de behoefte duidelijk is, kan je hen de training voor een lagere prijs aanbieden. Je biedt dit voor een lagere prijs aan omdat je de training samen met hen ontwikkeld. En je spreekt dan ook af dat ze een positieve aanbeveling maken voor op de website. (uiteraard alleen als men ook tevreden is over de training
Hoe is het met jouw online cursus?
Ik ben benieuwd of jij al ervaring hebt opgedaan met het ontwikkelen van een online training. Ik lees het graag hieronder. Laat het ook weten als je van plan bent om een online training of programma te ontwikkelen en wat voor uitdagingen jij voor jezelf ziet.