023-369 0000 support@webalist.eu

Wat is een lidmaatschapswebsite eigenlijk?

Sinds de Coronacrisis, is de belangstelling voor online werken enorm toegenomen. Wellicht ben jij ook aan het onderzoeken hoe je jouw diensten of producten online kunt leveren.
Ik kan me goed voorstellen dat je niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Dat is de reden waarom ik de komende weken, jou van informatie zal voorzien.
Laten we bij het begin beginnen.

Wat is een lidmaatschapwebsite eigenlijk?

Laten we eens bekijken wat een lidmaatschapwebsite precies is en wie er baat bij heeft om er één te (laten) maken. Of je nu content maakt als blogger, diensten verkoopt als ZZP’er of eenmalige producten aanbiedt, een lidmaatschapsite kan een lucratieve aanvulling zijn op je inkomstenstromen.

Een lidmaatschap is een product op basis van een abonnement waarmee je je publiek een maandelijks of jaarlijks bedrag in rekening kunt brengen in ruil voor toegang tot je lidmaatschapwebsite.

Er zijn veel verschillende soorten content, producten of diensten die je op die online programmawebsite kunt aanbieden (daarover later meer), maar de sleutel is dat de site “afgeschermd” is en alleen beschikbaar is voor leden.

Sommige lidmaatschappen bevatten aanvullende componenten zoals webinars, privé Facebook-groepen of Slack-kanalen en offline evenementen.

Je kunt ook een gratis lidmaatschapsabonnement aanbieden. In dat geval is het alsof je een e-maillijst op steroïden hebt, aangezien de kenmerken van de meeste lidmaatschapsplatformen, inclusief reacties en de mogelijkheid om gemakkelijk door eerdere updates te bladeren, het veel interactiever en intiemer maken dan een traditionele e-maillijst.

Wat zijn de voordelen van lidmaatschappen?

Er zijn veel manieren om een ​​online bedrijf op te bouwen, van online cursussen tot het verkopen van digitale downloads en nog veel meer.

Maar lidmaatschappen hebben een aantal unieke voordelen ten opzichte van andere productsoorten:

  • Betaalde lidmaatschappen bieden makers voorspelbare, terugkerende inkomsten, in tegenstelling tot andere producten die vaak van maand tot maand fluctuerende verkopen hebben.
  • Gratis lidmaatschappen bieden je een effectief platform voor het genereren van leads dat intiemer en interactiever is dan een e-maillijst.
  • Bouw een langdurige relatie op met je publiek door regelmatig inhoud te publiceren, in plaats van de “eenmalige” relatie van veel éénmalige productverkopen.
  • Lidmaatschappen vereisen minder lange en waardevolle content als cursussen, dus je kunt genieten van een snelle productiecyclus waarmee je inhoud snel van idee naar “gepubliceerd” kunt krijgen. Ontvang bovendien snel feedback van je leden. Je hoeft geen zes maanden aan je volgende project te werken.

Dit betekent trouwens niet dat je één type product voor je bedrijf moet kiezen.
Lidmaatschappen, cursussen en downloads kunnen complementaire onderdelen zijn van de productmix van een succesvolle ondernemer
Lidmaatschappen bieden meerdere voordelen voor ondernemers:

  • Vanuit zakelijk oogpunt is het grootste voordeel het potentieel voor stabiele maandelijkse inkomsten, plus doorlopende mogelijkheden om je klanten in de toekomst meer te verkopen.
  • Je zult waarschijnlijk ook aanvullende product- / cursus- / lidmaatschapsideeën genereren, aangezien je waarschijnlijk veel meer met je leden zult communiceren dan wanneer ze een éénmalige aankoop hebben gedaan.
  • Vanuit het oogpunt van tevredenheid vinden veel ondernemers die lidmaatschapsites beheren met gemeenschappen (forums, Slack- of Facebook-groepen, enz.) dit zeer bevredigend en bouwen ze vaak hechte relaties op die ze anders niet zouden hebben.

Wie zou moeten overwegen lidmaatschappen te verkopen?

Als je nog steeds moeite hebt om te beslissen, raadpleeg dan onze gids over het maken van een online cursus of een lidmaatschapsite.

Hieronder heb ik enkele scenario’s beschreven, waarin een lidmaatschap een geweldig hulpmiddel voor je kan zijn:

Ben je een … Dan kan een lidmaatschap je helpen…
Contentmaker (blogger, vlogger, podcaster, enz…) Content rechtstreeks aan je publiek verkopen zonder afhankelijk te zijn van advertenties, sponsors of gelieerde partnerschappen. Schakel de tussenpersoon uit en bouw een diepere relatie op met je community!
Kenniswerker (adviseur, trainer of coach, therapeut) Voeg een extra inkomstenstroom toe aan je bedrijf door exclusieve tips en advies te geven tegen een abonnementsprijs. Het is de perfecte mogelijkheid voor upsell voor klanten van wie het contract afloopt, of downsell voor potentiële klanten die het zich niet kunnen veroorloven of nog niet helemaal klaar zijn om te betalen voor je volledige hands-on services.
Productleverancier
(software, webwinkel of detaillist)
Bouw een gratis “fanclub” die je klanten een uniek kijkje achter de schermen biedt van het bedrijf achter de producten waar ze van houden. Mensen hunkeren steeds vaker naar een persoonlijke band met de bedrijven waarvan ze kopen, en een lidmaatschap is een buitengewoon krachtige manier om die relatie op te bouwen.

 

In het volgende deel zal ik het verschil uitleggen tussen een online cursus website  en een lidmaatschapwebsite.

 Ik ben nieuwsgierig of jij al een lidmaatschapwebsite hebt of dat je overweegt er éen te (laten) maken. Laat het me weten in een reactie hieronder.