Single page vs multi-page websites, voor- en nadelen: wat is beter?


Beslissen tussen het maken van een website met één pagina of eentje met meerdere pagina’s kan lastig zijn. Nu browsen op mobiel en sociale media de standaard zijn, zijn éénvoudige, snelle en responsieve websites van één pagina één van de meest populaire trends. Aan de andere kant zijn websites met meerdere pagina’s, herkenbaar aan de traditionele menu navigatie, bekend en vertrouwd bij gebruikers.
Het is een moeilijke beslissing. De beste manier om te kiezen tussen een website met één pagina en een website met meerdere pagina’s, is door rekening te houden met de content en navigatiestroom van je site. Is de content van jouw site snel en gemakkelijk te doorzoeken, of is er veel content die strategisch moet worden geplaatst zodat gebruikers deze kunnen vinden? Als content de hoogste prioriteit voor je heeft, kies je op basis daarvan, het juiste navigatiesysteem voor je website.
En als je nog steeds niet zeker weet of een website met één pagina of meerdere pagina’s de juiste keuze voor je is, zal dit blog artikel je helpen de voor- en nadelen van beide tegen elkaar af te wegen.
Lees verder om de juiste websitenavigatiestroom te vinden, die past bij jouw content.
De site met één pagina
Een website met één pagina is gewoon een website die slechts één pagina bevat. Er zijn geen extra pagina’s, zoals een pagina ,Over ons’, ‘Aanbevelingen’ of ‘Contact’.
Op één-pagina websites wordt alle content volledig geladen op de eerste pagina, waardoor de ervaring voor de gebruiker continuer en vloeiender wordt. Om naar verschillende plekken op een website met één pagina te navigeren, klikken gebruikers op navigatie links waarmee ze naar bestemmingen op de pagina kunnen springen, of ze kunnen naar beneden scrollen om verschillende delen van de content te bereiken.
Websites met één pagina zijn bedoeld om de gebruiker precies de juiste hoeveelheid informatie te bieden om een beslissing te nemen en ernaar te handelen. Dit is de reden waarom single-page design vaak wordt gebruikt op landingspagina’s, portfolio’s en evenement-gerelateerde websites. Dit minimale webdesign verwijdert onnodige ruis uit de gebruikersinterface en richt de aandacht van de gebruiker op de belangrijkste inhoud.
De voordelen van een website met één pagina
Waarom zou je kiezen voor een website met één pagina in plaats van een website met meerdere pagina’s?
Om te beginnen zijn succesvolle websites met één pagina schoon en begrijpelijk. Een website met één pagina, die inhoud opsplitst in kleine stukjes, is eenvoudige te verteren voor gebruikers. Het bevat geen onnodige navigatie.
Websites met één pagina dragen ook bij aan een intuïtieve reis van de gebruiker. Zonder extra pagina’s genieten bezoekers van een lineaire navigatiestroom – die een verhaal vertelt met een duidelijk begin, midden en einde.
Nog een voordeel van een rechttoe rechtaan navigatie ontwerp is dat de gebruiker meestal maar één handeling hoeft uit te voeren. Onderzoeken tonen aan dat het hebben van een enkele pagina kan leiden tot meer conversies (>37,5%) dan sites met meerdere pagina’s, omdat gebruikers eerder aan het proces beginnen en er sneller doorheen gaan, zonder dat ze kunnen verdwalen of worden afgeleid door een ander aanbod.
Hebben we al gezegd dat een enkel ontwerp geweldig is voor prototypen van responsieve websites? Met kleine hoeveelheden content en allemaal passend op één pagina, kun je websites met één pagina makkelijk en consistent aanpassen aan kleinere schermen en apparaten. Bovendien is scrollen een makkelijke en natuurlijke beweging voor mobiele apparaten met touchscreen.
Maar dat is niet alles – er zijn ook enkele interessante voordelen voor website ontwerpers. Met slechts één pagina zijn er bijvoorbeeld geen scherm-naar-scherm-links en veel minder inhoud dan bij een ontwerp met meerdere pagina’s. Dit maakt webdesign van één pagina over het algemeen eenvoudiger te implementeren, te herhalen en te onderhouden.
De nadelen van een website met één pagina
Maar het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er zijn een paar redenen waarom het ontwerp van een enkele pagina misschien niet geschikt is voor je website.
Websites met één pagina zijn niet goed in SEO (Search Engine Optimization). Sterker nog, ze kunnen je kansen op een goede ranking bij Google schaden en resulteren in verminderde conversies en gebruikersbetrokkenheid. Met zo weinig inhoud worden zoekwoorden vaak verwaarloosd op sites met één pagina. Bovendien, de gewoonte om je website te structureren op basis van interessegebieden om autoriteit op die gebieden aan te tonen) is een no-go.
Bovendien is de website met één pagina niet de ideale kandidaat voor een groeiend merk, omdat het schaalvermogen beperkt is. Zoals we al hebben gezien, hebben websites met één pagina vaak een beperkte focus en zijn daarom niet geschikt voor websites die een groot, complex en/of gevarieerd gebruik van inhoud vereisen. Dus zelfs als je een kleine site beheert, bedenk dan waar je over een paar jaar zult zijn en houd daar rekening mee bij het kiezen tussen een ontwerp met één of meerdere pagina’s.
Houd er tenslotte rekening mee dat je maar één URL hebt om mee te werken. Dit lijkt misschien niet zo’n groot probleem, maar wat dacht je ervan als je iets op je site wilt delen met de social media gemeenschap of een link wilt bijhouden in Google Analytics? Elke schakel telt!
