Google Analytics: 11 metrics die je zeker moet meten

Als je onze blog regelmatig leest, dan weet je hoe belangrijk het is om te bloggen. En dan wil je uiteraard weten hoeveel mensen jouw blog bezoeken en wat ze verder nog op je website doen. Google Analytics is nog steeds dé manier om je websitestatistieken bij te houden.

Google Analytics is een krachtig hulpprogramma waarmee je kunt achterhalen wie naar je website bezoekt, welke apparaten ze gebruiken, welke pagina’s ze bezoeken en nog zoveel meer.

Er is zoveel informatie te achterhalen dat daardoor Google Analytics soms overweldigend kan zijn, zeker als je nog nooit Google Analytics hebt gezien.

Om je te helpen, heb ik  een overzicht gemaakt van metrics die je zeker in de gaten moet houden Hiermee help ik je met het stellen van de  juiste prioriteiten en verdwaal je niet in de structuur van Google Analytics.

Website statistieken: waar vind je wat?

Ik heb de meest relevante metrics gegroepeerd in een aantal categorieën t.w.

 1. Doelgroep
 2. Acquisitie
 3. Gedrag
 4. Conversie

1. Doelgroep

Ontdek het aantal bezoekers dat je hebt, waar ze vandaan komen, of ze de site bezoeken met een telefoon, tablet of computer, of ze terugkomen op de site en welke browser ze gebruiken. 

Metric 1 – Mobiele traffic

In 2016 was het voor het eerst dat er op het internet meer mobiel verkeer dan desktop verkeer was. Het is dus essentieel om je mobiele verkeer te volgen. Zeker nadat Google aankondigde dat websites geoptimaliseerd moeten zijn met een variant voor mobiele apparaten en tablets.

Het is van cruciaal belang om de hoeveelheid mobiele bezoekers en hun betrokkenheid bij te houden. Om je site optimaal te positioneren in de zoekresultaten kan je volgende vragen beantwoorden:

 • Hoeveel procent van het verkeer op je site is mobiel verkeer?
 • Hoeveel tijd besteden die bezoekers op je site?
 • Op welke pagina verlaten bezoekers je website?
 • Hoeveel procent van je conversies is afkomstig van mobiele gebruikers?

In Google Analytics vind je deze informatie via: Doelgroep > mobiel > overzicht

Metric 2 – Demografie

Demografische gegevens zijn feitelijke, meetbare gegevens. Google Analytics heeft de mogelijkheid om een flink aantal demografische gegevens te meten. Je kunt dus informatie krijgen over zaken als leeftijd en geslacht van je bezoekers.

De demografische gegevens worden vaak, ten onrechte over het hoofd gezien. Deze gegevens zijn namelijk van groot belang voor een betere digitale marketing. Deze gegevens kunnen je beschrijven als je ideale klant (Persona)

 Ook kun je aan de hand van deze gegevens aanpassingen doen in je Adwords-advertentiecampagne.

Let op: Je moet eerst de functies voor advertentierapportage inschakelen voordat je deze gegevens kan verzamelen en raadplegen.

Ga in Google Analytics naar Doelgroep > Demografische gegevens

Metric 3 – Benchmarking

Het kan handig zijn om de prestaties van je website te vergelijken met die van andere bedrijven? In dat geval kun je dit ook in Google Analytics bekijken. 

Benchmarking bevat zeer waardevolle cijfers. Het helpt je eenvoudiger de prestaties van je website te evalueren. 

Je kunt de prestaties van je site vergelijken op kanalen (zoals betaalde zoekopdrachten en organische zoekopdrachten), locatie, apparaten (mobiel, tablet of desktop) en de gebruikersstroom (via welke browser, welk land en andere criteria).

Ga naar Doelgroep > Benchmarking

2. Acquisitie

Onder dit kopje kun je alles vinden over de verkeersbronnen van jouw bezoekers. Waar komen ze vandaan? Komen ze uit Facebook, Twitter, LinkedIn, organisch, via een directe link etc.

Metric 4 – Belangrijkste kanalen

Het is zeer belangrijk te weten via welke kanalen jouw websitebezoekers komen. Vaak is Google de grootste generator van bezoekers naar jouw website. Als je aan gastbloggen doet – wat ik sterk aanbeveel! – dan zul je hier ook kunnen zien welke sites (lees gastblogs) de meeste bezoekers en conversies opleveren.

