023-369 0000 support@webalist.eu

Conversiefunnel: 9 tips voor het optimaliseren van je conversieratio

Conversiefunnel, als je via je website klanten wilt realiseren, heb je  waarschijnlijk meerdere keren het woord ‘funnel’ gehoord.

De funnel is een geweldige manier om meer te weten te komen over de manier van browsen van je klanten en over hoe het typische beslissingstraject van een koper eruitziet.


Als je dacht dat je het kon negeren, heb je het mis! Of je nu producten of diensten op je site verkoopt of e-mailmarketing gebruikt om je publiek te bereiken, de conversiefunnel is je vriend.

Het is zelfs zeer waarschijnlijk dat je site niet één maar meerdere conversiefunnels heeft.

Inderdaad, al je prospects en klanten zullen niet hetzelfde volwassenheidsniveau hebben en kunnen heel verschillende wegen naar conversie volgen.

De funnel is meer dan alleen een “rechtlijnige” verkoop of abonnement, het is een geweldige manier om meer te weten te komen over de manier van browsen van je klanten en over hoe het typische beslissingstraject van een koper eruitziet.

Goed bekend zijn met de kenmerken ervan is een voorwaarde voor succesvolle optimalisatie en het voorblijven van de concurrentie. We zullen nu enkele belangrijke feiten over de conversiefunnel bekijken en de verschillende fasen waaruit deze bestaat nader bekijken.

We houden het beste voor het laatst met 9 tips voor het optimaliseren van je conversiefunnels.

Klaar? Laten we meteen van start gaan.

Wat is de conversiefunnel?

Spoiler alert: er zijn bijna evenveel funnels als bedrijven.

De conversiefunnel bestaat uit stappen die een bezoeker neemt om naar een site te gaan, van bijvoorbeeld een advertentie of organische zoekopdracht tot een uitverkoop.

De funnelmetafoor illustreert de geleidelijke afname van het aantal bezoekers dat via je site van punt A naar punt B reist.

Hoe verder in de funnel, hoe kleiner het aantal bezoekers, en onthoud: niet alle reizen leiden tot een conversie. Hoewel je waarschijnlijk veel illustraties van de funnel hebt gezien, is het belangrijk om te onthouden dat er bijna net zoveel funnels zijn als er bedrijven zijn.

Daarom zal de opbouw van de funnel afhangen van je zakelijke doelstelling(en), wat kan zijn:

  • Om producten of diensten te verkopen
  • Om een ​​aanvraag voor een offerte te krijgen
  • Om het aantal contacten op de e-maillijst te verhogen
  • Om het aantal downloads van de weggever te vergroten (rapporten, enz.)
  • enz.

B2B, B2C en de conversiefunnel

Hoewel de funnel net zo relevant is voor B2B als voor B2C, zal deze er heel anders uitzien, afhankelijk van of je je richt op bedrijven of consumenten.

In B2C zal de funnel bijvoorbeeld over het algemeen eenvoudiger en korter zijn, omdat de aankoop of het abonnement vaak in een opwelling wordt gedaan of op zijn minst zeer subjectief is. 

Een B2B-conversie zal echter vaak meer pragmatisch en business-gedreven zijn. Het opbouwen van vertrouwen in de loop van de tijd zal daarom cruciaal zijn voor B2B-merken.

Conversiefunnel: wat is het punt?

2e spoilerwaarschuwing: er is geen ideale conversiefunnel — elk doel en doelgroep heeft zijn eigen funnel.

Voordat je zelfs maar tot conversie overgaat, is het doel van de conversiefunnel om de verschillende stadia van het kooptraject in kaart te brengen.

Als je deze stadia eenmaal hebt belicht, kun je:

  • Probleemgebieden vaststellen die leiden tot exits (hoog bouncepercentage op een bestemmingspagina, verlaten winkelwagen, enz.)
  • Bezoekers in elke fase van de reis kwalificeren (prospect, klant, enz.)
  • Jouw funnel(s) optimaliseren met het oog op meer conversies

Stadia van de conversiefunnel

Detailhandel, toerisme, bankwezen, verzekeringen, online gaming… verschillende branches zullen verschillende conversiefunnels hebben.

Het is echter mogelijk om een basisschets uit te stippelen die van betekenis zal zijn voor meer dan één type bedrijf. Dit overzicht volgt over het algemeen vier hoofdfasen. Maar vergeet niet dat het, afhankelijk van hun volwassenheidsniveau, niet ongebruikelijk is dat een bezoeker een stap of twee overslaat.

Ze kunnen bijvoorbeeld besluiten een aankoop te doen zonder verdere informatie in te winnen omdat ze al bekend zijn met een merk en/of een product.

De vier hoofdfases zijn: 

1. Inspireer bezoekers

Beantwoord voor deze eerste stap de vragen die je bezoekers mogelijk hebben en bouw bewustzijn rond je product en merk op. Zorg ervoor dat je landingspagina inhoud weergeeft die duidelijk de waarde van je product of services weergeeft. Kortom, wees leerzaam.

