023-369 0000 support@webalist.eu

Hoe je uitstelgedrag kunt stoppen en je doelen bereikt

Je hebt een plan. Je weet precies welke stappen je moet nemen om een succesvol bedrijf te krijgen. En toch …

Misschien heb je diverse cursussen gevolgd. Misschien heb je al blogberichten gelezen, en zelfs een handvol zakelijke boeken gelezen. Hoe het ook zij, je hebt de kennis die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Maar je kunt jezelf niet altijd in beweging krijgen. En sommige dingen blijf je uitstellen….

Er is altijd wel iets wat je doelen in de weg staat – ontmoetingen met vrienden, hobby’s, sport en niet te vergeten je dagelijkse beslommeringen.

“Misschien ben ik toch niet geschikt voor ondernemer”, zeg je misschien wel eens wanhopig tegen jezelf.

Luister even voordat je de handdoek in de ring gooit. Ongeacht het doel dat je probeert te bereiken, je hebt de macht om te stoppen met uitstellen – als je weet hoe je je werk moet structureren.

Niemand wordt geboren met een perfecte motivatie. Wat succesvolle ondernemers onderscheidt van degenen die nooit iets aan hun dromen doen, is dat de eersten weten hoe ze in beweging moeten komen en zich door hun momentum laten leiden naar waar ze heen willen.

Als je wilt weten hoe je voor eens en voor altijd kunt stoppen met uitstellen, dan is dit blogartikel iets voor jou. Ik zal een eenvoudig masterplan opstellen dat je zal helpen gemotiveerd te blijven en actie te blijven ondernemen, dag in dag uit.

Klinkt als iets dat je nodig hebt? Laten we beginnen.

Hoe te stoppen met uitstellen

Uitstel is het uitstellen van actie naar een doel. Het is wanneer je je weerhouden voelt om iets te doen, ondanks het feit dat je het wilt doen.

Je wilt naar de sportschool, maar je stelt je deelname aan een sportschool uit omdat er “iets” gebeurt, dus je begint nooit en je doel om af te vallen wordt nooit van je lijst afgevinkt.

Je wilt beginnen met het krijgen van klanten, maar je kunt geen tijd vinden om potentiële klanten te bellen, dus je bedrijf groeit nooit en blijft voor altijd een droom.

Uitstelgedrag is geen zwakte of een probleem dat je hebt. Het is volkomen normaal om uit te stellen. We doen het allemaal, zelfs succesvolle mensen. Het verschil is dat de laatsten weten hoe ze de hoofdoorzaak van uitstelgedrag kunnen vermijden.

Dus wat is dat?

Het is het feit dat je meer gericht bent op het heden, dan dat je investeert in de toekomstige gevolgen van je acties (of het ontbreken daarvan).

Als je zin hebt om naar het feest van een vriend te gaan en je dat belangrijker vindt dan werken aan het opbouwen van een mailinglijst voor je bedrijf of het benaderen van potentiële klanten, dan hecht je meer belang aan het eerste dan aan de gevolgen om het laatste niet te doen.

Het sleutelwoord hier is saillantie, dat wil zeggen de handeling waarbij teveel gewicht wordt toegekend aan dingen die je kunt zien en niet aan de dingen die je niet kunt zien. Je kunt zien dat je vriend je een sms stuurt en je vertelt hoe leuk het zal zijn als je op zijn feest komt; je kunt het geld dat je in zes maanden niet hebt verdiend niet zien door belangrijk en relevante activiteiten die daarvoor nodig zijn af te blazen.

Feit is dat je jezelf niet kunt genezen van uitstelgedrag en je kunt dit probleem niet helemaal oplossen. Maar je kunt het te slim af zijn door, onder andere, helderheid van gedachten te krijgen en hulp van anderen te vragen om te voorkomen dat je het uitstelt.

In de rest van deze blog ga je elk van deze oplossingen nader observeren.

Wees je eigen geest te snel af.

Je hebt er geen controle over; het gebeurt gewoon. En wanneer je het beseft, is het te laat. Hoewel de vorige definitie de aard van uitstelgedrag uitlegt, verklaart het nog steeds niet waarom je het doet, dus laten we specifiek zijn.

