023-369 0000 support@webalist.eu

Marketingfunnels voor beginners – een uitgebreide gids

Heb je  een geweldig product of dienst, maar te weinig verkopen? Dan heb je waarschijnlijk een marketing funnel nodig.

In deze blog laat ik je zien hoe je je eigen marketing funnel kunt opzetten om meer zaken te doen zonder terug te vallen op opdringerige verkooptactieken.

Laten we eerst eens kijken hoe een marketingfunnel eruit ziet.

Wat is een marketingfunnel?

Een marketingfunnel is een systeem dat is ontworpen om potentiële klanten (prospects/leads) naar je bedrijf te trekken en om te zetten in betalende klanten.

Hier is hoe het werkt in een notendop:

Als je je afvraagt ​​waarom het trechtervormigvormig is, dat komt omdat in elke fase van de funnel mensen “uitvallen” 

Laat me het met een voorbeeld uitleggen:

Stel je voor dat je een e-commerce winkel bezit die headspin-mutsen verkoopt.

OPMERKING: Dit zijn gevoerde mutsen voor breakdancers die headspins doen.

Breakdancers verliezen hun haar door headspins te doen zonder muts. Dus wenden ze zich tot Google om een ​​oplossing voor hun probleem te zoeken.

Omdat je op Google hoog scoort voor “headspin beanie”, klikken 40 van hen door naar je site. Op je website biedt je 20% korting in ruil voor hun e-mailadres.

Twintig mensen nemen je aanbod aan.

Slechts tien mensen gebruiken de kortingsbon en kopen een muts in je winkel. Omdat mensen in elke fase afhaken, is het bovenste deel (bewustzijn) altijd groter dan het onderste deel (conversie). Je ziet de aantallen afnemen: 100 -> 40 -> 20 -> 10.

Dit resulteert in een trechter of “funnel” vorm.

Klinkt vrij eenvoudig toch?

Marketingfunnels lijken  voor beginners vaak ingewikkeld omdat ze in het diepe springen. Ze zien een diagram van een funnel met veel pijlen en andere omstandigheden en ze raken overweldigd als ze proberen erachter te komen hoe het zit.

Hier is een voorbeeld:

Dit is een funnel die Merijn heeft ontworpen voor één van zijn bedrijven.
Zoals je kunt zien, is dit veel te ingewikkeld voor nieuwkomers in de marketing funnel wereld.

We zullen dit vermijden. In plaats daarvan bespreken we een eenvoudige versie.

Laten we nu eens kijken hoe je jouw eigen funnel kunt bouwen.

BELANGRIJK

Als je geen geweldig product / dienst hebt of een markt van mensen die het zullen kopen, kan een marketingfunnel je bedrijf niet redden. Het is beter om dan je focus en middelen te besteden aan het vinden of verbeteren van je product / dienst of het vinden van de juiste niche (doelgroep)

1. Bewustwording

De eerste fase van de funnel is bewustzijn. Dit is waar mensen met een bepaald probleem kennis maken met je product, bedrijf of merk (omdat je op de een of andere manier gerelateerd bent aan dat probleem).

Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

  • Ze lezen een van je artikelen op LinkedIn
  • Ze luisteren naar een podcast waarbij de gastheer je een shoutout geeft;
  • Ze zien een van je advertenties op Facebook;
  • Ze zoeken iets op Google en vinden je website;
  • Ze wonen een conferentie bij en een van de sprekers noemt je;
  • Ze bekijken een van je video’s op YouTube.

Wat het ook is, ze weten nu dat je bestaat. Als het probleem hen sterk genoeg frustreert, kunnen enkelen (waarschijnlijk <1%) zelfs direct klant worden.

De rest? Waarschijnlijk niet.

Maar dat is prima. Omdat ze je nu kennen, hebben ze als het ware “opgeslagen” dat jouw merk verbonden is met het probleem dat ze hebben. En dit is waar marketeers gebruik van maken.

Het is jouw taak om meer over het probleem te praten. Maak mensen bewust van het probleem. Overtuig deze mensen dat het belangrijk is en dat het moet worden aangepakt en opgelost. Leer ze hoe ze het kunnen oplossen. Verbind het probleem en de oplossing met je merk, product of dienst.

Daarbij moet je zoveel mogelijk mensen over je laten weten.

Indien mogelijk moet je aanwezig zijn op alle mogelijke marketingkanalen.

