023-369 0000 support@webalist.eu

Waarom blogs het zo goed doen in Google

De belangrijkste reden als ondernemer om te bloggen is om jezelf te profileren als expert. Dat heb je vast weleens gehoord. Maar wist je dat er nog hele goede reden is om zakelijk te bloggen? Je maakt een namelijk grote kans om hoog te komen in Google. Sterker: dat kan bijna alleen maar met blogs. In deze blog leg ik uit hoe dat zit en help ik je verder met 10 cruciale stappen om te scoren in Google.

Om te begrijpen waarom zakelijke blogs zo geschikt zijn voor Google, is het belangrijk om eerst even helder te krijgen wat de kern is van een zakelijke blog: het geven van informatie (of inspiratie) over jouw vakgebied. Jouw doelgroep wil iets weten en jij geeft daar antwoord op.

Zoals gezegd, zorgt dat ervoor dat jouw doelgroep jou nu als expert gaat zien. Waardoor ze eerder met jou in zee gaan dan met iemand die geen (of slechte) blogs heeft en zo dus niet laat zien dat hij verstand van zaken heeft. Mensen doen nu eenmaal graag zaken met experts.

Maar zo’n informatieve blog zorgt er ook voor dat je kans maakt op een hoge plek in Google.

Google is immers een zoekmachine, wat betekent dat mensen het met name gebruiken voor het zoeken naar informatie. Iemand typt een vraag in, en Google toont het allerbeste antwoord (en daaronder het een na beste antwoord enzovoorts).

Zonder antwoord ziet Google jou niet

Maar dan moet je dus wel antwoord geven. Dat klinkt logisch natuurlijk, maar wordt door veel ondernemers toch vaak een beetje vergeten. Die willen dan wel graag hoog komen in Google, maar geven helemaal geen antwoord op de vragen die worden gesteld. Hoe kan Google jou dan ooit tonen? Onmogelijk.

Stel je bent gewichtsconsulent. Wist je dat er maandelijks 450 keer letterlijk gezocht wordt op de vraag ‘hoe snel afvallen’? Als jij daar geen antwoord op geeft, hoe kan Google jou dan ooit tonen als mensen?

En het is lang niet de enige vraag die wordt gesteld over gewicht verliezen. Mensen googelen ook bijvoorbeeld heel veel op ‘welk fruit is goed voor afvallen’. Daar kun je dan weer een andere blog over maken, met het antwoord op die vraag.

Zo kun je voor elke soort vraag een apart antwoord geven. Precies wat je met een blog doet. En met al die blogs maak je steeds weer hele goede kans om hoog te komen. Je geeft immers steeds heel gericht antwoord.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een aparte blog gemaakt met tips voor het maken van een pakkende titel en weer een andere blog over het maken van een pakkende inleiding. En voor mensen die willen weten waar ze hun blog plaatsen heb ik wéér een andere blog gemaakt. Of voor wie wil weten waarom bloggen zo belangrijk is. En al die blogs staan bovenaan als mensen die vraag stellen aan Google (als ze zoeken op de vetgedrukte term – probeer maar eens).

Dat levert mij voor deze blogs alleen al duizenden bezoekers per maand op. Via Google. Maand in maand uit. Steeds van mensen die die vragen stellen. En die zijn er elke dag.

Meeste vragen aan Google zijn informatieve vragen

Want wist je dat de meeste vragen die aan Google worden gesteld informatie-vragen zijn?  Mensen gebruiken Google ook wel als ze iets willen kopen – en Google laat dan braaf een hoop webshops zien – of als ze een bepaalde URL zoeken. Maar verreweg de meeste vragen zijn echte informatieve vragen. Van mensen die gewoon willen weten hoe iets zit.

En wat laat Google dan zien? Inderdaad: de blogs die daar antwoord op geven. Daar kun jij dan ook tussen staan, op de vragen uit jouw vakgebied.

Natuurlijk wil je dan wel zo hoog mogelijk komen, maar dat is vooral een kwestie van een zo goed mogelijk antwoord geven. Daar begint het mee. En als jij een expert bent in jouw vakgebied (lees: veel kennis van zaken hebt) en ook nog een prettig leesbare blog maakt, dan heb je al aan de belangrijkste voorwaarden voldaan.

Daarbij helpt het om op nog een paar zaken te letten die Google net nog even wat beter laat merken dat jouw blog echt goed aansluit bij de zoekvraag.

Wil je weten welke zaken dat zijn?

 Vertel hieronder wat jouw bedrijf doet én op welke onderwerpen jij graag hoog zou willen scoren in Google. Als dank stuur ik je dan gratis mijn nieuwe e-book ‘In 10 stappen hoger in Google’ met de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het maken van een blog voor Google.  Ook vertel ik je daarin hoe je kunt achterhalen welke vragen er in jouw vakgebied aan Google worden gesteld.

Bastiaan Vercouteren

Blogtrainer

blogkracht.nl

Bastiaan gelooft heilig in de kracht van bloggen voor ondernemers. Omdat het de beste manier is om te laten zien welke kennis en kwaliteiten je hebt.

Als tekstschrijver blogt hij voor verschillende bedrijven, maar nog liever heeft hij dat ondernemers zelf gaan bloggen. Omdat het de beste manier is om aan je potentiële klanten te laten zien welke kennis en kwaliteiten je hebt.. Daarom heeft hij Blogkracht opgericht, boordevol tips om te leren bloggen. Het is zijn missie om van ondernemers betere bloggers te maken, zodat ze meer klanten krijgen.