Er zijn diverse mogelijke redenen waarom je uitstelt:

 1. Je gelooft dat je niet in staat bent om de taak die je uitstelt te volbrengen.
 2. Je gelooft dat de wereld te moeilijk en veeleisend is.
 3. Je hebt faalangst 
 4. Je hebt een perfectionistische instelling 
 5. Je hebt een angst voor succes

Uitstelgedrag is duidelijk een veelzijdig probleem dat te complex is om met een toverstaf op te lossen. Toch kun je aan een aantal van deze problemen één voor één werken, afhankelijk van of je daadwerkelijk aan één van deze problemen lijdt.

Laten we een voorbeeld nemen dat de meeste ondernemers gemeen hebben: koude acquisitie. Geen enkele ongetrainde verkoper houdt ervan om mensen koud te bellen; het is stressvol en moeilijk voor iedereen die niet gewend is om vaak afgewezen te worden.

Het zou geen verrassing zijn als je de neiging heeft om koud bellen uit te stellen. Maar als je weet dat een gevoel van ontoereikendheid de reden kan zijn dat je je koude acquisitie uitstelt, moet je daaraan werken voordat je kunt stoppen met uitstellen.

Kijk eens goed naar deze kwestie en stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb je het gevoel dat je echt koud kunt bellen (of wat je ook maar uitstelt)?
 • Heb je het gevoel dat je de kennis hebt om zo’n taak uit te voeren?
 • Wat geeft je onmiddellijke ‘onderbuikgevoel’ van koude acquisitie je? Is het angst? Angst voor afwijzing? Faalangst? Angst voor succes?
 • Ben jij een perfectionist? Zo ja, zou het kunnen zijn dat je neiging om alles te willen beheersen je ervan weerhoudt?
 • Hoe zie je de situatie? Heb je het gevoel dat het je overweldigt? 

Door deze vragen te beantwoorden, krijgt je inzicht in de psychologische redenen waarom je uitstelt. Met deze antwoorden kun je nu elk van deze problemen één voor één het hoofd bieden.

Als je het gevoel hebt dat je de kennis mist om koud te bellen, lees dan een boek, start een trainingsprogramma of zoek een coach.
Als je bang bent om te falen, bekijk de situatie dan opnieuw in een situatie van leren en het verwerven van vaardigheden. Praat met iemand die dit eerder heeft gedaan, zodat je de realiteit van koude acquisitie kunt visualiseren en voelen.

De beste leerschool is daarbij voor elke succesvolle ondernemer exact hetzelfde: DOEN 😉
Hopelijk ga je na het lezen van deze blog direct aan de slag.

Je geest bestaat met een reden: om betekenis te geven aan de wereld om je heen en om je te beschermen zodat je jouw leven zo comfortabel mogelijk kunt leven. Als je het gevoel hebt dat het je ervan weerhoudt iets te bereiken, erken het dan en speel volgens de regels, maar doe het op een manier die je ten goede komt.

Een duidelijk doel hebben

Als je een doel hebt en op zijn minst een globaal idee van wat je moet doen, zoals het starten van je webwinkel of bedrijf, maar het ontbreekt je aan de capaciteit om actie te nemen, stel je uit.

Van daaruit moet je onderzoeken of het je aan een duidelijk en specifiek doel ontbreekt, waardoor het veel gemakkelijker wordt om uit te stellen. Het is niet de enige reden, maar het is een belangrijke reden waardoor je geen actie onderneemt.

Het doel van “het starten van een bedrijf” is meer een wens dan een doel, zoiets als een miljoen dollar willen verdienen. Hoewel zo’n breed doel je ertoe kan aanzetten om over ondernemerschap te leren, moet je specifieker worden voordat je een plan kunt ontwikkelen om dat droombedrijf te starten.

Een handig model dat je kunt gebruiken om de duidelijkheid van je doelen te verbeteren, is het “SMART” -systeem.
Een SMART-doel is:

 • Specifiek
 • Meetbaar – het moet een aantal hebben
 • Bereikbaar / verantwoordelijk
 • Realistisch
 • Tijdgebonden

Met dit model zou je doel om een ​​online bedrijf te starten kunnen worden gedefinieerd als:

Ik heb mijn coaching bedrijf gelanceerd op <DATUM in de nabije toekomst>.

