023-369 0000 support@webalist.eu

4 tips om betere verkoopteksten te schrijven voor je online cursus

Het is niet genoeg om alleen een geweldige cursus te maken, je moet hem ook verkopen.

Veel online trainers maken cursussen omdat ze een passie hebben en deze willen delen. En dat is natuurlijk fantastisch en inspirerend om te zien. Maar veel trainers lopen na het maken van hun cursussen tegen een muur aan: hun opwinding heeft hen door de creatiefase van hun reis geleid en nu moeten ze overstappen op de verkoopmodus. Het enige probleem is dat ze niet weten hoe.

Herken jij dit? Lees dan verder hoe je wervelende verkoopteksten maakt. 

Wees gerust. Vrijwel elke trainer krijgt hiermee te maken. We zouden tenslotte allemaal moeten kunnen erkennen dat het maken van een cursus en het verkopen van een cursus verschillende vaardigheden zijn, en het wisselen van pet is  niet eenvoudig. Een contentmaker heeft tenslotte ander vaardigheden dan een copywriter.

De makkelijke weg is jezelf voor de gek houden door te denken dat een geweldige cursus zichzelf zal verkopen. We zouden allemaal graag denken dat onze grootsheid direct herkenbaar is, maar de waarheid is dat de concurrentie zwaar is en dat potentiële deelnemers op zoek zijn naar iets dat rechtstreeks aansluit bij hun behoeften.

Goede salesteksten kunnen dat.. En aangezien verkoopteksten  de belangrijkste manier zijn waarop je jouw cursus online verkoopt, is het de moeite waard om de tijd te nemen om het goed te doen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

1. Schrijf geen teksten die je zelf niet wilt lezen

We hebben allemaal slechte verkoopteksten gezien. Het is het soort dat overdreven beloften bevat (“kans van je leven!”) of loze uitspraken (“alles wat je wilt en meer!”) en voelt over het algemeen gewoon opdringerig en irritant om te lezen (“mis deze geweldige kans om nu te kopen niet! !!!!!!”). En toch, om de één of andere reden vallen veel uitstekende ondernemers,, wanneer ze hun verkoopteksten gaan schrijven, in dezelfde valkuilen. Waarom?

Ik vermoed dat het komt omdat deze ondernemers geloven dat ze dit soort teksten moeten gebruiken om leerlingen aan te trekken. Ze willen cursussen verkopen, en ze geloven dat “verkopende” teksten de manier zijn om dat te doen.

Het probleem is dat de meeste professionele verkopers niet zo schrijven, omdat het irriteren van een klant geen goede verkoopstrategie is, vooral wanneer ze alleen maar een browsertabblad hoeven te sluiten om bij je weg te gaan. Als je een tekst schrijft die je haat omdat je denkt dat dat is wat je moet doen om een ​​cursus te verkopen, is het tijd om een ​​stap terug te doen en opnieuw te evalueren.

Een paar fouten bij het schrijven van verkoopteksten die je  moet vermijden:

  • Te veel vage of pluizige woorden. Je zult veel mensen horen zeggen dat je niet te veel bijvoeglijke naamwoorden of bijwoorden moet gebruiken – of gewoon te veel woorden in het algemeen – maar ik vind dit niet nuttig. Het probleem is niet de hoeveelheid woorden, maar de kwaliteit. Vermijd gezwollen woorden (“geweldig”, “ongelooflijk”, “super”) en kies in plaats daarvan meer specifieke woorden die verband houden met de inhoud.
  • Te veel uitroeptekens. Begin door er geen te gebruiken. Als je na een dag terugkomt bij je exemplaar en nog steeds het gevoel hebt dat je één of twee moet toevoegen, ga je gang. Gebruik nooit allemaaal hoofdletters in je Verkooptekst
  • Te veel jargonwoorden. Als je een cursus voor gevorderden maakt voor professionals uit de industrie, zijn technische termen prima (en zelfs wenselijk!). Maar als je voor een nieuw publiek schrijft, zal het onaangenaam zijn om veel jargonwoorden te gebruiken om indrukwekkend te klinken.
  • Vermijd overdrijving en clichés. Maak geen beweringen die je niet kunt onderbouwen en waarmaken, en leun niet op an de clichés die je iedereen hebt horen gebruiken. Als jouw tekst zou kunnen worden geknipt en geplakt op de website van je  concurrent zonder dat iemand het verschil merkt, is het niet genoeg om op te vallen.
  • Maak het niet allemaal over jezelf. Je cursisten willen weten waarom jouw cursus hen gaat helpen. Als je niet met hun zorgen praat, zullen ze niet blijven rondhangen om erachter te komen waarom je zo speciaal bent.

