Social media Marketingtips voor elk platform

Social Media wordt door zowel nieuwe als gevestigde merken gebruikt om hun volgers te laten groeien, leads te genereren en de verkoop te verhogen. Een merk bouwen met behulp van sociale media voelt misschien als een enorme onderneming met alle platforms die beschikbaar zijn. Maar het is gemakkelijker dan ooit om sociale media te gebruiken om contact te maken met mensen en je merk organisch (zonder advertentiekosten) te laten groeien.

Of je nu net begint of al jaren actief bent op social media platforms, er is altijd ruimte voor verbetering. Elk platform heeft verschillende toepassingen.

In dit artikel behandelen we tips en trucs voor sociale media die je kunt toepassen om je marketingstrategie te optimaliseren. Vervolgens geven we een overzicht van de beste social media platforms die je zou kunnen gebruiken en geven we suggesties om het meeste uit elk platform te halen.

 • Tips voor sociale media voor elk platform 
 • Tips voor sociale media voor Facebook 
 • Tips voor sociale media voor Twitter 
 • Tips voor sociale media voor Instagram 
 • Tips voor sociale media voor LinkedIn 


Sociale media voor elk platform

Maak een specifieke strategie voor elk platform voor sociale media

Op dezelfde manier als de andere aspecten van je marketingplan, moet je een specifiek en duidelijk plan hebben voor elk platform dat je gebruikt.
Elk platform heeft nuances en best practices om betrokkenheid te genereren. Je merk hoeft misschien niet op elk platform aanwezig te zijn, maar om effectief je berichten te targetten op je doelgroep, moet je een strategie hebben die specifiek is voor het platform dat je gebruikt.

Zorg ervoor dat je vragen kunt beantwoorden zoals:

 • Waarom gebruik ik dit platform?
 • Wie bereik ik op dit platform?
 • Welke bericht typen werken het beste op dit platform?
 • Hoe maak ik mijn berichten uniek voor dit platform?

Als je het moeilijk vindt om deze vragen te beantwoorden, is het misschien tijd om dieper in te gaan op waarom je daar tijd in investeert. Door deze vragen te beantwoorden, kun je ook je strategie voor dat platform ontwikkelen.

Als je net begint, geef dan prioriteit aan de kwaliteit van je inhoud boven het aantal berichten en sociale mediaplatforms dat je gebruikt. Voor de meeste bedrijven, met name kleine bedrijven, leidt het proberen van een nieuwe strategie op vijf verschillende sociale medianetwerken vaak tot weinig of geen resultaten.

Wees consistent 

Hoe consistent je post, moet specifiek zijn voor elke social media platform dat je gebruikt. Sommige platforms zoals Twitter en Instagram Stories vereisen dat je meerdere keren per dag actief bent om het maximale uit je publiek te halen. Andere bericht typen, zoals reguliere Instagram-berichten en Facebook-updates, hebben niet zoveel urgentie en kunnen minder frequent worden gebruikt. Kijk bij het bepalen van je poststrategie naar factoren, zoals: hoe het algoritme voor elk platform werkt en of inhoud chronologisch wordt gepost of wordt samengesteld op basis van andere factoren.

Dit sluit aan bij je marketingplan voor sociale media. Je moet duidelijkheid hebben over:

 • Hoe vaak je van plan bent op elk social media platform te publiceren op basis van best practices voor dat platform
 • Wat voor soort inhoud je op elk platform wil plaatsen
 • Wie is je doelgroep op elk platform

Onthoud dat je volgers waarschijnlijk honderden of zelfs duizenden andere mensen volgen. Als je niet zo vaak nieuwe inhoud publiceert als de andere accounts die er zijn, wordt je makkelijk vergeten.

Focus je berichten 

Elk platform dat je gebruikt, heeft zijn eigen unieke demografie. Er zal op elk platform overlap zijn van de mensen die je target, maar het is nog steeds essentieel om je demografische gegevens  te begrijpen, zodat je jouw boodschap kunt aanpassen om de meeste impact te hebben.