Zo niet, dan zou je op zijn minst aanwezig moeten zijn in de belangrijkste kanalen waar je klanten rondhangen.

a) Google

Je hebt een vraag. Waar ga je op zoek naar je antwoord?

Waarschijnlijk Google.

Je klanten zijn hetzelfde. Als ze een probleem hebben, googlen ze het. Als ze een antwoord nodig hebben, googlen ze het.

De statistieken bewijzen het ook. Google ongeveer 3,5 miljard zoekopdrachten per dag verwerkt. Het domineert meer dan 90% van de zoekmachinemarkt.

Mensen zoeken naar relevante termen, en kunnen je vinden via de inhoud van je blogs en andere relevanter artikelen op je website/onze inhoud en lezen deze. Ze leggen de connectie tussen jouw bedrijf en hun probleem. 

Het is dan wel zaak dat je goed gevonden wordt in Google.

Wat is het proces hiervoor?

Trefwoordonderzoek.

Er zijn diverse tools beschikbaar om gedegen zoekwoordenonderzoek te doen. Op die manier kun je relevante onderwerpen vinden waarnaar onze doelklanten zoeken.
Omdat je in dit stadium zoveel mogelijk mensen wil bereiken, kun je je richten op bredere onderwerpen zoals ‘marketing funnel’.

Nadat je een aantal onderwerpen hebt gedefinieerd, kun je aan de slag door artikelen te schrijven, waarbij je deze optimaliseert voor de zoekmachines. Daardoor scoort elke post zo goed mogelijk.

Voor jou kan het proces anders zijn. Maar je hebt nog steeds zoekwoordonderzoek nodig.

Hier is dus een zoekkader voor zoekwoorden dat je kunt volgen en dat in hoge mate aanpasbaar is aan je behoeften, middelen en branche.

Je hebt Ahrefs niet per se nodig om te doen wat we doen (ook al gebruiken we dat.) Er zijn veel gratis SEO-tools. We laten er hier veel zien. Kies er een of een paar en geef een kickstart aan je SEO-proces.

b) YouTube

Pop-quiz: wat is de op één na grootste zoekmachine ter wereld?

Als je YouTube hebt geraden, heb je gelijk!

KANTTEKENING. Google Afbeeldingen zijn populairder dan YouTube. In mijn ogen valt Google Afbeeldingen echter onder de paraplu van Google, wat natuurlijk de populairste zoekmachine is.

We kennen allemaal YouTube. Het heeft ons leven veranderd. In het verleden moesten we op zoek naar dvd’s om iets te (be)kijken.. Nu zijn miljoenen video’s slechts een klik verwijderd.

Maar het grappige is: hoewel YouTube al sinds 2005 bestaat, bespreken marketeers videomarketing nog steeds alsof het nieuw is. 

Ondanks dat het een miljard gebruikers heeft, wordt YouTube nog steeds behoorlijk verwaarloosd voor bedrijven.

Het proces voor YouTube is hetzelfde als Google. Je doet onderzoek naar zoekwoorden om te bepalen wat je moeten maken en vervolgens produceer je bruikbare video’s van hoge kwaliteit.

c) Online communities

Google is geweldig. Voor bijna elke vraag ter wereld heeft Google het antwoord.

Maar wat als je een vraag hebt en je een persoonlijk, genuanceerd antwoord nodig hebt? Wat als het een vraag is zonder een definitief antwoord en je er gewoon over wilt praten?

Antwoord: online communities.

Online communities (Quora, Reddit, LInkedIn-groepen, Facebook-groepen, Slack-communities, enz.) zijn plaatsen waar mensen met een gemeenschappelijke interesse samenkomen. Hier bespreken ze relevante onderwerpen, stellen ze vragen, delen ze problemen en maken ze vrienden. En er is een community voor elk denkbaar onderwerp.

Er is geen betere plek om je doelgroep te bereiken. Sommige van deze sites ontvangen maandelijks miljoenen bezoekers, die je naar je website kunt brengen.

Reddit ontvangt bijvoorbeeld 14 miljard paginaweergaven (!) Per maand:

Hoewel er geen one-size-fits-all strategieën zijn als het gaat om online communities, blijven een paar principes waar:

  • lees de regels en volg ze. Elke gemeenschap heeft zijn eigen regels. Zoek uit wat ze zijn en observeer ze. Door de regels te negeren, word je eruit gegooid, of erger nog, verbannen.
  • Waarde toevoegen. Niemand houdt van een communitylid die alleen pitcht en hard verkoopt.
  • Doe mee en draag bij. Mensen vertrouwen eerder op wat je zegt als je bewijst dat je een waardevol lid van de groep bent.
  • Spam niet. Wordt niet led van een groep, zet een link naar je website en vertrek. Hierdoor word je zeker verbannen.