Dit doe je door het rapport ‘Acquisitie’ > ‘Kanalen’ op te vragen en dan door te klikken op ‘Referral’ in de tabel. Uit jouw analyse kun je actie ondernemen door bijvoorbeeld meer gastblogs voor een specifieke site te gaan schrijven.

Jouw blogartikelen deel je uiteraard ook via sociale media kanalen. Om erachter te komen welke social media het meeste opleveren aan bezoekers en conversies, bekijk je het rapport ‘Acquisitie’ > ‘Sociaal’ > ‘Netwerkverwijzingen’.

Het afgelopen kwartaal was Facebook bijvoorbeeld onze belangrijkste bron van bezoekers. Handig om te weten…..toch?

Metric 5 – Search Console

Met de Search Console kun je 5 belangrijke zaken controleren:

 • Crawlen: hier kun je de crawlfouten terugvinden samen met 404 errors en server errors (ofwel: pagina’s die niet werken op je website).
 • Beveiligingsproblemen: dit segment geeft je informatie over eventuele veiligheidsissues. Is je site gehackt? Dan krijg je hier informatie wat er aan de hand is en wat eventuele mogelijke oplossingen.
 • Zoekopmaak: hier krijg je meer inzichten hoe Google je website weergeeft in de zoekresultaten.
 • Zoekverkeer: Hier kun je zien door welke zoekwoorden mensen op je site komen en welke andere websites naar je linken. Ook interne links kun je hier bekijken.
 • Google-index: Hier kun je goed zien hoe het staat met het indexeren van je pagina’s. Verder kun je ook controleren of er geblokkeerde bronnen zijn waardoor Google je pagina niet kan indexeren.

Ga regelmatig naar de Search Console om nieuwe inzichten te verkrijgen in het zoekgedrag van jouw website bezoekers. Je kunt aan de hand van deze informatie ook bepalen welke pagina’s je gaat optimaliseren.

Ga naar acquisitie > Search Console

3. Gedrag

Welke pagina’s bekijken je bezoekers, op welke pagina komen ze binnen en waar vertrekken ze?

Metric 6 – Frequentie en geschiedenis

Deze variabele  wordt ook wel bezoekersfrequentie van een website genoemd. Hier kan je zien hoe vaak potentiële klanten je site bezoeken en bij terugkerende bezoeken hoeveel dagen ertussen zit. 

Deze cijfers zijn vooral handig voor websites die gericht zij op conversie.
Je kunt namelijk exact terugvinden hoeveel bezoeken iemand nodig heeft voordat de bezoeker overgaat tot een conversie of aankoop. Als mensen niet converteren tijdens hun eerste bezoek op je site, waarom niet? Komen ze na een dag terug? Of komen ze na bijna een maand terug? Deze vragen kun je allemaal beantwoorden met behulp van frequentie en geschiedenis.

Ga naar Doelgroep > Gedrag > Frequentie en geschiedenis

Metric 7 – Nieuwe versus terugkerende bezoekers

Hier kun je bekijken hoeveel nieuwe en terugkerende bezoekers je website heeft.

Het eerste waar veel ondernemers naar kijken, is het aantal bezoekers. Bezoekers zijn een goede indicator van jouw contentmarketing inspanningen. Alle content die je realiseert, zorgt voor meer bezoekers. Als veel mensen jouw content interessant vinden, zal dat resulteren in meer likes, retweets en inkomende links van andere sites. Hierdoor komen er weer meer bezoekers naar je website.

Meestal gaat er veel minder aandacht naar terugkerende bezoekers. Maar het zijn juist de terugkerende bezoekers die eerder geneigd zijn om over te gaan tot een aankoop.

Het is een stuk goedkoper om bestaande klanten te behouden dan nieuwe klanten aan te werven. Richt dus ook je pijlen op terugkerende bezoekers met bijvoorbeeld een Adwords of Facebook remarketing campagne

Naast aantallen bezoekers is het ook van belang om hierin trends te ontdekken door bijvoorbeeld de laatste 30 dagen te vergelijken met de voorgaande 30 dagen. Of de laatste 30 dagen te vergelijken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit geeft je inzicht in de aantallen bezoekers over langere periodes.

Ga naar Doelgroep > Gedrag > Nieuwe/terugkerende bezoekers

Metric 8 – Tijd op jouw website

Brengen bezoekers genoeg tijd op jouw website door om zich te overtuigen van je producten en diensten? Nee? Dan is het tijd om dit verder te analyseren 

De beste manier om dit te analyseren is te kijken naar de pagina’s op jouw site die veel bezoekers opvragen maar waar ze vervolgens maar kort blijven. Kijk dan naar de volgende zaken:

 • Komt de inhoud van de pagina overeen met de titel of kop? Kom je de ‘belofte’ in de kop na?
 • Is de inhoud van het artikel nog wel actueel en up to date?
 • Moet je misschien de titel of kop aanpassen?
 • Is de tekst niet leesbaar genoeg doordat subkopjes en ondersteunende afbeeldingen ontbreken?