Als je een gerichte boodschap hebt, kun je de inhoud van hogere kwaliteit maken, die van toepassing is op jouw merk en resoneert bij je doelgroep.  Als je een goed bericht hebt waarbij je niet van afwijkt van de gerichte boodschap, kun je erop rekenen dat je posts op sociale media altijd relevant zijn voor je publiek.

Houd in de gaten wat er trending is 

Zodra je jouw belangrijkste berichten hebt bepaald, houd dan de populaire trends op elk platform in de gaten. Als je merkt dat een patroon of strategie steeds populairder wordt en in lijn is met je berichten, dan is het een goed idee om hiervan te profiteren om de betrokkenheid te vergroten.

Wees op je hoede wanneer je gebruik maakt van elke nieuwe internettrend die je ziet. Het maken van berichten die niet aansluiten bij je andere berichten, Leidt tot vervreemding van je doelgroep.  Je hoeft dus nooit een bepaald type inhoud te maken, alleen omdat je ziet dat andere bedrijven dit doen.

Daarom is het zo essentieel om een ​​gerichte boodschap te creëren die je kunt gebruiken als basis om al je toekomstige posts op sociale media te meten.

Een manier om een ​​constante aanvoer van populaire inhoud te hebben, is door een lijst te maken van sites in je branche die actuele inhoud van hoge kwaliteit publiceren. Voeg ze toe aan een RSS-lezer zoals Feedly. Dan heb je een dashboard vol met de laatste berichten van sites die je vertrouwt. Je weet ook dat je relevante inhoud hebt die je met vertrouwen kunt delen met je volgers. 

Gebruik die inhoud als inspiratie voor originele posts die je voor je bedrijf maakt met een unieke twist die de andere merken in je niche niet doen.

Meet & analyseer resultaten

Om ervoor te zorgen dat je de beste resultaten haalt uit je social media marketing, moet je jouw inspanningen nauwkeurig volgen en meten. Meer dan 40% van de bedrijven volgt de ROI van hun sociale media helemaal niet nauwkeurig , wat betekent dat er geen eenvoudige manier is om te weten of je strategie werkt of niet.

Identificeer de belangrijkste statistieken die belangrijk zijn voor je merk of specifieke dienstverlening om je meetproces te vereenvoudigen.

Enkele van de statistieken waarnaar je op zoek bent, zijn meestal:

 • Bereik en betrokkenheid voor Facebook
 • Vertoningen, retweets en vermeldingen op Twitter
 • Klikken, vertoningen en interacties op LinkedIn
 • Betrokkenheid en vertoningen op Pinterest
 • Likes, opmerkingen en vermeldingen op Instagram
 • Weergaven en betrokkenheid op Instagram verhalen

Het is goed deze statistieken wekelijks, maandelijks en driemaandelijks bij te houden, zodat je weet wanneer- en óf je wijzigingen in je social media strategie moet aanbrengen.

Investeer in videocontent 

Feit is dat videocontent momenteel een hoge vlucht neemt. Met de geboorte van IGTV en de snelle groei van YouTube, Facebook Live en meer, consumeren gebruikers van sociale media meer video content dan ooit tevoren.

In de afgelopen drie jaar zijn de videoweergaven met meer dan 99% op YouTube en 258% op Facebook toegenomen. Een Tweet die een video bevat, heeft 6x meer kans om te worden geretweet dan een Tweet met een foto of alleen tekst.

Niet alleen is de betrokkenheid bij video-inhoud groter, maar netwerken zoals Facebook en LinkedIn geven een hogere prioriteit in hun algoritme aan mensen die video-inhoud plaatsen. Dit betekent dat de merken die video gebruiken meer bekendheid en bereik krijgen dan de merken die tekst- en afbeeldingsposts maken.

A / B-test waar mogelijk

Een marketingtip voor sociale media waar veel professionals gebruik van maken, is A / B-testen. A / B-testen of split-testen houdt in dat je bijvoorbeeld meerdere koptitels gebruikt voor hetzelfde stuk inhoud om te zien wat een betere respons genereert.