Zodra de groep je als waardevol lid ziet, kunt je voorzichtig beginnen met het promoten van je merk, product of dienst.

d) Publiek van anderen

Sommige mensen in jouw branche hebben al een groot publiek van loyale lezers, luisteraars en kijkers opgebouwd.

Waarom zou je daar geen gebruik van maken?

Door met deze ‘influencers’ samen te werken, kun je jouw merk, product of boodschap blootstellen aan een geheel nieuwe groep mensen.

Denk er eens over na: influencers hebben een publiek opgebouwd door het leveren van waardevolle inhoud. Het creëren van waardevolle inhoud is moeilijk. Als je influencers ervan kunt overtuigen dat je geweldige content kunt bieden, zullen ze je graag aan hun publiek voorstellen.

Podcast-optredens zijn niet de enige manier. Je kunt verschijnen op een webinar, aanwezig zijn op een conferentie, auteur zijn van een gastblog. Hoe je met influencers wilt samenwerken, is aan jou.

Hoe dan ook, begin met het samenstellen van een lijst met influencers waarmee je wilt samenwerken en het vinden van hun e-mailadressen. Stuur vervolgens een gepersonaliseerde e-mail om erachter te komen of ze bereid zijn met je samen te werken. Laat ze zien wat hen te wachten staat en je kansen op succes zullen omhoog schieten.

2 Interesse

De tweede fase van de funnel is interesse.

In dit stadium zijn je potentiële klanten ‘verslaafd’. Ze hebben je inhoud gebruikt en willen nu meer weten. Ze willen dieper op het onderwerp ingaan.

Zeer waarschijnlijk zullen ze beginnen:

  • hun zoekopdrachten verfijnen door specifiekere Google-zoekopdrachten te gebruiken. 
  • Op zoek gaan naar experts en influencers om te volgen. 

Als zodanig is je taak hier tweeledig:

  • Optimaliseer jouw artikel voor deze specifieke zoekopdrachten zodat ze je inhoud vinden;
  • Wees de expert die ze willen volgen en leer er meer van.

Samenvattend, je wil ze voorzichtig naar de volgende fase duwen door te laten zien hoe jouw product of dienst hun probleem kan oplossen.

Hier zijn een paar manieren waarop je dit kunt doen:

a) Optimaliseer onderwerpen met een hoog zakelijk potentieel

In de vorige fase hebben uwjeklanten een probleem. Dit probleem is breder en minder gedefinieerd.

Zodra ze de bewustzijnsfase voorbij zijn (na het lezen van veel inhoud van jou of anderen), beginnen ze anders te denken. 

Ze voeren meer specifieke zoekopdrachten uit.

Dit zijn termen met een hoog zakelijk potentieel.

Ze zijn niet alleen relevant voor jouw bedrijf, maar het zijn ook problemen die je product oplost.

Onthoud: in dit stadium is het jouw taak om ze naar de volgende fase te duwen – voorzichtig. Ja, je moet ze leren hoe ze het probleem kunnen oplossen. Maar je moet ze ook laten zien hoe ze je product of dienst kunnen gebruiken om hun probleem op te lossen.

Denk er maar een over na. Het enige wat ze willen is resultaat – ofwel: het probleem moet opgelost zijn. En als jouw product echt helpt bij het oplossen van dat probleem, zul je ze een slechte dienst bewijzen door het niet te vermelden.

Dus, terwijl je hen leert hoe ze hun probleem kunnen oplossen, moet je laten zien hoeveel gemakkelijker jouw product het maakt.

b) Zorg ervoor dat ze je volgen.

Ze hebben je content gebruikt. Ze vinden het waardevol. Ze hebben ervan geprofiteerd.

Goed werk! Maar het is nog niet voorbij. Ze zijn misschien je fans, maar ze zijn nog geen klant … nog niet.

Misschien hebben ze enkele bezwaren over je product die je niet heeft kunnen oplossen. Misschien begrijpen ze nog steeds niet hoe ze je product op de juiste manier moeten gebruiken.