Enkele pagina website toepassing
De enkele pagina website is bij uitstek geschikt voor:
- Landingspagina’s
- Bepaalde typen portfolio websites
- Evenement promotie
- Productlancering
- Sommige kleine websites
De site met meerdere pagina’s
Een website met meerdere pagina’s bevat meerdere pagina’s en subpagina’s binnen een menu. In tegenstelling tot de website met één pagina, is de enige manier om naar pagina’s met een ontwerp met meerdere pagina’s te navigeren en deze te bekijken, door op de links in het menu te klikken.
Het ontwerp met meerdere pagina’s is zeer geschikt voor bijna elk type project. Voorbeelden van webdesign met meerdere pagina’s zijn te vinden op webshopsites (zoals Bol.com) en eLearning-sites (zoals Udemy.com).
Voordelen van een website met meerdere pagina’s
Er zijn drie belangrijke voordelen van de website met meerdere pagina’s ten opzichte van de website met één pagina.
Ten eerste biedt een website met meerdere pagina’s onbeperkte schaalbaarheid. Maak zoveel pagina’s aan als je wilt en breid het menu naar behoefte uit. Verwissel bijvoorbeeld je bovenste navigatiebalk voor een aangepast megamenu met een zoekbalk voor eindeloze navigatiemogelijkheden. Onthoud dat het type navigatieontwerp waarvoor je kiest, afhangt van de diepte van je website
Ten tweede is de navigatiestroom van een site met meerdere pagina’s gemakkelijk te volgen. Dit type website heeft heeft een menustructuur die al bestaat sinds de jaren 90. Dat betekent dat de meeste gebruikers er bekend mee zijn en vaak verwachten meerdere pagina’s op sites te vinden. Zolang de menustructuur van je website gemakkelijk te volgen is, is het geen probleem om een website te hebben met meerdere pagina’s.
Ten slotte hebben sites met meerdere pagina’s krachtige SEO-mogelijkheden. We hebben vastgesteld dat sites met meerdere pagina’s meer kans hebben op grote hoeveelheden content dan sites met één pagina. E“Content is king”. Hoewel het SEO-potentieel van elke website sterk afhankelijk is van je digitale marketingstrategie, is het hebben van het veel waardevolle content om je SEO te optimaliseren een goed begin.
De nadelen van een website met meerdere pagina’s
Websites met meerdere pagina’s lijken tot nu toe prima voor ons te hebben gewerkt, maar er zijn een paar nadelen waar rekening mee moet worden gehouden.
Overweeg bijvoorbeeld hoe je regelmatige updates van je site gaat managen. Vergeet niet dat al die inhoud moet worden onderhouden, bijgehouden en aangepast. Wanneer je overweegt of je een website met één pagina of met meerdere pagina’s wilt ontwerpen, moet je nadenken of het kosteneffectief is om veel content te hebben.
Het bijwerken en onderhouden van een enkele pagina is eenvoudiger dan het onderhoud van meerdere pagina’s (met wiskunde valt niet te twisten ;-))
Onthoud daarbij dat content van lage kwaliteit of onvoldoende geoptimaliseerde content, sowieso slecht is voor je bedrijf.
Een ander aspect om rekening mee te houden is het bounce-percentage van je site. Websites met grote hoeveelheden inhoud laden vaak traag, leiden af en kunnen ervoor zorgen dat gebruikers bouncen (ze zijn dan na het beoeken van 1 pagina weer weg). En hoewel niet elke website met meerdere pagina’s inhoudelijk zwaar is, is het verstandig om dit goed in de gaten te blijven houden.
Ten slotte is het ontwerp met meerdere pagina’s moeilijker aan te passen aan mobiel. In tegenstelling tot sites met één pagina, waar dezelfde backend-code kan worden gebruikt om de mobiele site te ontwikkelen, dienen websiteontwerpen met meerdere pagina’s helemaal opnieuw opgebouwd te worden om de mobiele versie te produceren. Dit is niet alleen duurder en tijdrovender, maar je loopt ook het risico de ontwerpconsistentie op web- en mobiele platforms te verliezen.
Multi-pagina website toepassing
De multi-pagina website kan het beste ingezet worden in de volgende scenario’s
- Webwinkels
- Blogwebsites
- Corporate websites
- Sommige kleine websites
- Sociale netwerken
- Vrijwel elk ander type website
Wat is de beste oplossing?
We hopen dat dit blog artikel enig licht heeft geworpen op de verschillen tussen ontwerp met één en meerdere pagina’s.
Samenvattend: ontwerp met één pagina is geweldig als je een beperkte focus hebt of als je gebruikers aanmoedigt om een specifieke taak uit te voeren. Het is ook ideaal voor mobile-first design. Aan de andere kant stelt een ontwerp met meerdere pagina’s je in staat je bereikpotentieel te vergroten, vast te houden aan traditionele menustructuren en je SEO-strategie te optimaliseren.
Bij het bepalen of een website met één of meerdere pagina’s moet worden ontworpen, is er geen vuistregel. Het belangrijkste om te doen is je gebruiker (doelgroep) op de eerste plaats zetten. Bedenk welke informatie je nodig hebt om je gebruikers te bereiken en hoe je die informatie zo toegankelijk mogelijk kunt maken voor gebruikers. En als je het nog steeds niet zeker weet, laat je gebruikers beslissen!
Heb jij een single page – of een multi-page website. Laat me hieronder weten waar jij voor gekozen hebt en waarom.