Landingspagina: check! Maar waarom converteert deze niet? 8 redenen (en hoe deze te fixen)

“In de kern communiceert een landingspagina die goed converteert rechtstreeks met echte mensen met echte problemen die op zoek zijn naar echte oplossingen

“Mensen blijven mensen. Dit zorgt ervoor dat de essentiële elementen voor elke hoog converterende landingspagina hetzelfde zijn.”
– Aaron Orendorff –

Stel je voor: Je start een geweldige traffic-campagne via Google- of Facebook-advertenties. Je krijgt heel veel klikken naar je website. Maar … geen conversies, geen nieuwe email inschrijvingen, geen nieuwe klanten, geen nieuwe omzet…

Of tenminste … (veel) minder dan je zou willen.

Met andere woorden: je landingspagina doet niet waar hij voor gemaakt is. Bummer….maar er zijn oplossingen!

In deze blog leggen we namelijk uit hoe je een hoog converterende landingspagina (ver)bouwt.

Lees verder om 8 redenen te ontdekken die zorgen dat je landingspagina niet converteert – en hoe je deze problemen allemaal kunt oplossen:

Eerst even de 8 redenen voor tegenvallende conversies:

 1. Bezoekers vertrouwen je (nog) niet
 2. Er is teveel afleiding op je landingspagina
 3. Je praat te veel
 4. Je teksten zijn niet consistent
 5. Je bent te veeleisend
 6. Je Call To Action is waardeloos
 7. Je creëert geen urgentie
 8. Je aanbod is gewoon niet goed genoeg

En nu op naar de uitleg, voorbeelden en…….. de oplossingen!

Reden 1: bezoekers vertrouwen je (nog) niet

Wanneer je bezoekers naar een opt-in formulier stuurt, vraag ​​je ze om iets persoonlijks met je te delen, al is het alleen maar een e-mailadres.

Zou jij je e-mailadres aan een volkomen vreemde geven?

Ik hoop het niet 😉

De oplossing: gebruik sociaal bewijs

Het is essentieel dat je een verbinding met je bezoekers tot stand brengt en je moet ervoor zorgen dat ze je vertrouwen voordat je hen iets vraagt.

(Video)aanbevelingen en beoordelingen van je klanten zijn bijvoorbeeld krachtige manieren om vertrouwen op te bouwen. Je laat bezoekers daarmee zien hoe mensen zoals zij hebben geprofiteerd van je product of dienst.

Zorg er wel voor dat je sociale bewijs geloofwaardig is. Stel jezelf de vraag: zou ik deze beoordelingen en aanbevelingen geloven als ik ze op de landingspagina van een concurrent zag?

Nog een sleutel tot het opbouwen van vertrouwen: Ann Handley noemt het ‘pathologische empathie’: gebruik je teksten om aan lezers te bewijzen dat je begrijpt hoe ze zich voelen, waar ze mee rondlopen, wat hun uitdagingen en aspiraties zijn.

Gebruik daarbij spreektaal – geen verkooppraatjes….Vergeet niet dat je bezoekers echte mensen zijn en dat ze niet dom zijn!

Reden 2: er is teveel afleiding op je landingspagina

“Je landingspagina’s zijn geen Wikipedia. Stop met het toevoegen van onnodige links! ”
– Oli Gardner –

Heeft jouw landingspagina:

 1. Een navigatiebalk?
 2. Interne links (die mensen een reden kunnen geven om te vertrekken voordat ze converteren)?
 3. Meerdere Call To Actions (CTA’s)?

Weg ermee. Allemaal (naja, behalve die ENIGE super-belangrijke CTA dan). Je landingspagina is anders namelijk in strijd met de wet van Hick: hoe meer keuzes je mensen biedt, hoe langer het voor deze mensen duurt om een ​​beslissing te nemen – en in het ergste geval nemen ze van de keuzestress helemaal geen beslissing en klikken je pagina weg (daar is wel een oplossing voor trouwens, zie deze blog).

