E-mailmarketing in de praktijk: Business Coach Marielle van der Vlies

Emailmarketing heeft een goede basis nodig: je website.
Stel, je hebt precies dat: een prachtige website, een goede weggever, aansprekende teksten en je blogt regelmatig. Je zou zeggen: alles op de rit om vele klanten te ontvangen. Maar deze prachtige website die aan alles eisen voldoet, is geen enkele garantie voor een goede verkoop. Er is meer nodig dan dat. 

Mijn eerste website die ik jaren geleden maakte was naar mijn bescheiden mening ook prachtig, voldeed aan al mijn eisen en heeft me nooit een klant opgeleverd. Er was iets wat ik als startende ondernemer over het hoofd zag. Ik wilde namelijk iedereen helpen en ik had diensten ontwikkeld die voor iedereen geschikt waren. Maar daardoor ook onaantrekkelijk en oninteressant. Ik verkocht dus niets.

Kies en wordt gekozen

Ik leerde al gauw dat ik beter dat los kan laten wat niet werkt en besloot het anders te doen. Ik nam afscheid van deze website en begon opnieuw en nu goed. Ik besloot mijn behoefte iedereen te willen helpen los te laten en me te focussen op één specifieke klant. De klant die ik ontzettend leuk vind: zzp’er, gedreven, vele ballen in de lucht, hard werken. 

Veel van deze zzp’ers zijn zoekende, voelen regelmatig stress en twijfel, want het lukt hen niet hun business op de rit krijgen zoals ze dat oorspronkelijk voor ogen hadden. 

Ik had veel van deze zzp’ers in mijn netwerk en ging met hen in gesprek. Gewoon kopjes koffie drinken. Ik ging hen vragen stellen: “Waar loop je tegenaan in jouw ondernemerschap? Waar lig je wakker van? Wat zijn je ambities? Wanneer ben je totally happy?” Het werden vele prachtige gesprekken die me ontzettend veel input gaven voor de ontwikkeling van mijn dienstverlening. 

Ik ontdekte dat wanneer ik koos voor één ideale klant en ik met hen in gesprek ging a) het ondernemerschap veel leuker werd, want er ontstond een echte relatie met deze klant. Ik koos voor hen, maar zij kozen ook voor mij. b) ik een heel goed beeld kreeg van de wensen en behoeften van mijn klant. Mijn dienstverlening sloot daarop aan en ze gingen daardoor van mij kopen.

En dat is nou precies wat een belangrijk fundament is voor een website waarmee je wel verkoopt: je moet een relatie opbouwen met je bezoeker. 

Het is nodig dat jij je bezoeker kent, dat je weet wat je bezoeker nodig heeft en dat je het contact met je bezoeker onderhoudt. Ga ervan uit dat je bezoeker je ideale klant is en ergens naar op zoek is. Je ideale klant heeft een behoefte en komt op jouw website terecht. Jouw klant ontdekt daar een waardevolle weggever die precies aansluit op deze behoefte. 

Jouw ideale klant wil je graag leren kennen en ontdekken dat jij hen verder kan helpen. Het is aan jou als ondernemer de taak een relatie met deze ideale klant op te bouwen. Verkopen is bouwen aan de relatie met je ideale klant. 

De belangrijkste strategie die je hiervoor gebruikt is e-mailmarketing. E-mailmarketing is niet alleen een digitale weggever op je site zetten. Het is veel meer dan dat. Je weggever is slechts het eerste contact met je ideale klant. Na het downloaden van je weggever staat je ideale klant met naam en e-mailadres op je mailinglijst. 

En dan is het aan jou om er voor te zorgen dat je een relatie opbouwt met deze persoon.

Ik hoor zo ontzettend vaak in mijn trainingen dat ondernemers dat niet willen doen. Dat ze terughoudend zijn in het schrijven van mails, omdat ze vinden dat ze daarmee hun klanten lastig vallen. Ze zien het als truc om klanten naar binnen te “harken” en dat vinden ze “not done”. Ik vraag ze dan: “hoe komt het dat je hier zit?”.

Tja……, omdat ze een mail met een uitnodiging voor deze waardevolle training hebben ontvangen. 

Het is zo’n ongelofelijk beperkende gedachte te denken dat je jouw klant lastig valt met mails. Het beperkt je klant, want deze is namelijk niet voor niets op je site gekomen en heeft niet voor niets je weggever gedownload. Je bezoekers hebben een behoefte en met het downloaden van jouw weggever hebben ze jou om hulp gevraagd. Geef hen dat dan ook! 