Marketeers gebruiken A / B-tests voor landingspagina’s en verkooppagina’s, maar je kunt ook split tests opnemen in je posts op sociale media. In plaats van een Tweet of Facebook-bericht één keer te publiceren en het daarna te vergeten, plan je in om de post meerdere keren te delen waarbij je de koptekst van elk bericht steeds verandert.

A / B-testen is belangrijk omdat mensen, afhankelijk van de gebruikte inhoud en Call To Action, anders zullen reageren op een bericht.

De reden waarom een post niet succesvol is op sociale media, kan zijn omdat de inhoud van lage kwaliteit is. Het kan ook zijn dat de koptekst in de Tweet-, Pin- of Facebook-post de aandacht van je volgers niet trok. Maar je kunt niet zeker weten waarom een ​​post het niet goed doet als je hem niet test op meerdere factoren, de informatie die de cijfers geven kun je dan weer gebruiken voor toekomstige tekst.

Doe mee aan communities

Binnen grote sociale netwerken worden kleinere communities steeds belangrijker. Of het nu Facebook Groups, Twitter Chats of LinkedIn Groups zijn, er zijn genoeg mogelijkheden om in contact te komen met gelijkgestemde mensen en bedrijven binnen je niche.

Zoals we lazen in de Sprout Social Index: Empower & Elevate, gelooft 40% van de sociale marketeers dat private communitie-groepen belangrijker zullen worden. Door deel te nemen aan deze gemeenschappen, kunt je jezelf of je bedrijf als autoriteit neerzetten en kun je contact maken met je meest gepassioneerde doelgroepen.

Zoek naar communities die gerelateerd zijn aan je branche op de sociale-mediaplatforms waarop je actief bent, en doe actief mee. Je kunt ook je eigen groepen rond je merk starten om een ​​publiek met gedeelde interesses te cultiveren dat gemotiveerd is om je ambassadeurs te worden.

Communiceer met je doelgroep

Gebruikers van sociale media hunkeren naar authentieke interactie met de merken die ze volgen. Zorg er dus voor dat je, naast het plaatsen van hoogwaardige en relevante inhoud, elk platform dat je gebruikt in de gaten houdt en je publiek aanspreekt. Beantwoord vragen die naar voren komen in je berichten, of hashtags.

Als je merkt dat andere gebruikers een gesprek hebben over je merk of product, wees dan niet bang om mee te doen en extra waarde toe te voegen. Gebruikers willen weten dat er een echte persoon aan de andere kant van de computer zit en niet alleen een robot die de hele dag links uitzendt.

Zorg ervoor dat je  sociale mediastrategie het beantwoorden van vragen op elk platform omvat. Je moet onmiddellijk reageren op mensen die je noemen, mensen bedanken die je inhoud delen en waarde toevoegen wanneer je ziet dat mensen je merk vermelden.

Je kunt ook gesprekken met je publiek beginnen door hen vragen te stellen en vervolgens te reageren op de reacties en waarde toe te voegen aan dat gesprek. De meeste platforms maken het eenvoudig om mensen vragen te stellen en hierop te reageren in de opmerkingen van dat bericht.

Je wil dus dat je aanwezigheid op sociale media tweerichtingsverkeer vertegenwoordigt. Communiceer MET mensen in plaats van alleen maar TEGEN ze te praten.


Laat je niet ontmoedigen door algoritmeverschuivingen 

Sociale mediasites zijn berucht om het willekeurig veranderen van hun algoritmen zonder voorafgaande kennisgeving, waardoor veel gebruikers gefrustreerd raken over hun gebrek aan zichtbaarheid. Het kan verleidelijk zijn om in de val te lopen door te proberen het algoritme te “verslaan” met verschillende content-hacks. In plaats van het zoeken naar een snelle oplossing, kun je beter proberen te begrijpen wat in het algoritme is veranderd en daar pas je dan je inhoudsstrategie op aan – in veel gevallen helpt het onderhouden van inhoud van hoge kwaliteit je om aanzienlijke gevolgen van algoritmewijzigingen te voorkomen.