Als je dit doel met het vorige vergelijkt, kunt je zien dat het voldoet aan de SMART-kenmerken:

 • Het is specifiek – je wil een bedrijf op een bepaalde gestart hebben.
 • Het is meetbaar – je moet een duidelijke actie uitvoeren.
 • Het is uitvoerbaar en verantwoordelijk – “lancering” sluit aan bij het idee om je bedrijf op te zetten in plaats van “te beginnen”, wat van alles kan zijn. je kunt ook iemand vragen om je op het goede spoor te houden om een ​​dergelijk doel te bereiken.
 • Het is relevant – het hangt samen met je bredere doel: ‘een coaching bedrijf starten’.
 • Het is tijdgebonden – het heeft een specifieke datum.

Om te stoppen met uitstelgedrag, moet je een duidelijk doel hebben dat je motiveert om actie te ondernemen, en het SMART-model zal de eerste stap zijn om uitstelgedrag te overwinnen.

Definieer uitvoerbare stappen

Met SMART-doelen weet je precies waar je heen wilt. Maar je hebt onderweg iets tastbaars nodig. Dat is waar het nemen van bruikbare, uitvoerbare stappen je zal helpen om uitstelgedrag te voorkomen.

Een uitvoerbare stap is elke taak die je definieert en die je ertoe aanzet om actie te ondernemen om een ​​doel te bereiken. Als het je doel is om je webshop vóór <DATUM in de toekomst> te lanceren, dan is een reeks uitvoerbare stappen die je dichter bij het doel brengen:

 • Onderzoek naar de beste webshopplatforms
 • Een account openen bij één van deze platforms
 • Een thema installeren
 • Een product definiëren voor verkopen
 • De productbeschrijving schrijven

Bruikbare stappen zijn gemakkelijk te identificeren, omdat je je kunt afvragen of je elk van deze stappen hebt uitgevoerd en dergelijke vragen eenvoudig ja of nee kunt beantwoorden. Er is geen tussenstap bij het installeren van een thema; je installeert het of niet. Dus de stap “een thema installeren” is uitvoerbaar.

Bruikbare stappen alleen zullen je echter niet veel helpen als ze niet aansluiten bij je uiteindelijke doel, het starten van een bedrijf.

Het belangrijkste verschil tussen het definiëren van bruikbare en nuttige stappen en irrelevante stappen is dat de eerste voortkomen uit het doel, terwijl de laatste willekeurig worden toegewezen.

Neem je SMART-doel en verdeel het zo gedetailleerd mogelijk. Maak ook elke stap SMART, zodat je je voortgang kunt meten en zelfs hulp van anderen kunt krijgen.

Zodra je al je uitvoerbare stappen hebt doorlopen, hoeft je ze alleen nog maar te organiseren. Een to-do-app helpt je al je actiestappen op één plek te hebben, zodat je deze alleen hoeft te openen om te zien wat de toekomst biedt en wat de volgende stap is die je moet zetten. 

Meet je vooruitgang?

Gebrek aan motivatie kan een teken zijn dat je een perfectionistische houding hebt of een sterke neiging tot zelfkritiek.

Nu weet ik dat het gemakkelijk voor me is om hier te zitten en te schrijven dat je “het rustig aan moet doen” en “goed voor jezelf moet zijn”. Maar laten we eerlijk zijn, niemand bekritiseert zichzelf expres; het is een probleem dat erg diep zit.

Om je eigen zelfkritiek, die hoogst subjectief is, te overwinnen, kun je de voortgang die je maakt volgen, wat zeer objectief is.

Als één van de belangrijkste taken bij het starten van een bedrijf  het bepalen van je doelgroep is, dan is het feit dat je dat hebt gedaan een onmiskenbaar teken van vooruitgang. Je kunt jezelf zo bekritiseren als je wilt, maar als er eenmaal vooruitgang is geboekt, is er geen behoefte aan zelfhaat. Je hebt het gedaan en nu kun je beginnen met de volgende stap.

