023-369 0000 support@webalist.eu

9 tips voor het optimaliseren van je conversieratio

Conversiefunnel, bovenste funnel, bovenkant van de funnel … als je bedrijf online is, hoor je het woord ‘funnel’ waarschijnlijk meerdere keren per dag.

Als je denkt dat je het kan negeren, heb je het mis! Of je nu goederen of diensten op je site verkoopt, of e-mailmarketing gebruikt om je doelgroep te bereiken, de conversiefunnel is je vriend.

Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat je site niet één maar meerdere conversiefunnels heeft.

Inderdaad, al je prospects en klanten zullen niet hetzelfde volwassenheidsniveau hebben en kunnen heel verschillende paden naar conversie volgen.

De funnel is meer dan een ‘directe lijn’ naar een verkoop of abonnement, het is een geweldige manier om meer te weten te komen over de browse patronen van je klanten en over hoe het typische beslissingstraject van een koper eruitziet.

Goed bekend zijn met de kenmerken ervan is een voorwaarde voor succesvolle optimalisatie en om de concurrentie voor te blijven.

In dit blog zal ik enkele belangrijke feiten over de conversiefunnel bespreken en de verschillende fasen waaruit deze bestaat nader bekijken.

We houden het beste voor het einde met 9 tips over hoe je je conversiefunnels kunt optimaliseren. Klaar? Laten we springen.

Wat is de conversiefunnel?

Spoiler alert: er zijn bijna net zoveel funnels als bedrijven.

De conversiefunnel bestaat uit de stappen die een bezoeker neemt om van een advertentie of organische zoekopdracht naar een website te gaan, bijvoorbeeld uiteindelijk naar een verkoop.

De funnelmetafoor illustreert de geleidelijke afname van het aantal bezoekers dat door je site van punt A naar punt B reist.

Hoe verder in de funnel, hoe kleiner het aantal bezoekers, en onthoud: niet alle bezoeken en reizen leiden tot een conversie. Hoewel je waarschijnlijk al veel verschillende funnels hebt gezien, is het belangrijk om te onthouden dat er bijna net zoveel funnels zijn als er bedrijven zijn.

Daarom zal de visualisatie voor de funnel afhangen van je zakelijke doelstelling(en). Die kunnen zijn:

  • Om goederen of diensten te verkopen
  • Een aanvraag voor een prijsopgavete krijgen 
  • Het aantal nieuwsbriefabonnementen te verhogen 
  • Het aantal downloads (rapporten, enz.)
  • enz.

B2B, B2C en de Conversiefunnel

Hoewel de funnel net zo relevant is voor Business- to-Business (B2B) als voor Business-to-Consumer (B2C), zal deze er heel anders uitzien, afhankelijk van of je je op bedrijven of consumenten richt.

In B2C zal de funnel bijvoorbeeld doorgaans eenvoudiger en korter zijn, omdat de aankoop of het abonnement vaak in een opwelling tot stand komt of op zijn minst zeer subjectief is. 

Een B2B-conversie zal vaak meer pragmatisch en business gedreven zijn. Het opbouwen van vertrouwen in de loop van de tijd zal daarom cruciaal zijn voor B2B-merken.

Conversiefunnel: wat is het punt?

2e spoiler alert: er is geen ideale conversiefunnel – elk doel en doel heeft zijn eigen funnel.

Voordat je zelfs maar tot conversie komt, is het doel van de conversiefunnel om de verschillende fasen van het aankooptraject in kaart te brengen.

Als je eenmaal licht hebt geworpen op deze fasen, kun je:

  • Knelpunten analyseren die leiden tot exits (hoog bouncepercentage op een bestemmingspagina, verlaten winkelwagen, enz.)
  • Bezoekers kwalificeren in elke fase van de klantenreis (etalage-shopper, prospect, klant, enz.) )
  • Optimaliseer je funnel(s) met het oog op het verhogen van conversies  

Stadia van de conversiefunnel

Retail, toerisme, bankieren, verzekeringen, online gaming… verschillende branches zullen radicaal verschillende conversiefunnels hebben.

