Vertragen of versnellen?

De zomervakantie is in aantocht. Voor veel ondernemers is dit een rustige tijd aangezien veel van de klanten op vakantie zijn.
Voor andere ondernemers is dit juist het hoogseizoen en moet NU de omzet gehaald worden.
De meeste van onze relaties hebben in de zomer een rustige periode.
Die wordt door ondernemers op verschillende manieren ingevuld.

Wellicht herken jij iets is onderstaande drie groepen ondernemers?

Vooral met klanten bezig

Behoor jij tot de grote groep ondernemers die het hele jaar erg druk zijn met het leveren van hun diensten aan klanten? Het is zo druk dat allerlei andere zaken die geregeld moeten worden erbij in schieten. Denk daarbij aan administratie, organiseren en archiveren van bestanden en klantendossiers en andere uitzoekklusjes.

Gedurende het jaar zeg je tegen jezelf: ” Deze zaken pak ik op in de vakantieperiode. Dan is het rustiger en heb ik er tijd voor”
En zo gezegd, zo gedaan. Zodra het rustiger wordt blijf je bezig. Minder met het leveren van jouw diensten aan klanten, en veel meer aan al die zaken die zijn blijven liggen en waar je nu eindelijk aan toekomt.

Vooral in je bedrijf werken

Wellicht behoor jij tot een andere groep ondernemers. Dat zijn de ondernemers die het hele jaar druk bezig zijn met werken in het bedrijf. Je levert de diensten aan klanten. Je doet je administratie. Je verzorgt klantenservice en je doet waar mogelijk nog wat aan marketing.
Je realiseert je dat je niet alleen IN je bedrijf kunt werken, maar dat je ook tijd moet besteden om AAN je bedrijf te werken. Je komt er alleen (meestal) niet aan toe.

Maar gelukkig is daar de rustige zomerperiode. Dan kun je tijd besteden om te werken AAN je bedrijf. Eindelijk kun je aan de slag om te werken aan groei van je bedrijf. je stelt doelen, bepaalt je strategie en zorgt ervoor dat het grootste deel ervan ook geïmplementeerd is.

Goede balans

Wellicht behoor je tot een kleine groep ondernemers die gedurende het jaar een goede combinatie hebben gevinden van werken IN het bedrijf en AAN het bedrijf. je laat geen operationele taken liggen en ruimt ook tijd in om te werken AAN je bedrijf.

Als je tot deze groep behoort heb je de mogelijkheid om in de zomerperiode te vertragen.

De uitdrukking is niet voor niets: ” De boog kan niet altijd gespannen zijn”.
Switch off tijd is cruciaal. Niet alleen in de zomerperiode maar ook kortere periodes gedurende het jaar.

Vertragen is versnellen

Wat bedoel ik daarmee?
Juist door af en toe afstand tot het bedrijf te nemen, ben je in staat om daarna te versnellen en je bedrijf naar een volgend niveau te brengen. Je krijgt nieuwe ideeën en je kunt weer energie opbouwen zodat je de volgende periode weer vol energie aankunt.

Ondernemen kun je vergelijken met topsport. Topsporters zorgen ook voor balans tussen inspanning en ontspanning. Soms lassen ze een periode in waarin ze even niets doen aan hun sport. Ze laden weer op om vervolgnes te pieken wanneer het moet.

Datzelfde geldt voor ambitieuze ondernemers. Je stelt bepaalde doelen, en daarvoor is actie nodig. Eerst om alles voor te bereiden (denk daarbij aan marketing- en salesfunnels of het ontwikkelen van een nieuwe dienst) en daarna om het de wereld in te knallen!

Onze situatie

Vandaar dat we bij Webalist ook in de zomerperiode Switch-off tijd nemen. Dat is de reden dat we tussen 20 juli en 9 augustus zeer beperkt beschikbaar zijn. We zijn uitsluitend bereikbaar voor urgente gevallen. En dan bedoel ik ook echt urgent, bijvoorbeeld een website die onbereikbaar is of een error 500 geeft. Of een wachtwoord reset die moet worden uitgevoerd.
Deze switch-off tijd hebben we ook nodig om weer op te laden. Wij ervaren ondernemen namelijk als topsport.
In de weken erna doen we alleen datgene wat nodig is. Dus ook dan blijven we nog in de vertraging.

We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we het ons kunnen permitteren om zo’n 6 weken Switch-off tijd te nemen.  Gedurende het hele jaar werken we zowel IN als AAN ons bedrijf. Daar ruimen we wekelijks tijd voor in.

Daardoor hebben we de afgelopen maanden, samen met onze business partner Marielle van der Vlies een aantal zeer succesvolle nieuwe diensten ontwikkelt zoals de Happy Tribe, Happy Website en Happy Online Programma Website.

Daarnaast hebben we het voor elkaar gekregen om de exclusieve rechten te krijgen om de business trainingen van Open Circles (Nisandeh Neta) te verkopen, al dan niet in combinatie met onze eigen producten en diensten.

Dit alles was alleen mogelijk door wekelijks tijd te besteden om AAN ons bedrijf te werken.

Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat het heerlijk is om een goede balans te hebben tussen werken IN en AAN je bedrijf. En dan is vertragen in de zomerperiode absoluut noodzakelijk.

 Hoe is dat voor jou? Ik ben benieuwd of jij je in één van deze drie groepen herkent. Schrijf in het reactieveld hieronder hoe jij de rustige periode in je onderneming invult.