Wanneer algoritmen veranderen, wordt het cruciaal om alom aanwezig te zijn en je gebruikers te volgen waar ze de meeste waarde vinden. Een geweldig voorbeeld is Instagram. Instagram verandert regelmatig zijn newsfeed-algoritme en veel gebruikers hebben een aanzienlijke afname van de betrokkenheid bij hun berichten opgemerkt. Maar Instagramverhalen zijn consistent gebleven en nog steeds chronologisch. Instagramverhalen hebben ook meer dan 500 miljoen dagelijkse actieve gebruikers.

Dus als je berichten niet zoveel interactie krijgen als je zou willen, verschuif dan je focus naar het bereiken van mensen via Instagram Stories. Je kunt een verhaal plaatsen wanneer je een nieuw bericht in je feed hebt om mensen aan te moedigen door te klikken naar je profiel en je foto leuk te vinden. Hierdoor weet het algoritme dat mensen je berichten willen zien en kunnen ze je berichten beter weergeven aan mensen die er contact mee hebben.

Werk samen met influencers en micro-influencers 

Een van de moeilijkste dingen om je zichtbaarheid op sociale media te behouden, is het vertrouwen van je publiek winnen op platforms die verzadigd zijn met inhoud. Een geweldige manier om je doelgroep op een persoonlijker niveau te targetten, is om samen te werken met influencers in je niche om je te helpen je producten organischer te promoten.

Wanneer je samenwerkt met een gevestigde influencer die een actieve aanhang in je niche heeft, boor je een nieuw publiek aan, dat zich daarvoor misschien niet bewust was van je bedrijf.

Veel merken wenden zich ook tot micro-influencers, die een kleine maar gepassioneerde en persoonlijke niche van volgers cultiveren. Naarmate influencer marketing steeds vaker voorkomt, kan een micro- of nano-influencer een extra niveau van authenticiteit overbrengen. Met een publiek van loyale volgers die hen kennen, leuk vinden en vertrouwen, zal het geven van een promotionele bericht hun volgers laten weten dat ze jou als merk ook aanbevelen om te vertrouwen.

Gebruik deze tips

Nu je  de meest recente praktische tips voor sociale media kent, ga ik enkele tips voor sociale media bespreken die je zullen helpen het maximum uit elke site te halen.

Marketingtips voor sociale media per platform 


Tips voor sociale media: Facebook

Gebruik Facebook-advertenties en gepromote berichten

Terwijl het Facebook-algoritme de organische zichtbaarheid van berichten aanzienlijk blijft veranderen, is betaalde reclame altijd een betrouwbare strategie voor een grotere zichtbaarheid.

Als je je  marketinginspanningen op Facebook wilt versnellen en er een budget voor hebt is het de moeite waard om je te verdiepen in betaalde advertenties. De voordelen van het advertentieplatform van Facebook gaan veel verder dan het vergroten van het bereik onder je publiek.

Facebook-advertentieaccounts hebben robuuste targetingmogelijkheden waarmee je mensen kunt targetten die de interesses van je doelgroep delen, waardoor je merk zichtbaar wordt voor mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt.

Je kunt ook zeer gerichte berichten maken die specifieke demografische gegevens targetten, van leeftijd en locatie tot het soort apparaat dat ze gebruiken wanneer ze de advertentie zien.

Go Live

Facebook Live-video genereert nog steeds het grootste bereik van elk berichttype van Facebook. De gemiddelde Facebook Live-sessie krijgt tot 10x meer reacties dan een gewone video in je nieuwsfeed. Mensen stemmen tot drie keer langer af op livevideo’s dan wanneer ze zouden blijven hangen bij het bekijken van een vooraf opgenomen video.

Je merkt misschien dat je meldingen op Facebook krijgt wanneer mensen die je volgt live gaan. Facebook Live-streams verschijnen ook bovenaan je nieuwsfeed wanneer je je aanmeldt. Facebook geeft actief prioriteit aan het promoten van livevideo’s.

Het gebruik van Facebook Live om productdemonstraties, tutorials te geven of Q & A-sessies te houden, is een geweldige manier om betrokkenheid te genereren en zichtbaar te blijven.