Een grafiek van Hick’s Law, ook wel “beslissingsverlamming” genoemd. (Bron)

De oplossing: focus op één aanbieding

Kies één aanbieding voor je landingspagina. Eén aanbieding betekent één doel: bezoekers ertoe brengen om te converteren. Zorg dat elk element op je landingspagina bijdraagt ​​aan dat ene doel. Als het dat doel niet ondersteunt, verwijder het dan.

“Maak duidelijk dat je de bezoeker vraagt ​​een ​​keuze te maken. Alles wat niet is ontworpen om de bezoeker vertrouwen te geven en gerust te stellen, hoort waarschijnlijk niet thuis op de pagina. “
– Brian Massey –

Het doel van deze landingspagina op 1 van onze eigen websites: downloaden van E-mailmarketing checklist. Alles op deze landingspagina leidt tot dat doel. (Bron)

Onderzoek toont aan dat het verwijderen van het navigatiemenu je conversies met 100% kan verhogen. Uit ander onderzoek blijkt dat het hebben van slechts één CTA op je landingspagina leidt tot hogere conversies – maar meer dan 68% van de bedrijven heeft 5 CTA’s of zelfs meer! Mooie kans voor jou dus 😉

Stel dat je call-to-action is dat de bezoeker zich moet aanmelden voor een webinar, dan dient dus alles op je landingspagina die call-to-action te ondersteunen. Een eenvoudig ontwerp met een groot, duidelijk lettertype en veel witruimte helpt mensen zich te concentreren op de CTA.

Reden 3: je praat te veel

Misschien wil je de volgende grote roman schrijven.
Je landingspagina is niet de juiste plaats….

Te veel tekst maken de pagina lang, saai en moeilijk te lezen, vooral als je vakjargon gebruikt.

Je tekst moet het voor mensen gemakkelijk maken om te zien waarom ze actie zouden moeten ondernemen en dus converteren.

De oplossing: houd je teksten eenvoudig en stem ze af op de doelgroep

John Mayer zegt: “Say what you need to say.”
“Zeg (alleen) wat je moet zeggen.”

Maak het scan-vriendelijk! 79% van de mensen scant een webpagina in plaats van elk woord te lezen. Stel jezelf de vraag: als ik mijn landingspagina in 8,25 seconden scan, is het dan duidelijk wat mijn call-to-action – en het voordeel voor de lezer – is?

Maak je landingspagina vervolgens beter scan-baar:

 • Gebruik lijsten met opsommingstekens (zoals deze!)
 • Gebruik vetgedrukte kopjes en sub-kopjes om het voordeel van een bepaald stuk tekst te benadrukken
 • Gebruik afbeeldingen en video’s om je boodschap over te brengen

Reden 4: je teksten zijn niet consistent.

De toon, taal en het ontwerp van je landingspagina moeten overeenkomen (congruent zijn) met promotie- en advertentieteksten die bezoekers naar die specifieke pagina leiden (dit wordt ook wel ‘berichtmatching’ genoemd).

Anders verlaten mensen direct je landingspagina omdat deze onbekend en onsamenhangend (en dus onbetrouwbaar) kan aanvoelen.

Andy Crestodina, mede-oprichter en strategisch directeur van Orbit Media zegt:

“Denk aan de bron. Social Media post? Advertentie? Banner-ad? E-mail? Waar ze ook vandaan kwamen, waar ze ook op klikten, het was een link met woorden. Het kleine beetje tekst in die link is heel belangrijk omdat….

….de landingspagina dezelfde woorden MOET gebruiken als de advertentie of e-mail waarmee ze zijn uitgedaagd om naar die pagina te klikken. Als je deze taal- en beeld keten verbreekt, verwacht dan een hoog aantal waardeloze kliks (men klikt wel, maar consumeert de inhoud niet)”

De oplossing: maak het consistent

Zorg dat de “look and feel” en de teksten van je advertenties, posts en CTA’s consistent worden doorgevoerd aan de andere kant van de klik.

