023-369 0000 support@webalist.eu

Je doelen bereiken? Besteed dan tijd aan de juiste zaken…

In de vorige blog heb ik het uitgebreid gehad over de 80/20 regel. Daarmee kun je bepalen op welke activiteiten of diensten je dient te focussen voor optimaal resultaat.

In dit artikel bespreek ik een andere methode die ook helpt om je productiviteit te verhogen en meer uit je onderneming en leven te halen.

  • Je kijkt terug op je werkdag, werkweek, maand of heel jaar en je ziet dat je veel tijd hebt besteed aan activiteiten en gewoontes die je weinig opleveren of niet tot je doel leiden.
  • Het valt je op dat je te weinig tijd hebt besteed aan bepaalde activiteiten, terwijl je weet dat het je veel oplevert als je hier meer tijd aan zou besteden.
  • Je wilde aan de slag met een nieuwe activiteit of het aanleren van een nieuwe vaardigheid. Daarvoor moet je echter uit je comfortzone stappen en dat is precies de reden dat je er nog niet mee aan de slag bent gegaan.

Herken je één of meer bovenstaande zaken?

Dan heb ik goed nieuws!

Onderstaande methode gaat je zeker helpen om ervoor te zorgen dat je meer aandacht schenkt aan de activiteiten die sneller en efficiënter tot het gewenste resultaat leiden.

N-M-M-S kwadrant

Met behulp van deze methode bepaal je:

  • welke nieuwe activiteiten of vaardigheden je wilt uitvoeren of ontwikkelen.
  • welke activiteiten je vaker wilt doen
  • welke juist minder vaak.

En tenslotte:

  • de activiteiten die je geheel wil (of zou moeten) stoppen.

Hieronder vind je meer informatie over de methode en hoe je deze kunt gebruiken.

Om het je eenvoudig te maken heb ik een sjabloon van het template gemaakt zodat je deze kunt gebruiken:

Download: Nieuw-Meer-Minder-Stop

Nieuw

Schrijf voor jezelf een aantal vaardigheden/gewoontes op, die je nu nog niet doet, maar waarvan je weet dat ze helpen om je doelen te bereiken.
Let op: Dit kunnen zakelijke doelen zijn, maar ook privé doelen, zoals gezondheid, relaties en ontspanning.

Kies vervolgens 2 nieuwe activiteiten of gewoontes die je komend jaar wilt ontwikkelen of gebruiken.  Zorg ervoor dat minstens één van deze nieuwe activiteiten gerelateerd is aan je onderneming. Voorbeelden zijn: wekelijks bloggen, copywriting, video marketing, Facebook-adverteren, etc.

Schrijf deze linksboven in het kwadrant “Nieuw”.

Nieuwe vaardigheden leer je door erover te lezen/studeren, te oefenen en/of te testen en feedback te vragen. Plan vaste blokken in je agenda zodat je elke week je nieuwe “skill” verbetert.
Kun je je voorstellen hoe je nieuwe skill na 52 weken een enorme boost heeft gekregen?

Meer

Maak een lijst van activiteiten en gewoontes die je nu al doet, maar die je vaker wilt doen of die je verder wilt ontwikkelen.

Stel voor dat je af en toe blogt, maar dat niet met een vaste frequentie doet, dan kan je opschrijven: “1x per week bloggen”
Ook hier kunnen het zowel zakelijke- als privé-activiteiten zijn.

Kies uit de lijst maximaal 3 vaardigheden of gewoontes die je vaker wil doen, of die je wil verbeteren.

Schrijf deze activiteiten in het kwadrant “Meer”

Deze 3 items krijgen een vaste plek in je agenda, definieer en plan blokken waar je ongestoord aan deze items kunt werken.

Kun je je voorstellen hoe deze 3 items na 52 weken zullen bijdragen aan de groei van je bedrijf?

Minder

Nu gaan we aan de slag met de activiteiten en gewoontes die niet of te weinig bijdragen aan het realiseren van je doelen.

Maak een lijst van vaardigheden en gewoontes die je nu doet en waarvan je weet dat ze je niet helpen. Je wil deze dus minder vaak doen.

Denk bijv aan teveel Netflix kijken of te lang/vaak op sociale media zitten zonder zakelijk doel. Het kan ook zijn dat je teveel tijd besteeed aan het zelf maken van je website, terwijl het je veel tijd en energie kost.

Ook hier kies je weer drie items. Deze schrijf je in het kwadrant “Minder” linksonder.

Items in dit kwadrant zijn geschikt om te automatiseren, uit te besteden of om te vervangen door andere taken, de tijd die je hier komend jaar aan besteedt bestaat dus alleen uit het automatiseren, outsourcen of vervangen van de werkzaamheden en niet meer de uitvoering ervan.

Kun je je voorstellen dat je deze items niet meer hoeft te doen? Dat je je veel meer kunt focussen op waar je goed in bent en wat je leuk vindt?

Stop

En dan nu de activiteiten die je totaal niets opleveren en die je volledig wil stoppen en verbannen uit je leven.
Een voorbeeld is na 12 uur naar bed gaan, nagelbijten. Met betrekking tot je bedrijf kan het zijn dat je een bepaalde dienst of product niet meer wilt leveren omdat het teveel tijd kost of lastig te verkopen is, of misschien omdat je winstbijdrage minimaal is ten opzichte van andere producten en/of diensten.

Kies 3 zaken die je volledig wilt stoppen en schrijf deze in het kwadrant rechtsonder.

Stop hier subiet mee en los het probleem dat dan ontstaat het komende jaar (of zo snel als mogelijk) op.

Kun je je voorstellen dat je deze zaken na 52 weken niet meer hoeft te doen? Hoe voel je je dan? En wat kun je wel allemaal doen in deze tijd?

Afsluiting

Als het goed is heb je het sjaboon gedownload en ingevuld. Wellicht heb je het op de computer ingevuld, maar het kan ook zijn dat je het lege sjabloon hebt geprint en de activiteiten erop geschreven hebt.
Om je steeds aan deze activiteiten/gewoontes te herinneren is het beste om deze op te hangen zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt.

Je zult ervaren dat als je hiermee aan de slag gaat, je veel effectiever met je tijd omgaat en dat je dagelijks activiteiten doet, die je naar je gewenste doel(en) leiden.

 Welke vaardigheid ga je het komend jaar ontwikkelen? Welke activiteiten of gewoonte ga je stoppen? Deel het hieronder in het commentaar-veld en inspireer mede-ondernemers.