Bouw een community met een Facebook-groep

Dit is een perfect moment om een ​​privé-community te starten met een Facebook-groep. Als je een Facebook-pagina hebt, maak dan nog meer contact met je volgers en bereik ze directer met een Facebook-groep waar je die-hard fans zich bij kunnen aansluiten. Je Facebook-pagina kan meer algemene informatie bieden, terwijl je groep een communicatiestroom tussen jou en je publiek en tussen de community deelnemers onderling kan creëren. Groepen bieden je een geweldige kans om het gesprek rond je merk te vereenvoudigen en een ruimte te creëren waar mensen verbinding kunnen maken via gedeelde interesses.

De groep kan heel niche zijn, over je merk of product, of het kan gaan over een breder onderwerp dat je branche als geheel raakt. Voordat je de groep start, moet je heel duidelijk zijn wat het doel erachter is en wat je hoopt te bereiken met het maken en modereren ervan.

Groepen zijn niet de plek voor harde sales. Probeer te voorkomen dat je overdreven verkoopt in je Facebook-groepen, hoewel het een geweldige plek is om exclusieve kortingen en promoties aan te bieden aan mensen binnen de groep.

Gebruik Facebook Messenger

Met Facebook Messenger kun je communiceren met familie en vrienden, en het wint snel aan populariteit als marketingtool voor merken om efficiënter met hun gebruikers in contact te komen.

Met de opkomst van chatbots kunnen merken hun Messenger-gebruik automatiseren en nuttige tools creëren om veelgestelde vragen te beantwoorden en hun fans op een directere manier te benaderen dan door ze te targetten op hun Newsfeed. Kijk hoe mensen in je branche Facebook Messenger gebruiken om te peilen of er een mogelijkheid voor je is om je eigen strategie te ontwikkelen.

Chatbots kunnen veel tijd voor communicatie beheer vervangen door vragen te beantwoorden die vaak gesteld worden of problemen op te lossen die vaak voorkomen. 

Tips voor sociale media: Twitter

Neem deel aan het gesprek 

Twitter gebruiken is nog steeds een van de eenvoudigste manieren om contact te leggen met mensen in je branche, ongeacht of ze je volgen of niet. Hiermee kun je meedoen aan trending-gesprekken en je bericht laten zien aan mensen die geïnteresseerd zijn in je niche, maar zich nog niet bewust zijn van je merk. Twitter stelt je ook in staat om jezelf als thought leader in je branche te vestigen door waardevol inzicht te geven in onderwerpen waar mensen het al over hebben.

Gebruik hashtags op de juiste manier 

We hebben het er net over gehad hoe belangrijk het is om deel te nemen aan het gesprek op Twitter, maar het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat het gesprek relevant voor je is.

Veel merken proberen top of mind te blijven door mee te doen aan elk trending topic, of het nu wel- of niet relevant is voor hun merk. Dit is geen geweldige strategie om te volgen en zal leiden tot een verminderde focus op je kernboodschap. Behoud de focus van je boodschap en zwak je boodschap niet af door op elk trending onderwerp dat je ziet, in te springen. Richt je in plaats daarvan op je eigen branded hashtags en doe mee aan trends die belangrijk zijn voor je publiek en waar je daadwerkelijk waarde kunt toevoegen aan discussies.

Experimenteer met Twitter-advertenties 

Als je weet dat je publiek actief is op Twitter, kan betaalde reclame een effectieve manier zijn om je boodschap bij de juiste mensen te krijgen. 

Twitter heeft drie manieren om je inhoud te adverteren: gesponsorde tweets, gesponsorde accounts en gepromote trends.

Welke strategie u ook kiest, adverteren op Twitter kan bijzonder effectief zijn omdat het niet storend is en erg lijkt op de organische inhoud waar je publiek al doorheen scrolt.

Tips voor sociale media: LinkedIn 

Geef prioriteit aan videocontent 

Makers van content hebben een enorme kans om een ​​publiek op LinkedIn te vinden en te profiteren van het feit dat LinkedIn, net zoals Facebook, gebruikers beloont die video’s rechtstreeks op het platform plaatsen.

