Gebruik jij het Pareto-principe ofwel de 80-20 regel?

Nog een paar weken en dan is het jaar weer voorbij. Wij gaan genieten van een paar weken rust. Om vervolgens in het nieuwe jaar weer te knallen.
In een eerder blog schreef ik dat december de perfecte maand is om terug te kijken op het jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar.
Deze week gaan we daarmee verder. Dit alles om je uiteindelijke plan concreter te maken.
Het is essentieel om je tijd te besteden aan de activiteiten die het meest opleveren. Dit geldt zowel zakelijk als privé.
Wellicht heb je wel eens gehoord van het Pareto principe, ofwel de 80/20 regel. Deze regel gaat in vrijwel alle situaties op. De 80-20-verhouding is op heel veel aspecten toepasbaar. Eigenlijk kun je stellen dat 80% van de uitkomsten verklaard kan worden door 20% van de oorzaken.
Zo kan in een schoolklas 20% van de kinderen 80% van het lawaai veroorzaken, terwijl in de chemische industrie 20% van de processen 80% van de uitstoot veroorzaakt.
Bij tekstverwerkers (zoals Word) en spreadsheetprogramma’s (zoals Excel) wordt door 80% van de gebruikers minder dan 20% van de functionaliteit gebruikt.
Als je naar je onderneming kijkt zal je hoogstwaarschijnlijk herkennen dat 80% van je omzet gerealiseerd wordt door 20% van je diensten of producten.
Omgekeerd zal je zien dat 80% van je diensten slechts 20% van je omzet genereert.
Dus aan welke diensten moet je de meeste aandacht besteden?
Inderdaad, de 20% die de meeste omzet maakt.
Deze regel kan ook aanleiding zijn om bepaalde diensten, die niets of weinig opleveren, te stoppen.
Misschien denk je nu: “maar ik kan deze diensten toch aanpassen en verbeteren zodat deze meer opleveren?”
Dat klopt, maar het kost je waarschijnlijk veel tijd en energie om je product zodanig te upgraden dan het significant meer verkocht wordt.
Deze tijd kun je beter besteden aan het verbeteren van je zgn. “vlaggeschip product”, zodat je een hogere prijs kunt vragen. Je kunt ook tijd stoppen in het verbeteren van de marketing en promotie van je topproducten.
Een ander aspect van je bedrijf die je met de 80/20 regel onder de loep kunt nemen is de volgende.
Welke vaardigheden die jij bezit. dragen het meeste bij aan het resultaat van je onderneming? En welke vaardigheden dragen niets tot weinig bij aan het resultaat.
Je zult het met me eens zijn dat je het meest productief bent als je jouw kostbare tijd besteed aan de activiteiten die het meest bijdragen aan het resultaat van je bedrijf?
Als ik kijk naar onze vaardigheden, dan is het duidelijk dat onze kracht ligt in marketing, sales en productontwikkeling. Uiteraard hebben wij ook vaardigheden die minder sterk zijn. Zo zijn wij persoonlijk niet sterk in het design en ontwerp van websites. Ook bezitten we te weinig diepgaande kennis om erg technische issues binnen en buiten WordPress op te lossen, we noemen onszelf geen “programmeurs”.
We hadden ervoor kunnen kiezen om ons deze vaardigheden eigen te maken. Aangezien we inzagen dat dit erg veel tijd en energie kost, hebben we besloten dat niet te doen en gebruik te maken van specialisten op deze gebieden. Het is dus geen toeval dat we met Ester samenwerken. Ester is een expert op het gebeid van website design en ontwerp. Om die reden werken we ook samen met Addy. Zij helpt ons bij de technische issues m.b.t. websites en WordPress.
Ja, dat doen ze niet voor niets, maar dat hebben we er graag voor over. Wij hoeven ons daar niet op te richten en kunnen onze tijd besteden aan onze sterke kwaliteiten. En door de samenwerkingen kunnen we toch zeer hoogwaardige, kwantitatieve en kwalitatieve diensten leveren. Een ander voordeel is dat we niet vanuit techniek of design, maar vanuit marketing en resultaat (omzet, winst) kunnen denken. Precies wat onze doelgroep nodig heeft.
Zoals je in een ander blog eerder dit jaar hebt kunnen lezen, heeft dat er toe geleid dat wij aan het begin van de Corona lockdown, zeer snel een nieuwe dienst hebben ontwikkeld, gepromoot en verkocht. Uiteindelijk heeft dit zelfs tort een compleet palet van nieuwe diensten geleid (Happy Tribe, Happy Website, Happy Online Programma),
De 80/20 regel is ook prima toe te passen in niet-zakelijke situaties, bijv relaties, sport etc.
Ik heb jaren gevolleybald en ook op behoorlijk hoog niveau. Bij volleybal heb je bepaalde posities en taken. Je hebt een spelverdeler, passer/lopers (ofwel de buitenaanvallers), middenaanvallers, Diagonaal aanvaller en libero. Op basis van ieders kwaliteiten en fysieke vermogens wordt bepaald wat ieders rol wordt. Ik ben slechts 1.81m wat klein is voor een volleyballer en aangezien mijn bovenhandse techniek niet goed genoeg was om spelverdeler te worden, werd ik passer/loper. De belangrijkste taken voor een passer/loper zijn de servicepass, aanvallen en verdedigen.
Tijdens de trainingen was ik 80% of meer bezig met het verbeteren van deze drie taken. Blokken, serveren en bovenhands spelen waren minder belangrijk voor mijn positie en die taken kregen dus ook beperkt aandacht.
En zo was iedere speler 80% van de tijd bezig met het verbeteren van zijn sterke punten.
Via de SWOT analyse heb je als het goed is al een beeld gekregen van jouw sterke en zwakke vaardigheden. Besteed dus meer tijd aan het verder uitnutten en verbeteren van deze vaardigheden. En zoek een oplossing voor je minder sterke kanten. Besteedt activiteiten uit of ga samenwerken met anderen die deze vaardigheid juist zeer goed beheersen.
Het is niet voor niets dat veel van onze klanten zich technisch laten ontzorgen door ons. Wellicht herken je zelf ook dat je opziet tegen de technische aspecten met betrekking tot het maken van je website en de integraties met diverse marketing tools. Dan is het dus ideaal om dit uit te besteden aan een partij die hier heel goed in is.
Ik ben benieuwd welke vaardigheden of diensten voor jou in de 20% vallen die tot 80% van je resultaat leidt. Deel je het met ons hieronder in het reactieveld?
Ik vind deze theorie altijd heel lastig…..
Als je er vanuit gaat dat de 80/20 regel altijd opgaat zal dat nog steeds zo zijn als je die 20% meer aandacht geeft. Dus wanneer je je gaat toeleggen op het optimaliseren van je best betaalde dienst zal die verhouding er nog steeds voor zorgen dat er 80% is waar je minder aandacht aan moet geven.
Ik doe er zelf niet heel veel mee, behalve wanneer ik weer eens te perfectionistisch ben of te lang met iets door ga. Dan denk ik: 80% goed is ook goed. Ik gebruik het dus vooral als excuus 😉
Perfectionisme is altijd killing, want dan zal je altijd blijven verbeteren en komt er uiteindelijk niets of zeer laat.
Het punt is dat het minder energie kost om te focussen op de 80% die je het meeste oplevert.