Maak een lijst van alle actiegerichte stappen die je eerder hebt gedefinieerd en voeg ze toe aan een spreadsheet. Voeg in de bovenste rij en de meest linkse kolom de taak toe en voeg in de volgende kolommen een wekelijkse datum toe.

Wijs elke taak aan een specifieke datum toe – je kunt je bedrijfsnaam volgende week bepalen, de week erna je domein kopen en de week daarna je winkel openen.

Als je geen ervaring hebt met de meeste taken die je op je lijst hebt staan, wees dan conservatief bij het bepalen van de datum. Je wilt jezelf niet te hard pushen en dan jezelf zien falen, want dat zal je demotiveren.

Terwijl je het dashboard vult, ontwikkel je een actieplan dat je dichter bij je uiteindelijke doel, het starten van een bedrijf, brengt (of wat je doel ook is). Het belangrijkste is dat je je resultaten kunt volgen en jezelf op een positieve manier motiveert. 

Verantwoordelijk worden

Succes komt zelden door alleen te werken. Er is een reden waarom bijna alle beroemde, succesvolle bedrijven meer dan één oprichter hadden.

De meeste succesvolle bedrijven, vooral technologiebedrijven als Microsoft, Intel, Facebook en HP, hadden minstens twee oprichters.

Deze oprichters maakten niet alleen gebruik van elkaars sterke punten – het technische inzicht van Paul Allen en de zakelijke vaardigheden van Bill Gates zijn een goed voorbeeld van een dergelijke synergie – ze waren ook in staat om de andere persoon als accountability buddy te gebruiken.

Als je nog geen zakenpartner hebt, wanhoop dan niet; je kunt nog steeds een accountability buddy krijgen en de vruchten plukken van het hebben van een mede-oprichter, zonder er daadwerkelijk één te hebben.

Er zijn veel plaatsen waar je een accountability buddy kunt zoeken, waaronder:

 • Facebook-groepen (bijv. de Happy Tribe)
 • Mastermind-groepen
 • Lokale bedrijfsgroepen

Zoek naar mensen die moeite hebben om vooruitgang te boeken en die hulp nodig hebben. Zoek naar mogelijke synergieën, zoals in het voorbeeld van Paul Allen en Bill Gates. Als je ervaring hebt met marketing en de ander weet veel van design, en jullie beide missen de vaardigheden van de ander, dan kunnen jullie elkaar helpen en tegelijkertijd verantwoordelijk zijn voor elkaar.

Eat That Frog First

Alle bovenstaande punten kunnen je helpen gemotiveerd te blijven. Uiteindelijk heb je echter meer eten op je bord dan je aankan. Je to-do-lijstjes zullen gevuld worden met taken en ideeën. je zult waarschijnlijk in de war en overweldigd raken. Wat doe je eerst? Wat is echt belangrijk?

Er zijn veel mogelijkheden voor het prioriteren van ideeën, en de eenvoudigste is om ‘eerst de kikker op te eten’.

Volgens Jack Canfield, een beroemde auteur en motiverende spreker die met dit concept kwam, betekent het eten van de kikker dat als je twee belangrijke taken hebt, begin met de grootste, moeilijkste en belangrijkste taak.

Je kunt en mag niets anders doen tot je klaar bent met die taak.

Begin elke ochtend met die ene taak die je bang maakt, maar die het verschil zal maken in je bedrijf.

Bel die potentiële klant zodra je je computer opent.

Start die promotiecampagne meteen nadat je wakker bent geworden.

Ontwikkel het financiële plan waarmee je je toekomstige vooruitgang kunt modelleren.

Het zal niet gemakkelijk zijn – niemand eet graag kikkers, vandaar de naam! Maar als je je eraan houdt, ontwikkel je de discipline die nodig is om de succesvolle ondernemer te worden waarvan je weet dat je die kunt zijn.

En je hoeft je nooit meer zorgen te maken over uitstelgedrag.

 Nu willen we dat van jou horen: welke kikker ga jij als eerste eten? Deel het in de reacties hieronder!