023-369 0000 support@webalist.eu

9 Bewezen virale marketingtechnieken

Als mensen aan virale marketing denken, denken ze dat het bijna onmogelijk is, toch?
Veel mensen denken dat het duizenden euro’s en veel tijd kost om geweldige inhoud te maken en dat je dan ook nog een veel geluk moet hebben.

Maar vandaag zal ik enkele supereenvoudige virale marketingtechnieken met je delen die je zullen helpen meer verkeer en verkopen te genereren.

Deze technieken kosten niet veel tijd, kosten weinig tot niets en ze zijn absoluut niet afhankelijk van geluk.

Als je geen virale marketingtechnieken gebruikt of er helemaal niet mee bekend bent, benadeel je jouw eigen bedrijf door duizenden potentiële bezoekers van je website of blog mis te lopen.

Voordat ik de virale marketingtechnieken uitleg, wil ik eerst beschrijven waar het bij virale marketing om draait.

Wat is virale marketing?

Ik geloof dat we allemaal de uitdrukking “het ging viraal” hebben gehoord.
Maar wat houdt dat in?

Virale marketing is een methode om marketing content te maken die de aandacht trekt en gedenkwaardig is in onze moderne, altijd verbonden wereld.

Deze marketingmethode maakt gebruik van sociale media, sms-berichten, video’s en andere persoonlijke methoden om informatie over een artikel, product of dienst te verspreiden in plaats van alleen een commerciële advertentie te maken en op radio of tv te zetten.

Wanneer iets viraal gaat, verspreidt het zich snel van de ene persoon naar de andere.

Met de platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en YouTube kan het delen van video’s, afbeeldingen en verhalen met duizenden, zelfs miljoenen mensen, binnen enkele minuten gebeuren.

Virale marketing is simpelweg het proces waarbij andere mensen de marketing voor je doen zonder dat ze het zelfs maar beseffen.

Ik hoop dat je een idee hebt gekregen over virale marketing en nu ga ik meteen in op de beste virale marketingtechnieken 

Virale marketingtechniek # 1: richt je op het juiste publiek en de juiste kanalen

De allereerste stap om een ​​virale marketingcampagne te ontwikkelen, is om uit te zoeken wie je doelgroep is en waar je doelgroep zich online bevindt.
Niets gaat vanzelf viraal, je moet de juiste boodschap naar de juiste mensen sturen. Je bericht moet de interesse wekken, als je wilt dat ze deze met anderen delen.

Het kanaal is net zo belangrijk, want als je op een verkeerd kanaal marketing bedrijft, kun je je beoogde publiek niet bereiken.
Als je de beoogde doelgroep niet kunt bereiken, kun je de interesse ook niet vergroten.

Laat me je hier een specifiek voorbeeld geven:

Als je doelgroep vrouwen van 18-24 jaar, middenklasse of vrijgezel is, dan is het misschien een goed idee om Pinterest te gebruiken als marketingkanaal om viraal te gaan.

Waarom?
Omdat Pinterest een marketingnetwerk is waar 80% jonge vrouwen actief zijn.

Virale marketingtechniek # 2: video’s maken

Een andere uitstekende manier om viraal te gaan, is door een video te maken. Een video kan ervoor zorgen dat je kijkers betrokken raken bij je product en ervaring.

Als je een video op YouTube toevoegt, kun je die video delen met je vrienden. Als ze het interessant en nuttig vinden, zullen ze het ook delen.

Uiteindelijk wordt de video populair en kan hij zich over het hele internet verspreiden.

Bovendien, als je video echt interessant is, zullen mensen je video embedden (insluiten) op hun websites of blogs.

Het resultaat is dat mensen je video niet alleen vanaf platforms voor het delen van video’s zullen bekijken, maar ook dat ze je video vanaf verschillende websites zullen zien. Dit maakt het nog populairder.

De crux bij het viraal maken van een video is dat hoe schokkender, gedenkwaardiger of grappiger je video is, hoe groter de kans dat deze viraal gaat.

Laat me je een voorbeeld geven van een grappige virale marketingvideo die viraal ging.

 

Virale marketingtechniek # 3: bied gratis een waardevol product of dienst aan

Wie houdt er niet van iets waardevols gratis?

Ik denk niet dat je veel mensen zult krijgen die zeggen dat ze niet gratis iets waardevols willen krijgen.

Daarom is “Gratis” het krachtigste woord in het vocabulaire van een marketeer.

De meeste virale marketingprogramma’s bieden gratis waardevolle producten of diensten om de aandacht te trekken.

Wilsons tweede wet van webmarketing is “de wet van geven en verkopen”.  Het betekent dat als je eenmaal iets weggeeft, je iets verkoopt.

Door iets waardevols weg te geven, profiteer je misschien vandaag of morgen niet, maar als je bij je doelgroep interesse voor jou of je product kunt wekken, zul je er binnenkort van profiteren.

Maar hoe?

Hier is het proces:

Gratis trekt over het algemeen de aandacht van de bezoeker. Deze ziet dan de andere gewenste dingen die je verkoopt en vergroot hun verlangen om te kopen!
De aandacht van bezoekers zorgt voor verkoopkansen, waardevolle e-mailadressen en advertentie-inkomsten.

Dat wil zeggen als je iets wilt verdienen; moet je er eerst voor “betalen” in de vorm van een gratis kennismaking.