Wat de reden ook is, jouw taak in dit stadium is om ervoor te zorgen dat ze je volgen. Dit geeft je meer gelegenheid om enkele van hun bezwaren te adresseren.

Waar moeten ze je volgen?

Dit is volledig afhankelijk van uw branche. Als je niche meer op sociale media is gericht, wil je misschien dat ze je volgen op Twitter of Instagram. Als je inhoud op YouTube produceert, wil je misschien dat ze zich abonneren op je kanaal. Als je aan het bloggen bent, wil je misschien dat ze zich aanmelden voor je e-maillijst.

Welk kanaal je ook gebruikt, zet call-to-actions op die hen eraan herinnert om een post of video ze leuk te vinden, zich te abonneren, jou te volgen of zich aan te melden.

Uiteraard kun je meerdere contactmogelijkheden beiden. Sommigen melden zich aan voor je e-mail nieuwsbrief. Sommigen abonneren zich op je YouTube-kanaal. Een aantal van hen maakt deel uit van je Facebook-groep. Sommigen van hen volgen je op Twitter 

Deze contactmogelijkheden stellen je in staat om met je fans te communiceren en te ontdekken wat ze nodig hebben of willen. Het geeft je ook kansen om ze door de funnel krijgen, dichter bij een verkoop.

3. Overweging

De derde fase van de funnel is overweging.

In dit stadium kennen je prospects het probleem. Ze kennen de oplossing. En ze weten dat jij hen die oplossing kunt bieden.

Er is één addertje onder het gras.

Alleen omdat ze weten wat je kunt doen en hoe je ze kunt helpen, wil nog niet zeggen dat ze voor jou zullen kiezen. De kans is groot: er zijn tal van mogelijke oplossingen om uit te kiezen.

Ze kijken naar alternatieven. Dit geldt vooral als ze zeer veel mogelijkheden hebben.

Het is dus jouw taak hen ervan te overtuigen dat jij de juiste persoon, product of bedrijf bent voor de taak.

Hoe doe je dat?

a) Help je potentiële klanten te ontdekken waarom ze voor jou zouden moeten kiezen.

Je hebt hen tips gegeven over hoe ze hun probleem kunnen oplossen. Je hebt ze zelfs laten zien hoe ze het konden doen met je product.

Maar ben jij de enige die een product of dienst met deze waarde kan bieden?

Als je antwoord ja is, dan gefeliciteerd! Je hebt een unique selling proposition (USP). Maar de kans is groot dat je niet de enige bent waar ze voor kunnen gaan.

Je moet je prospects dus helpen ontdekken waarom jij de meest logische en beste keus bent.

b) Domineer de Zoek Machine Resultaten Pagina’s voor trefwoorden zoals “beste”, “top” en “vs”

Stel je voor dat je een nieuwe telefoon gaat kopen. Wat zou je doen, behoudens merkentrouw?

Je zou producten kunnen vergelijken. Je zou recensies kunnen lezen.

Je zou naar Google kunnen gaan en termen als “iPhone XS versus Samsung S9” invoeren en kijken wat andere mensen te zeggen hebben. Je kunt ook op zoek gaan naar “beste smartphones 2020” en de nieuwste aanbevelingen bekijken.

Jouw klanten zullen hetzelfde doen.

Daarom moet je proberen de SERP’s te domineren voor zoekopdrachten met termen als “vs”, “beste” en “top”.

Je kunt dit eenvoudig doen door “vs”, “beste” en “top” toe te voegen aan je pagina’s en zoekwoorden onderzoek.

c) Ontwerp een opvolg serie die hen ertoe aanzet om jou te kiezen

Ze volgen je. Maar ze kopen nog steeds niet.

Hoe kun je ze dan blijven verkopen?

Overweeg om een ​​opvolgserie  te creëren. Typisch op e-mail gebaseerd, een opvolgserie is een serie die speciaal is ontworpen om uit te leggen waarom jij anders bent, waarom ze bij jou zouden moeten kopen. 

De beste manier om deze reeks te maken, is door je het voor te stellen als een film. Zoals elk goed verhaal, heeft een film maar één ding:

een verhaal.

Simpel gezegd: het is de overkoepelende boodschap of het verhaal dat je probeert over te brengen. De Fellowship of the Ring gaat er bijvoorbeeld echt over dat Frodo alle kansen overwint om de Ene Ring te vernietigen (wist je trouwens dat Merijn is vernoemd naar Merry uit Lord of the Rings?).