Neem vervolgens actie om deze pagina’s te verbeteren zodat bezoekers langer op je website blijven.

Metric 9 – Belangrijkste pagina’s: jouw meest succesvolle content

Google Analytics kun je ook gebruiken om je content te reviewen. Je kunt de artikelen analyseren die de meeste bezoekers realiseren door te kijken bij ‘Gedrag’ > ‘Site-inhoud’ > ‘Bestemmingspagina’s’. 

Zorg ervoor dat je deze pagina’s zo goed mogelijk benut. Dit kun je doen door aan het eind van het artikel een knop of banner te plaatsen naar je producten of diensten of jouw weggever.

Daarnaast kun je deze pagina’s ook weer gebruiken als inspiratiebron voor nieuwe artikelen. Misschien kun je een trend ontdekken in onderwerpen die jouw doelgroep graag lezen en hiervoor meer blogartikelen gaan schrijven. 

Of je kunt vervolg geven aan je meest gelezen artikelen door er nog dieper op in te gaan. 

Wat ook een optie is, dat je deze content gebruikt om in een andere vorm online te distribueren: verwerk jouw meest succesvolle content in een video op YouTube of maak een infographic.

4. Conversies

Dit onderdeel van Google Analytics is interessanter als je bijv. een website hebt en wil zien in welke fase men tot een aankoop overgaat. Je kunt deze salesfunnel dan gebruiken om dit proces te optimaliseren, zodat je bezoekers in de toekomst nog sneller zullen kopen.

Metric 10 – Conversies

Online marketing draait rond conversies. Met Google Analytics is het mogelijk om bepaalde acties van je bezoeker te meten. Heb je op je website een e-book dat gedownload kan worden? Met Analytics kun je bijhouden hoeveel mensen je e-book gedownload hebben. 

Ga naar Conversies en ontdek de verschillende opties

Metric 11 – Attributie

Attributie is het toekennen van een conversiewaarde aan een kanaal dat de bezoeker raadpleegt voordat de bezoeker converteert (downloaden van een e-book).

Bijvoorbeeld: Sara zoekt organisch (via de zoekmachine) naar een alternatieve methode voor het verlagen van stress, maar ze gaat nog niet over tot een aankoop of kennismaking. Via je remarketingcampagne van Facebook komt zij steeds terug op jouw behandeling en gaat nu misschien wel over tot kennismaking. Facebook krijgt nu de conversiewaarde toegewezen.

Veel bedrijven berekenen de conversie op basis van de laatste interactie voor de aankoop. In dit voorbeeld krijgt Facebook dus 100% van de conversiewaarde, maar dit is niet de beste weergave omdat de organische zoekopdracht nu geen waarde heeft.

In Analytics zijn er verschillende modellen om conversiewaarden te vergelijken. Je kun ze hier allemaal raadplegen.

Ga naar Conversies >Attributie > Tool voor modelvergelijking

Extra metric – Realtime

 Als extra optie bespreek ik de Realtime functie. Met Realtime kun je meteen zien wat er allemaal op je site gaande is. 

 • Welke pagina’s op je website zijn het meest actief? 
 • Via welke kanalen zijn ze op je website terechtgekomen? 
 • Hoeveel actieve bezoekers zijn er op mijn conversiepagina?

Het voordeel van Realtime ten opzichte van een standaardrapportage is dat bij een standaardrapportage het in Google Analytics een dag duurt voordat je de cijfers kunt bekijken.

Met Realtime kun je, als je een nieuwsbrief uitstuurt, meteen zien of ze op de juiste pagina’s belanden en je dus de juiste links hebt gebruikt

Als je daadwerkelijk gaat bekijken wat mensen op je site doen, krijg je een beter idee van welke pagina’s tot conversies leiden en welke pagina’s moeten worden gewijzigd. 

Je moet natuurlijk niet de hele dag staren naar deze pagina ;-))

Ga naar Realtime

Conclusie

Google Analytics heeft veel mogelijkheden om gegevens van je website te analyseren. Als het lukt om bovenstaande 12 cijfers te analyseren ben je al op de goede weg om meer rendement uit je website te halen!