“Berichtmatching” betekent daarnaast ook dat niet al het verkeer naar dezelfde landingspagina wordt gestuurd.

Onderzoek toont namelijk aan dat bedrijven met 10-15 landingspagina’s de neiging hebben om conversies met 55% te verhogen in vergelijking met bedrijven met minder dan 10 landingspagina’s. En degenen met meer dan 40 landingspagina’s verhogen hun conversies zelfs met meer dan 500%. Maak dus een specifieke landingspagina voor elke advertentie of campagne.

Of, zoals Oli Gardner zegt: “NSAMCWADLP: Never Start A Marketing Campaign Without A Dedicated Landing Page”.

Zie het zo: als je halverwege een gesprek van toon zou veranderen, zouden mensen dit vreemd vinden. Hetzelfde geldt voor al je landingspagina’s.

Reden 5: je bent te veeleisend

Veel landingspagina’s vragen om super-persoonlijke informatie zonder mensen te vertellen waarom ze deze nodig hebben. Je hebt iemands huisadres, meisjesnaam of huisdier uit je eerste kinderjaren niet nodig in ruil voor een e-boek download. Als je te veel vraagt, riskeer je mensen weg te jagen

Dit bel mij terug formulier van Warmtebedrijf Hengelo is veel te lang. Ze hebben niet al deze informatie nodig om terug te kunnen bellen (Bron).

De oplossing: vraag alleen wat je minimaal nodig hebt

Om vertrouwen op te bouwen, moet het voor je bezoeker altijd 100% helder zijn waarom gevraagde (formulier-)informatie nodig is.

De waarde van de informatie die je vraagt ​​moet ook overeenkomen met de waarde van wat je aanbiedt: voor een gratis e-boek is een e-mail adres al voldoende, desnoods aangevuld met een voornaam.
Meer niet, vraag ook vooral niet meer, want dan neemt de kans op conversie drastisch af.

Een aanbieding met een hogere waarde-ervaring, zoals een gratis persoonlijk consult of intake, vereist al wat meer relevante informatie, zoals een achternaam, telefoonnummer (voor eventueel contact bij wijzigingen van de afspraak), gender-keuze (voor het eventueel bepalen van degene die het consult gaat verlenen) of keuze voor bepaalde dagen/tijden.

In latere stadia kun je altijd meer informatie vragen indien nodig, bijvoorbeeld voor het versturen van een factuur bij opdracht/verkoop.

Het geheel past ook heel goed bij de moderne eisen aan gegevensverwerking en het bewaren van gegevens (wet AVG).

Bonus: benoem de eenvoud (en verhoog conversies)
Door boven- of onder je formulier duidelijk aan te geven hoe waardevol en eenvoudig de beloofde (digitale) kennismaking is, kun je het beste woorden als blueprint (blauwdruk), checklist, format, cheat-sheet (spiekbriefje) of samenvatting gebruiken.

Je geeft dan in woorden al aan dat het de bezoeker (veel) tijd gaat besparen…wie wil dat nu niet?

Reden 6: Je Call-To-Action (CTA) is waardeloos

De meeste CTA’s op websites en landingpagina’s zijn veel te vaag:

 • “Download nu”
 • “Koop nu”
 • Of nog erger: “Verzenden”

Deze CTA’s geven geen ondubbelzinnige duidelijkheid over wat je kunt verwachten als bezoeker.

Waarom zouden ze je hun informatie geven als ze niet weten wat ze ervoor terug krijgen?