Evenzo moet je reeks een rode draad hebben. Deze keuze van het verhaal is aan jou. Op basis van deze rode draad kun je elk element van de reeks maken. Dit zijn meestal afzonderlijke e-mails.

Zorg er bij het maken van de e-mailserie voor dat elke e-mail logisch van de ene naar de andere overgaat

Als je vastzit, zijn hier enkele e-mail ideeën die je kunt gebruiken om de reeks samen te stellen:

  • Introduceer een nieuw idee of concept (bijvoorbeeld het idee dat ze andere schoenen nodig hebben als ze gras vs. gravel vs. hardcourt spelen);
  • Leer ze iets met betrekking tot je product (bijvoorbeeld iets over tennisschoenen, tennisvoetwerk, enz.);
  • Kondig iets aan over je product (bijvoorbeeld een lancering van een nieuw paar schoenen);
  • Toon de waarde van je product (vertel bijvoorbeeld dat uw tennisschoenen speciaal zijn gemaakt om veel voorkomende verwondingen zoals een verstuikte enkel te voorkomen – als dat waar is, natuurlijk);
  • Vertel een verhaal over waarom je iets doet (bijvoorbeeld waarom je een tennisschoenwinkel opricht);
  • Beantwoord een veelgestelde vraag of bezwaar;
  • Vergelijk je producten / diensten met die van je concurrenten

Hoewel e-mails de meest gebruikelijke methode zijn, hoeft dit niet de enige methode te zijn. Als je een dienstverlenend bedrijf bent, kun je een gratis adviesgesprek weggeven. Als het een gecompliceerd product is, kun je ervoor zorgen dat ze meedoen aan een webinar.

4. Conversie

De vierde fase van de funnel is conversie. Je prospects zijn er bijna van overtuigd dat jij de juiste oplossing bent voor hun probleem.

Het enige wat je hoeft te doen is hen een laatste duwtje te geven – een dwingende reden voor hen om nu op ‘kopen’ te klikken.

Er zijn tal van dingen die u hier kunt doen, zoals:

  • Gebruik urgentie. Als een product binnenkort niet meer op voorraad is, kun je ze er voorzichtig aan herinneren. (Doe dit niet nep!)
  • Zorg ervoor dat het afrekenen soepel en gemakkelijk verloopt;
  • Bied ze een korting om ze te overtuigen om te kopen (dit is trouwens geen strategie die we aanmoedigen of zelf gebruiken!)

Als de koopervaring aangenaam is, zullen je prospects graag de aankoop doen.

De conversiefase is ook een goed punt om enkele upsells op te nemen. In feite is upselling het verkopen van de add-ons voor de producten die je klanten al kopen.

Wanneer je een MacBook koopt in de Apple Store, vragen ze je of je AppleCare wilt. Dat is een upsell. Wanneer je een maaltijd bij McDonald’s koopt en ze vragen of je je maaltijd wilt opwaarderen, is dat een upsell.

Lekkage (uitval) in je marketingfunnel dichten

Alle marketingfunnels zijn lek. Het is hun aard. Zo ontstaat de funnelvorm..

Sommige mensen zijn niet geïnteresseerd. Sommige mensen zullen nooit iets kopen.

Daarom is een zekere mate van ‘uitval’’ normaal.

Waar je je zorgen over moet maken, is ‘overmatige lekkage’. Overmatige lekkage treedt op wanneer een fase van de funnel (bijv. Bewustzijn) veel groter is dan de volgende fase (bijv. Interesse).

Gelukkig is het oplossen van de overmatige uitval niet zo moeilijk als je denkt.

Het hebben van een funnel maakt het gemakkelijker om te diagnosticeren waar de buitensporige lekken plaatsvinden.

Hier is hoe je dit  doet:

terwijl je de funnel bouwt, moet je aan elke fase een aantal statistieken toewijzen.

  • Bewustzijn: aantal bezoekers dat naar de site komt;
  • Interesse: aantal mensen dat zich aanmeldt voor de e-maillijst;
  • Overweging: klikfrequentie (CTR) voor de e-mailsequentie;
  • Conversie: aantal mensen dat hun producten koopt.

Begin deze te meten.

Je kunt deze statistieken maandelijks vergelijken. Als je een sterke daling van het aantal ziet, betekent dit dat je een probleem hebt.