Stuur hen regelmatig mails met waardevolle content en interessante uitnodigingen. Daarnaast beperkt deze gedachte ook jouw groei als ondernemer. Dus stap zo snel mogelijk over deze beperkende gedachten heen. 

Door je ideale klant mails te sturen met waardevolle tips, inzichten, uitnodigingen en aanbiedingen bouw je een relatie met hen op. Er ontstaat onderlinge betrokkenheid en dat is een voorwaarde om te verkopen. En als jouw klant geen zin heeft in jouw mails, dan is het aan hen de keus deze ongeopend te laten, te verwijderen of zich uit te schrijven van jouw lijst (die optie moet er in zitten). 

Om je een voorbeeld te geven: 

Afgelopen januari gaf ik de eerste editie van mijn Ondernemersdag Succes met je Bedrijf

Een super-waardevol event voor ondernemers, waarin ik ontzettend veel waarde deel over succesvol ondernemerschap. Ik hou het graag exclusief en persoonlijk, dus ik had 50 plaatsen voor ondernemers gereserveerd en 6 weken de tijd genomen om deze ondernemersdag bij mijn netwerk onder de aandacht te brengen.

Nu bleek de grote waarde van de betrokkenheid van mijn e-maillijst. Want ik besloot als eerste de ondernemers die op mijn e-maillijst staan uit te nodigen voor dit event, alvorens ik andere kanalen zou gaan aanboren, zoals Facebook of LinkedIn of advertentie kanalen. Na enkele mails was mijn event voor 70%(!) volgeboekt en kon ik de resterende plaatsen aanbieden via mijn andere kanalen.

En nu even praktisch:
Een relatie bouwen kost moeite en tijd en je moet hem onderhouden. Hier zijn mijn praktische tips:

Ik raad je aan minimaal wekelijks een mail te sturen aan je lijst. Ik geef je enkele suggesties van de type mails die je kunt sturen:

 • Een mail om jezelf voor te stellen.
  Vertel je ideale klant over jezelf. Over je ervaringen, waarom je doet wat je doet en nodig hen vervolgens uit zich aan jou voor te stellen.
 • Een mail met een vraag.
  Ze hebben je weggever gedownload. Vraag hen of het waardevol is voor ze en welke inzichten ze uit jouw weggever hebben gehaald. 
 • Een mail met een uitnodiging voor een kennismaking
  Nodig je ideale klant uit voor een kennismaking. Bijvoorbeeld een coachingssessie om kennis te maken, een consult, een adviesgesprek, een event, een webinar. Gebruik dit gesprek om nader kennis te maken en de relatie op te bouwen. 
 • Een mail naar je youtube kanaal
  Zet een paar leuke en waardevolle video’s op je youtube kanaal. In deze video’s geef je tips speciaal voor jouw ideale klant. Stuur ze een mail om deze video’s te bekijken en vraag ze in de video meteen om zich te abonneren op je kanaal 😉
 • Een mail met een link naar je blog.
  Schrijf regelmatig een blog waarin je een belangrijk probleem van je ideale klant behandelt en stuur een mail naar je lijst om ze te wijzen op dit blog.
 • Een mail met een aantrekkelijk aanbod.
  Breng je diensten onder de aandacht en geef de mensen die op je lijst staan een mooie aanbieding, als dank voor hun betrokkenheid. 

Hoe je hier verder vorm aan kan geven?

Dat staat in het Webalist eBook:  “11 onvergetelijk e-mail ideeën om klantbetrokkenheid te creëren”.

Wil je deze PDF 100% GRATIS ontvangen?

 Deel dan in het commentaarveld hieronder 1 idee of suggestie voor waardevolle mails die jij naar je klant kunt sturen. Kies er 1 uit bovenstaande lijst of verzin zelf een andere, daarmee inspireer je ook de andere lezers van dit artikel. Ik zou het superleuk vinden je comment hieronder te lezen. Als dank voor je reactie ontvang je direct het eBook met de 11 onvergetelijke e-mail ideeën. 

Marielle van der Vlies

Businesscoach

Marielle is succesvol ondernemer, gepassioneerd businesscoach, oprichter en eigenaar van
Succes met je Bedrijf.

Wil jij je business op poten krijgen? Dan heb je een enorme dosis moed, doorzettingsvermogen en vertrouwen in de toekomst nodig. Behalve dit vertrouwen is het ook nodig te de spelregels van succesvol ondernemerschap te leren toepassen. Het is haar missie je hierbij te helpen.