Er zijn een paar dingen waarmee je rekening mee moet houden voordat je video’s op LinkedIn publiceert. Ongeveer 85% van de gebruikers van sociale media speelt video af zonder geluid. Het is dus belangrijk om daar in je video rekening mee te houden door beschrijvende afbeeldingen en ondertitels in je video op te nemen. Ondertiteling maakt je video toegankelijker voor alle kijkers. LinkedIn heeft zelfs zijn eigen ondertitelingsfunctie ingebouwd in zijn platform.

LinkedIn heeft ook enkele aanbevelingen voor het optimaliseren van de lengte van je video’s voor maximaal bereik. Ze raden aan om merkbekendheid en promotievideo’s binnen de 30 seconden te houden.
Video’s die bedoeld zijn om services of producten te verkopen, presteren het best met een bereik van 30-90 seconden. Ten slotte concludeerde een LinkedIn-onderzoek dat video’s met een lange vorm net zoveel klikken konden genereren als video met een korte vorm als de video een complexer verhaal bevat en de kijker voldoende vasthoudt.

Rechtstreeks op het platform plaatsen

Door je content op het platform te plaatsen, host je de inhoud rechtstreeks op LinkedIn met behulp van hun eigen tools. In plaats van het plaatsen van links naar YouTube-video’s of blogposts.
Het rechtstreeks uploaden van een videobestand naar LinkedIn garandeert een veel groter bereik dan het plaatsen van een link naar een video op een ander platform. Hetzelfde geldt voor blogposts. LinkedIn geeft prioriteit aan het verspreiden van inhoud die rechtstreeks bij hen op het platform wordt gehost boven inhoud die naar een andere website linkt. Voor blogposts kun je in de post vermelden dat deze oorspronkelijk op je website is geplaatst met een link of een kort fragment van het artikel opnemen dat naar de volledige versie op uw site linkt.

Tips voor sociale media voor Instagram

Plaats meer Instagramverhalen 

Aangezien Instagram regelmatig de manier verandert waarop berichten reageren op het algoritme, kan het moeilijk zijn om te voorspellen of je berichten aanzienlijke betrokkenheid zullen genereren. Een manier om ervoor te zorgen dat je je volgers op Instagram voor blijft, is door verhalen consistent te plaatsen.

Instagramverhalen zijn chronologisch. Elke keer dat je een verhaal plaatst, zien je volgers je account bovenaan hun feed en weten ze dat je een nieuw verhaal hebt. Je kunt Verhalen gebruiken om de aandacht te vestigen op wat je op je nieuwsfeed plaatst, zodat mensen het kunnen zien. Als je meer dan 10.000 volgers hebt, kun je ook links opnemen in je verhalen. Je kunt deze links gebruiken om verkeer naar blogposts, je website of elke andere webpagina die je wilt delen te leiden.

Gebruik IGTV (Instagram TV)

Hoewel je misschien geen tijd hebt om originele inhoud op weer een ander platform te maken, is IGTV een geweldige manier om je bestaande video’s opnieuw te gebruiken en ze opnieuw te verspreiden op een nieuw platform. Als je merkt dat je lange IG-verhalen voor je merk maakt, kun je er baat bij hebben om langere versies van je verhalen voor IGTV te maken. Inhoudstypen die goed werken op IGTV zijn tutorials, lijstjes en achter de schermen video’s

Conclusie

Sociale media veranderen voortdurend. We zien elk jaar nieuwe updates en trends verschijnen, waardoor marketeers hun strategieën moeten aanpassen om bij te blijven. Of je nu een groot aantal sociale media volgt of net begint, gebruik deze tips om je marketingstrategie voor sociale media te ontwikkelen. Ze kunnen je helpen je concurrenten voor te blijven en je publiek te laten groeien op een manier die waarde toevoegt aan hen en je branche als geheel. Wat zijn enkele tips en trucs voor sociale media die jij gebruikt om je merk te laten groeien? Laat het ons weten in de comments! En laat ons ook weten welke van bovengenoemde tips jij gaat toepassen in je sociale mediastrategie,