De oplossing: volg deze CTA best practices

Hieronder staan 3 CTA best practices voor je landingspagina:

 1. Gebruik slechts één CTA.
  Als je teveel links opneemt kunnen bezoekers besluiten helemaal niet door te klikken.
  Het psychologische fenomeen hierachter wordt vrij vertaald “analyse verlamming” genoemd.
 2. Laat je CTA-knop opvallen met contrasterende kleuren (bij voorkeur een GROEN-tint die bij de rest van je website past (GROEN is de kleur van “doorgaan”).
 3. Maak je CTA helder en specifiek en benoem de voordelen die je aanbod oplevert.
  Als je aanbod een e-boek voor stress-reductie is, zeg dan niet alleen ‘Nu downloaden’ of ‘Download het e-boek’.
  Gebruik in plaats daarvan krachtige taal: ‘Stuur mij het e-boek stress-reductie in 10 stappen’ of ‘Verlaag je stressniveau in 10 eenvoudige stappen’.

 

Wie wil er nu geen “conversie master” worden? Deze CTA is veel aantrekkelijker dan ‘Nu downloaden’ of ‘Verzenden’.
(Bron: ConversionXL via Wishpond)

Reden 7: je creëert geen urgentie

OK, je aanbod klinkt interessant, maar nu? Ze hoeven het niet METEEN te krijgen, ze kunnen altijd later terugkomen … toch?

Niet helemaal….
Als mensen nu vertrekken, komen ze waarschijnlijk niet terug zonder dat je daar (weer) moeite voor moet doen (posts, mailings) of geld uitgeven (advertenties).

Ga er gemakshalve vanuit dat een eerste bezoek aan je landingspagina waarschijnlijk de laatste is voor die bezoeker – dus je moet ze NU METEEN converteren.

Marcus Taylor, mede-oprichter van Venture Harbor, deelde de resultaten van twee variaties van landingspagina’s op ConversionXL:

Variatie A:

Variatie A geeft geen duidelijk gevoel van urgentie – je kunt altijd morgen terugkomen en dit allemaal nog krijgen voor $ 29.

Nu Variatie B:

Variant B heeft een afteltimer, een telling van het aantal bundels dat anderen hebben gekocht en de status van de beschikbaarheid van de deal.

De resultaten? Variatie B converteerde bijna driemaal zo veel als die van Variatie A. Urgentie werkt.

De oplossing: de urgentie verhogen

Deadlines motiveren mensen om actie te ondernemen, dus gebruik ze om wat urgentie te creëren! Om urgentie als overtuigende methode te laten werken, moet je mensen ervan overtuigen dat NU handelen de beste optie voor hen is.

Gebruik om urgentie te creëren:

 • Tijdelijke aanbiedingen: “Alleen beschikbaar voor de komende 24 uur!” Een afteltimer werkt hier prima.
 • Tijdgevoelige herinneringen: “Meld u het volgende uur aan voor een gratis proefperiode.”
 • Voorraad schaarste: “Nog maar 5 plaatsen over voor het webinar!” De schaarste moet wel op echte feiten gebaseerd zijn en geloofwaardig. “Er zijn nog maar 10 e-boeken beschikbaar” is geen echte schaarste. Hiervan is nl. geen fysieke voorraad, dus kan er nooit voorraad schaarste zijn, daarmee is het onvoldoende logisch en geloofwaardig voor de bezoeker.

 

Deze online training landingspagina van Hugo Bakker gebruikt een countdown-timer om urgentie te creëren en mensen aan te moedigen zich zo snel mogelijk aan te melden (Bron)

Reden 8: je aanbod is gewoon niet goed genoeg

Je kunt de best ontworpen landingspagina met de beste teksten ter wereld hebben, maar als niemand op aanbod zit te wachten dan ga je geen bezoekers converteren.

Dit gebeurt wanneer je jouw bedrijf, merk, product of dienst pusht in plaats van de specifieke voordelen te noemen die je je klanten biedt.

De inhoud en aanbieding moeten gaan over het leveren van waarde voor de doelgroep, niet over het verkopen van je bedrijf. Je moet vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen en expertise benadrukken voordat je iets probeert te verkopen aan bezoekers van landingspagina’s.

Als je aanbod onvoldoende waarde biedt, zullen potentiële klanten zich er niet voor aanmelden.