Het is echter mogelijk om een ​​route uit te stippelen die betekenisvol is voor meer dan één type bedrijf. Dit overzicht volgt over het algemeen vier belangrijke fasen. Maar vergeet niet dat het, afhankelijk van hun mate van volwassenheid, niet ongebruikelijk is dat een bezoeker een of twee stappen overslaat.

Ze kunnen bijvoorbeeld besluiten een aankoop te doen zonder verdere informatie te zoeken omdat ze al bekend zijn met een merk en/of een product.

1. Inspireer bezoekers

Voor deze eerste stap beantwoordt je de vragen die je bezoekers mogelijk hebben en vergroot je de bekendheid van je product en merk. Zorg ervoor dat je bestemmingspagina inhoud weergeeft die duidelijk de waarde rond je product of diensten aanspreekt. Kortom, wees leerzaam.

2. Maak van bezoekers prospects 

In deze tweede fase draait alles om vertrouwen. Je doel moet zowel eenvoudig als complex zijn: de contactgegevens van je bezoekers verkrijgen om contact te houden of de ervaring te personaliseren. Dit is wat bekend staat als lead nurturing.

Een geweldige manier om je database uit te breiden is om genereus te zijn met je middelen:

  • Nieuwsbrief met aanbevolen leesvoer of wekelijkse tips
  • Rapporteren of onderzoeken op basis van je eigen gegevens of sectorexpertise
  • Gratis tool of app
  • Proef van je oplossing
  • enz.

3. Van prospects een klant maken

De derde fase is cruciaal.

Je prospect is aan het rondkijken voor het meest concurrerende aanbod en degene die het beste bij hun behoeften past. het is aan jou om op te vallen in de menigte.

Dit doe je door:

  • De sales funnel te vereenvoudigen
  • Bezwaren weg te nemen
  • De klantenreis te verkorten

4. Loyaliteitsopbouw: van klant naar ambassadeur

Dacht je dat conversie de laatste stap in de conversiefunnel was? Niet helemaal. De volgende stap is om van vaste klanten loyale, terugkerende klanten te maken.

Dit heeft twee uitdagingen:

  • Moedig je klanten aan om een ​​herhalingsaankoop te doen. Goed nieuws: het is veel gemakkelijker om een ​​klant die al een aankoop op je site heeft gedaan, te converteren dan een prospect.
  • Moedig tevreden klanten aan om je goederen of diensten te beoordelen. Deze aanbevelingen zijn erg handig bij het converteren van nieuwe bezoekers.

Hoe kan je de conversiefunnel in 9 belangrijke stappen optimaliseren

Ben je nog steeds bij mij? Geweldig – je bent zojuist in realtime door Fase 1 gekomen.

Omdat ik je echt naar fase 2 willen helpen, heb ik 9 tips verzameld om de sales funnel te optimaliseren, in welke branche je ook zit.

1. Zorg dat de boodschap duidelijk is

Dit lijkt eenvoudig en toch… Of het nu gratis is of niet , Je aanbod is de basis van je conversiefunnel(s). Amazon beloont bijvoorbeeld zijn meest loyale klanten met gratis of snelle verzending en een uitgebreide catalogus met zijn Prime-aanbod.

Het definiëren van je merkaanbod betekent ook het benadrukken van unieke evenementen eromheen – bijvoorbeeld een verkoop voor alleen leden om het winkelseizoen voor de feestdagen te lanceren.

2. Bepaal je doelstellingen

Zonder een einddoel zal het moeilijk zijn om de route van begin tot eind in kaart te brengen – van het beginpunt tot de opvolging na de conversie. Het is van cruciaal belang dat je het hoofddoel van de conversiefunnel bepaalt om de verschillende fasen die naar het einddoel leiden, te optimaliseren.

Dit kan een verkoop, download, abonnement, sociaal delen, enz. zijn…

3. Persona’s zijn goed, mentaliteit is beter.

Het is cruciaal om de gemoedstoestand van je prospects in elke fase van de funnel grondig te begrijpen.

Waarom zijn ze op je site (informatie, aankoop, vergelijking)? 

Het begrijpen van de mindset van je bezoekers is de eerste stap om ze digitaal gelukkig te maken en om te zetten in converterende klanten.

4. Bouw een sterke contentstrategie.

Laten we er niet omheen draaien. Zonder relevante inhoud houdt je strategie geen stand.