Hoewel je misschien niet meteen weet wat het probleem is, kun je met deze cijfers gemakkelijk beginnen. Je kunt er direct in duiken om erachter te komen wat de oorzaak is (bijv. seizoensinvloeden, een dip in het verkeer afkomstig van één kanaal, verlies van zoekwoordrangschikkingen in de zoekmachines, enz.)

Van daaruit kun je het probleem oplossen.

Om het proces een kickstart te geven, pas je de volgende twee brede strategieën toe in alle fasen van de funnel:

a) Retargeting

Stel je voor dat je een heleboel betaald verkeer naar je post hebt gestuurd over ‘hoe u tennisschoenen moet wassen’.

Tot je afschuw lazen deze mensen alleen het artikel en vertrokken. Ze hebben niets gekocht en ze hebben zich niet aangemeld om je gratis e-boek ‘9 tips voor sprankelende schone tennisschoenen’ te downloaden.

Nou, lijkt het erop dat je geld hebt weggegooid.

Maar wat als ik zei dat je nog een kans had om deze mensen te bekeren?

Dat is precies wat retargeting doet.

Retargeting is een vorm van online adverteren waarmee je bezoekers kunt targeten die je website hebben verlaten. Dit geeft je de mogelijkheid om bezoekers te overtuigen om terug te komen en een aankoop te heroverwegen.

Hoe werkt het?

Je kunt een JavaScript-code (ook wel pixel genoemd) op je website installeren. Deze pixel plaatst een anonieme cookie in de browser van de bezoeker. Wanneer de bezoeker je site verlaat en door andere webpagina’s gaat bladeren, stelt de cookie jouw advertentieplatform in staat om je advertentie aan hen te tonen.

Het verkrijgen van de pixel is eenvoudig. Bij de meeste grote advertentieplatforms (Facebook, Google, Quora, etc.) kun je een pixel genereren die je kunt toevoegen aan het <header> -gedeelte van je website.

Facebook Pixel-installatiepagina

Het meest uitdagende bij retargetting is te weten wat je moet aanbieden als onderdeel van de retargeting. Gelukkig is dat met de marketingfunnel ook makkelijk op te lossen.

Weet waar je klanten afhaken en retarget ze met een aanbieding op basis van de volgende fase van je funnel.

Als je bijvoorbeeld veel verkeer op je website ziet, maar niemand converteert naar je e-maillijst, kun je ze opnieuw aanbieden met een aanbod om op jouw lijst te komen. Stuur ze naar een bestemmingspagina waar ze je gratis eBook kunnen downloaden omdat ze het de eerste keer hebben gemist!

Zodra je bekend bent met marketingfunnels en retargeting, kun je in elke fase van de funnel ook retargetingcampagnes opzetten met een relevant aanbod voor de volgende fase.

b) Livechat

Soms gaan mensen weg omdat ze geen antwoord op hun vraag kunnen vinden.

Ze kunnen je inhoud lezen en willen opheldering over bepaalde secties. Of ze kunnen je prijspagina bekijken en een paar vragen hebben over het koopproces.

Als ze geen antwoord op deze vragen kunnen vinden, vertrekken ze op zoek naar een andere oplossing.

Livechat kan bovenstaande problemen in veel gevallen prima oplossen.

Het maakt niet uit waar de prospect zich in je marketingfunnel bevindt. Met live chat kun je alle brandende vragen beantwoorden en ze voorzichtig naar de volgende fase begeleiden.

Laatste gedachten

Ik hoop dat dit artikel duidelijk heeft uitgelegd wat marketingfunnels zijn en hoe ze werken.

Als je nog geen marketingfunnel hebt, is het tijd om er een te bouwen. Begin met babystapjes en focus op het maken van een eenvoudige funnel, het oplossen van problemen en het identificeren van groeimogelijkheden.

Daarna kun je kijken naar uitbreiding buiten de traditionele funnel met meer fasen, zoals retentie en belangenbehartiging. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om een ​​geweldige onboarding-ervaring te creëren of een community voor klanten die discussie aanmoedigt en hulp biedt wanneer dat nodig is.

Onthoud: het gaat niet alleen om het werven van nieuwe klanten. Je wilt hen aanmoedigen om loyaal te zijn, ambassadeur van je te worden en ook al hun vrienden te verwijzen.

 Heb jij al een funnel? Zo niet, wat wordt jouw eerste stap op een marketing funnel te maken? Heb je wel een funnel, dan ben ik benieuwd hoe effectief deze is. Welke lekkages heb je ontdekt?