2. Kies je publiek.

Een veelgemaakte fout die makers van cursussen maken wanneer ze aan hun verkoopteksten beginnen te werken, is de overtuiging dat hun cursus ‘voor iedereen’ is. De realiteit is dat het niet eens voor alle mensen is die misschien geïnteresseerd zijn in het leren over jouw onderwerp.

Dit kan voor sommige ondernemers contra-intuïtief zijn, omdat ze  hun kennis willen delen met een breed publiek en zoveel mogelijk cursussen willen verkopen. Maar selectiever zijn over het soort deelnemer dat goed bij je cursus past, zal uiteindelijk leiden tot een hogere kwaliteit van de verkoop, wat op zijn beurt leidt tot gelukkigere deelnemers  en minder stress voor jou.

Enkele factoren die ervoor kunnen zorgen dat een deelnemer goed of slecht bij je cursus past, zijn onder meer:

  • ​​Budget. Kunnen ze het zich veroorloven om jouw cursus te volgen? Omgekeerd, is je cursus niet duur genoeg, omdat ze meer functies en inhoud willen?
  • Betrokkenheid. Verwacht de leerling veel persoonlijke betrokkenheid bij jou? Sommige traniners willen hands-off zijn (en hun cursussen tegen lagere kosten aan meer mensen verkopen), terwijl anderen meer als mentoren willen zijn (en minder cursussen tegen hogere kosten verkopen).
  • Onderwerp niveau. Geef je een beginnerscursus of een cursus voor gevorderden?
  • Demografie. Geef je  les aan deelnemers  van een bepaalde leeftijd? Zijn ras, geslacht of seksuele geaardheid relevante factoren?

Als je specifieker bent over je cursus, verbeter je in feite jouw  kans  om aan dat publiek te verkopen,  zelfs als dit betekent dat je mensen misloopt die niet in jouw niche vallen.. Neem deze twee voorbeelden voor een cursus zakelijk leiderschap:

  • Een online cursus van $ 50 voor pas afgestudeerden die hunkansen op een goed baan  willen verbeteren. (Laag budget, lage betrokkenheid, beginnend onderwerp, jonge leerlingen.)
  • Een privé online seminar van $ 500 voor vrouwen die zich voorbereiden op een promotie. (Hoog budget, hoge betrokkenheid, gevorderd onderwerp, vrouwen met 15-20 jaar werkervaring.)

Elk van deze opties zal natuurlijk leiden tot aantrekkelijkere verkoopteksten voor je online cursus, gewoon door een doelgroep te definiëren.

3. Beschrijf eerst de voordelen, daarna de kenmerken.

Als je eenmaal hebt bepaald wie je publiek is, begin je met het opsommen van de voordelen van je cursus. Veel verkoopteksen  zijn te veel gericht op functies – en functies zijn goed. Maar functies zijn geen voordelen als ze geen waarde toevoegen voor de deelnemer.

Een ‘functie’ kan bijvoorbeeld zoiets zijn als ‘dagelijkse quizzen’, ‘communityforum’ of ‘één-op-één overleg’. Het is belangrijk om specifiek te zijn over wat je cursus biedt, maar alleen voor studenten die al op de markt zijn voor wat je cursus leert. Met andere woorden, kenmerken zijn het middel tot een doel, maar als de deelnemers niet  om het doel geeft, doet het middel er niet toe.

Voordelen zijn wat jouw cursisten willen bereiken nadat ze je cursus hebben gevolgd. Als we het voorbeeld van het zakelijke leiderschap van eerder gebruiken, kan dat voordeel iets zijn als ‘onderhandelen over een hoger salaris’ of ‘een promotie verdienen’.