De oplossing: plaats jezelf in de schoenen van je doelgroep

“Het succes van je landingspagina wordt voor 98% bepaald door het aanbod. Maak het zo goed mogelijk. Zorg dat het over de gebruiker gaat. 10% korting? Vergeet het….niet interessant genoeg.

Het enige dat echt werkt is een onweerstaanbaar aanbod met maximale waarde (bv de oplossing voor een probleem) en minimale kosten, tijdsinvestering en risico voor de koper (en voor jezelf, want alleen dan is het win-win).

Besteed dus voldoende tijd aan dat geweldige aanbod en plaats DAT vervolgens op een landingspagina zonder afleidingen.
De kans is dan groot dat het gaat werken. ”
– Peep Laja, oprichter van ConversionXL –

Stel je voor dat je voor het eerst je eigen landingspagina bezoekt, doe even alsof je geen idee hebt wat je bedrijf doet of doe alsof het bedrijf van een ander is.

Stel jezelf vervolgens minimaal deze vraag:

 • Zou het aanbod mij verleiden om mij aan te melden?

En eventueel meer in detail:

 • Welk duidelijk voordeel levert het mij op?
 • Is er een extra stimulans (bijv een bonus) om mij over te halen als ik twijfel?
 • Is de prijs aantrekkelijk?
 • Is het risico aanvaardbaar?
 • Verwacht ik voldoende rendement van de investering?

Beantwoord de bovenstaande vragen om “showstoppers” te ontdekken en er een ​​echt onweerstaanbaar aanbod voor je bezoekers van te maken.

Bonus tip: bij twijfel, A/B-test

Bedrijven met een verbeterde conversie, blijken gemiddeld 50% meer tests uit te hebben gevoerd.

Niets of niemand is perfect. De best ontworpen landingspagina kan altijd nog verbeterd worden. Er kunnen veel redenen zijn waarom een landingspagina niet goed converteert, daarbij geldt altijd “meten = weten”. Baseer je op feiten.

Op basis van feiten kun je dan aanpassingen gaan doen, maar verander niet alles in één keer! Test de wijzigingen van verschillende elementen van je landingspagina altijd één voor één. 

Je kunt dit doen door zogenaamde A/B-testen of split-tests.

Door het testen van één variabele tegelijk kun zien hoe een element je conversiepercentages verhoogd (of juist verlaagd).

Als je meerdere elementen tegelijk wijzigt, weet je namelijk niet altijd welk element invloed heeft gehad op de resultaten.

Met A/B-testen krijg de ene helft van de bezoekers (of kijkers) de ene variant te zien (A) en de andere helft een andere variant waarin 1 onderdeel is aangepast (op basis van feiten of gut-feeling).

De versie met de beste resultaten blijft. En dan pak je de volgende variabele aan.

Dit geldt zowel voor landingspagina’s, advertenties, e-mails als elke andere communicatievorm. Daarbij is het goed om te weten dat er genoeg kritieke massa moet zijn. Een representatieve test doe je altijd op een minimum van 100 kijkers, bezoekers, klikken, etc. Anders trek je conclusies uit te weinig data en kan het dat het “toevallig” is en niet feitelijk juist.

Hoe meer gegevens je verzamelt via A/B-testen, des te meer je die kennis kunt toepassen om je landingspagina’s en al je andere communicatie te optimaliseren.

Dit sluit ook weer 100% aan bij de Webalist filosofie: beter snel live en daar testen en verbeteren, dan eindeloos op je zolderkamer voorbereiden om erachter te komen dat je aannames niet overeenkomen met de werkelijkheid en alles alsnog op bovenstaande wijze moeten doen 😉

 Nu is het tijd voor actie. Laat me via een reactie weten welk van deze 8 punten jij als eerste gaat aanpakken. Door het te delen met de lezers van deze blog krijg je misschien net de stok achter de deur om het ook te DOEN 😉 Ik ben benieuwd!