Virale marketingtechniek # 4: Creëer een emotionele aantrekkingskracht

Virale marketing kan niet veel impact hebben, tenzij het een emotionele aantrekkingskracht heeft. Virale marketing gaat 100% over emoties.
Daarom is dit de meest effectieve techniek van alle virale marketingtechnieken.

Nu is de vraag hoe je een heel sterke emotie kunt creëren?

Hier zijn enkele punten die je moet volgen om emotie te creëren.

Je moet:

  • iets creëren dat gevuld is met liefde of haat,
  • ofwel een idioot of een genie zijn
  • iets creëren dat mensen gelukkig of waanzinnig boos maakt.

Hier is een voorbeeld van een emotionele advertentie met de titel ‘Love Has No Labels‘, die viraal ging in 2015.

De emotionele drive van elke virale campagne moet sterk genoeg zijn om de aandacht te trekken.

Virale marketingtechniek # 5: doe iets onvoorspelbaars

De titel spreekt voor zich. Als je wilt dat mensen je marketingcampagne opmerken, moet je iets onvoorspelbaars doen – iets anders.

Mensen zullen niet de moeite nemen om een ​​kijkje te nemen als ze weten dat iemand het eerder heeft gedaan. Mensen willen altijd nieuwe dingen zien of leren.

Vergeet niet om het er cool uit te laten zien – dat doet iedereen.

Vergeet het promoten van je product / dienst als geweldig – anderen doen dat ook.

Laat me je hier een voorbeeld geven, een niet-voorspelde advertentie is één van de meest effectieve virale advertenties.

Een beer die wordt aangevallen door een man. Was het verwacht?

Nee helemaal niet!

Zie de interessante video hieronder 

Virale marketingtechniek # 6: Maak delen, insluiten en downloaden mogelijk

Verpleegkundigen adviseren tijdens het griepseizoen: blijf uit de buurt van mensen die hoesten, raak je ogen, mond of neus niet aan en was je handen vaak omdat de virussen zich alleen verspreiden wanneer ze gemakkelijk over te dragen zijn.

Dat geldt ook voor virale content: als je bericht of inhoud eenvoudig te delen, downloaden of in te sluiten is, wordt het net zo snel verspreid als een virus. Dat betekent dat je mensen moet toestaan ​​om:

  • je inhoud of bericht eenvoudig te delen
  • de inhoud in te sluiten op hun eigen sites
  • de inhoud te downloaden

Bovendien, vanuit marketingoogpunt, moet je het bericht vereenvoudigen zodat mensen het gemakkelijk kunnen begrijpen, wat mensen zal aanmoedigen om het te delen met anderen. Alles wat je doet om dat eenvoudiger te maken, zal je campagne verbeteren.

Virale marketingtechniek # 7: focus niet op traditionele marketing

Traditionele marketing heeft alles te maken met het promoten van je product of dienst, het inzicht geven in hoe goed het is, hoe het je zal helpen en mogelijk met het gebruik van filmsterren of supermodellen.

Maar denk je dat mensen om jou of je product geven?
Nee helemaal niet!

Mensen verwachten altijd iets goeds met een interessant verhaal.

Laat me je hier een echt voorbeeld geven:

Toen Sony hun Bravia tv-advertentie maakte, werd het product niet eens in de advertentie gezien, maar toch herinnert iedereen het zich het.

Focus daarom uitsluitend op het creëren van een goed en interessant verhaal, in plaats van op jou, je product of dienst en je bedrijf.

Facts tell, stories sell!

Virale marketingtechniek # 8: sociaal

Sociaal bereik is een andere effectieve virale marketingtechniek. Het is eenvoudiger om meer mensen te bereiken wanneer invloedrijke personen in je branche jouw product of dienst aanbevelen, of je inhoud onder de aandacht brengen van de doelgroep.

Neem contact op met influencers in je branche en vraag of ze geïnteresseerd zijn om je product of dienst uit te proberen, of om je inhoud te zien, maar vraag hen niet rechtstreeks om je inhoud te delen, aangezien ze deze normaal gesproken verspreiden als ze vinden dat het nuttig is voor hun volgers.

Het belangrijkste is om zeer unieke inhoud aan te bieden die echt ten goede kan komen aan hun volgers / lezers, en dat aspect te gebruiken om hen jouw inhoud te laten delen.

Het werkt zo: als de experts uit de branche jouw artikel hebben gedeeld of je product of dienst aanbevelen, zullen anderen het ook delen. 

Virale marketingtechniek # 9: versterking

Een eenmalige virale boodschap kan snel worden vergeten.

Mensen hebben net je campagne gezien. Ze vonden het interessant, onvoorspelbaar, hun emoties hebben een hoog niveau bereikt – je grijpt hun volledige aandacht.

Je denkt misschien dat je werk erop zit.

Een eenmalige virale boodschap kan echter snel worden vergeten.

OK, wat ga je nu doen?

Omdat je nu al de aandacht van de mensen trekt, moet je actie ondernemen. Eén van de eenvoudigste manieren om dat te doen, is door ze méér te geven.

Daarom zal het hebben van een reeks virale berichten de effectiviteit van je campagne versterken.

Samenvattend

Virale marketingtechnieken veranderen altijd, omdat ze alles te maken hebben met trends.

Door de bovenstaande 9 bewezen virale marketingtechnieken te implementeren, kun je jouw marketingcampagne of inhoud viraal laten gaan!

 Als je zelf andere virale marketingtechnieken hebt, deel ze dan gerust hieronder in het commentaarveld, zo inspireer je ons en de lezers!