Geef bezoekers middelen die een concreet antwoord bieden op hun uitdagingen:

  • Versterk je merkimago
  • Positioneer jezelf als een thought leader in jouw sector
  • Bouw je database op dankzij downloads (webinars, ebooks, enz…)
  • Bepaal de behoeften van je bezoekers

In de reisindustrie, speelt inspirerende inhoud speelt bijvoorbeeld een sleutelrol om bezoekers geïnteresseerd te houden. Dit kan bijvoorbeeld via het voorstellen van routes voor specifieke bestemmingen, het organiseren van reizen rond beplaade thema’s of het geven van advies over de beste reistijd naar een bepaalde bestemming. 

5. Stroomlijn de Gebruikerservaring

Je hebt misschien wel het meest aantrekkelijke aanbod op de markt en de meest fascinerende inhoud, maar je inspanningen zullen niet ver komen tenzij de gebruikerservaring overeenkomt met de verwachtingen van je… bezoekers.

Hier zijn een paar veelvoorkomende knelpunten die je met prioriteit kunt oplossen:

  • Account aanmaken: vereenvoudig het aanmaken van een account
  • Afrekenen: verminder het aantal stappen drastisch
  • CTA: creëer de perfecte CTA
  • Navigatie: structureer je menu zodat het de hoofdcategorieën op je site weerspiegelt
  • Productinformatie: Besteed speciale aandacht aan beschrijvingen, afbeeldingen, CTA’s en verwijder alle storende elementen
  • Formulieren: Voeg alleen noodzakelijke velden toe
  • Mobiel: Een bezoeker verlaat een mobiele pagina na 39 seconden — een mobile first benadering is niet langer leuk om te hebben, maar is essentieel

6. Verbeter de siteprestaties

Het is een bekend feit dat laadtijden een grote invloed kunnen hebben op conversies. Uit een door Google gepubliceerd onderzoek in februari 2018 blijkt dat bezoekers 32% meer kans hebben om een ​​site te verlaten als de pagina tussen de 1 en 3 seconden nodig heeft om te laden.

7. Creëer geruststellende elementen

Het is een verzadigde markt en je aanbod en prijzen liggen redelijk dicht bij die van je concurrenten… Als dit het geval is, kunnen geruststellende elementen het verschil maken, vooral als het gaat om het nemen van beslissingen.

Zorg ervoor dat informatie en prijzen duidelijk zijn:

  • Wees eerlijk over verzendkosten
  • Voeg verschillende betalingsopties toe
  • Toon klantrecensies enz.
  • Geef, indien mogelijk, garantie 

8. Bepaal toegangspunten

Zoals ik al hebben vermeld, zijn doelstellingen en doelen de belangrijkste factoren bij het maken van inhoud. Daarnaast is het  ook belangrijk om je strategie op te bouwen rond de verschillende kanalen die bezoekers naar je website leiden.  Je zult moeten weten via welke manieren de mensen naar je website geleid worden, 

Bij het gladstrijken van de kreukels uit je aankoopfunnel moeten je zeker aan deze  toegangspunten denken:

  • Adwords/Facebook Ads
  • Retargeting
  • Sociale platforms
  • Organisch zoeken
  • E-mail
  • Influencer marketing
  • Etc.

9. Test, test, test

Je hebt veel aandacht besteed aan je conversiefunnel, je online inhoud en je gebruikerservaring. Wat nu?

Dit is het moment om je verkeer, bouncepercentage, klikfrequentie, sessieduur, conversies en exits in elke fase van de funnel te analyseren om eventuele onverwachte obstakels voor conversie te identificeren. Als je met deze kennis gewapend bent, kun je vervolgens verschillende varianten van de funnel testen. De kopie, afbeeldingen aanpassen of CTA’s, menu’s of klantrecensies aanpassen of herpositioneren en bekijken hoe dit de conversies beïnvloedt.

Kortom, welke goederen of diensten je ook online aanbiedt, conversiefunnels zijn cruciaal om van potentiële klanten hopelijk loyale klanten te maken.

 Wat zijn jouw ervaringen met funnels. Zet je deze al in? Zo ja welke gebruik je? Zo nee, wat houdt je tegen om een eerste funnel op te zetten. Laat het me weten via het reactieveld hieronder.