Een andere manier om hierover na te denken is het ‘waarom’ en ‘hoe’. Voordelen zijn het ‘waarom’. Dit is in de eerste plaats de reden dat je deelnemers zich aanmelden voor jouw cursus. Functies zijn hoe ze daar komen.

Anders gezegd, voordelen zijn de motivatie en kenmerken zijn de methode. Deelnemers  zullen verschillende motivaties hebben die hen ertoe aanzet je cursus te volgen, dus je moet nadenken over het scala aan motivaties en vervolgens jouw kenmerken afstemmen op hoe jecursus hen zal helpen hun doelen te bereiken.

Voorbeelden van voordelen vs. kenmerken:

  • Voordelen (motivatie): Leer Frans spreken!
    Functies (methode): Dagelijkse woordenschatquizzen.
  • Voordeel (waarom): Slaap beter en voel je overdag meer verfrist.
    Functie (hoe): Begeleide meditatieoefeningen.
  • Voordeel (eindpunten): Krijg steun van een netwerk van collega-professionals.
    Kenmerk (middel): Community forum.

4. Pak twijfel aan en lever bewijs.

Ten slotte kan een cursist erg geïnteresseerd zijn in de cursus, maar specifieke zorgen hebben die hem tegenhouden. Misschien weten ze niet zeker of jouw methode zal werken en willen ze enkele voorbeelden van je cursus in actie hebben om meer zelfvertrouwen te krijgen. Misschien weten ze niet zeker of ze de cursus in hun schema kunnen passen en willen ze weten of ze een terugbetaling kunnen krijgen als ze geen tijd kunnen vinden om het werk te doen. Of misschien weten ze niet zeker of de cursus bij hen past en willen ze de kans krijgen om met jou over hun behoeften te praten voordat ze beginnen.

Er kan een aantal redenen zijn waarom een ​​deelnemer  zou kunnen aarzelen, en je kunt  social proof geven om hen gerust te stellen. Je  hoeft niet alles aan te bieden, vooral omdat sommige opties duurder zijn en mogelijk niet economisch voor u zijn. Maar je moet overwegen wat je  kunt bieden en proactief zijn in het promoten ervan.

Manieren om twijfel aan te pakken en bewijs te leveren:

  • geld-terug-garantie tijdens de proefperiode.
  • Gepland consultatiegesprek van 15 minuten.
  • Gratis minicursus.
  • Aanbevelingen van cursisten
  • Casestudies.

Je gaat je cursus verkopen via je verkoopteksten, dus geef het de aandacht die het verdient.

Het verkopen van online cursussen is vaak compleet anders dan het verkopen van andere diensten, ,omdat uw verkoopteksten een stuk belangrijker is. . Je leerlingen zullen je  eerder vinden via Google of sociale media, en ze zullen geen ander referentiekader hebben om te weten wie jij bent of wat je doet.

Verkoop je online cursus offline

Wat in het algemeen zeer goed werkt, is het promoten en verkopen van jouw online cursussen, tijdens offline contact met je prospects.
Dus maak de promotie en verkoop van jouw online cursus onderdeel van je overige diensten. de kans dat jij een online cursus verkoopt wordt veel groter als je dit doet tijdens een workshop, webinar of coachingstraject. De prospects hebben je dan al beter leren kennen, en weten wat je hen te bieden hebt. Als dit aansluit bij hun behoefte, zullen ze eerder de stap nemen om de online cursus te nemen. In dat geval zullen de verkoopteksten, ondersteunend werken en kunnen ze één en ander nog nalezen. 

Conclusie

Het is de moeite waard om extra tijd te nemen om jouw teksten door te nemen en ervoor te zorgen dat het overeenkomt met wat je cursisten nodig hebben van jouw cursus. Als je ze de focus op hen legt in je teksten, ben je al goed op weg om te laten zien dat je hun behoeften ook in je cursus op de eerste plaats zet.

 Heb jij al een online cursus? En als je die hebt, op welke manier promoot en verkoop je deze aan jouw doelgroep? Laat het me weten in het reactieveld hieronder.