2. Verander bezoekers in prospects

Deze tweede fase draait om vertrouwen. Je doel moet zowel eenvoudig als complex zijn: de contactgegevens van je bezoekers verkrijgen om contact te houden of om de ervaring te personaliseren. Dit is wat bekend staat als lead nurturing.

Een geweldige manier om je database uit te breiden, is door veel waarde te geven:

  • Nieuwsbrief of blogs met aanbevolen lectuur of wekelijkse tips
  • Rapporten of whitepapers op basis van je eigen ervaringen en expertise
  • Gratis tool of app
  • Tijdelijk testen van je oplossing
  • enz

3. Prospects omzetten in klanten

De derde fase is cruciaal.

Jouw potentiële klant is op zoek naar het meest concurrerende aanbod en het aanbod dat het beste bij zijn behoeften past – Het is aan jou om op te vallen tussen de concurrenten.

Je  kunt dit doen door:

  • Vereenvoudiging van de verkoopfunnel
  • Bewaren te verwijderen
  • Het verkorten van de klantreis

4. Loyaliteitsopbouw: van klant tot ambassadeur

Je dacht dat conversie de laatste stap in de conversiefunnel was? Niet helemaal. De volgende stap is nodig om van vaste klanten loyale, terugkerende klanten te maken.

Dit heeft twee doelen:

  • Stimuleer je klanten aan om een ​​herhalingsaankoop te doen. Goed nieuws: het is veel gemakkelijker om een ​​klant te converteren die al een aankoop op je site heeft gedaan dan een potentiële klant.
  • Moedig tevreden klanten aan om je producten of diensten te beoordelen. Deze aanbevelingen zullen zeer nuttig zijn wanneer je nieuwe bezoekers probeert te converteren.

Hoe kan je conversiefunnel te optimaliseren in 9 belangrijke stappen?

Ben je nog bij ons? Geweldig – je hebt zojuist Fase 1 in realtime doorlopen.

Omdat we je echt door fase 2 willen loodsen, hebben we 9 tips verzameld om de verkoopfunnel te optimaliseren, in welke branche je ook actief bent.

1. Zorg ervoor dat het bericht duidelijk is

Dit lijkt eenvoudig en toch… Of het nu gratis is of niet, je aanbod vormt de basis van je conversiefunnel(s). Amazon beloont bijvoorbeeld zijn meest loyale klanten met gratis of snelle verzending en een uitgebreide catalogus met zijn Prime-aanbod.

Het definiëren van je aanbod betekent ook het benadrukken van unieke acties, bijvoorbeeld een uitverkoop voor leden om het kerstinkopenseizoen te lanceren.

2. Definieer je doelstellingen

Zonder een einddoel zal het moeilijk zijn om de route van start tot finish in kaart te brengen – van het startpunt tot de follow-up na de conversie. Het is van cruciaal belang dat je het hoofddoel van de conversiefunnel bepaalt om de verschillende fasen die naar het einddoel leiden te optimaliseren.

Dit kan een verkoop, download, abonnement, sociaal delen, enz.

3. Persona’s zijn goed, mindsets zijn beter

Als je niet bekend bent met de Mindset-methodiek we raden je ten zeerste aan om ons rapport over dit onderwerp te bekijken.

De Mindset-methodologie gaat verder dan traditionele persona’s om de gemoedstoestand van je prospects in elke fase van de funnel grondig te begrijpen.

Waarom staan ​​ze op je site (informatie, aankoop, vergelijking)? Wat is de context van hun browsen (op mobiel, op het werk, in de metro, in de winkel)?

Het begrijpen van de mindset van je bezoekers is de eerste stap om ze gelukkig te maken en om te zetten in converterende klanten.

4. Bouw een sterke contentstrategie

Laten we er niet omheen draaien. Zonder relevante content houdt je strategie geen stand.

Geef bezoekers middelen die een concreet antwoord bieden op hun uitdagingen:

  • Versterk je merkimago
  • Positioneer jezelf als een thought leader in jouw sector
  • Bouw je database op dankzij weggevers (webinars, ebooks, enz…)
  • Bepaal de behoeften van je bezoekers

In de reisbranche speelt inspirerende content bijvoorbeeld een sleutelrol om bezoekers geïnteresseerd te houden. Denk hierbij aan het voorstellen van routes voor specifieke bestemmingen, het organiseren van reizen rond thema’s of het geven van advies over de beste reistijd naar een bepaalde bestemming. Sterker nog, 40% van alle bekeken pagina’s* op reissites bevat inspirerende inhoud.

5. Stroomlijn de gebruikerservaring

Je hebt misschien wel het meest aantrekkelijke aanbod op de markt en de meest fascinerende conntent, maar je inspanningen zullen niet ver komen tenzij de gebruikerservaring overeenkomt met de verwachtingen van jouw… bezoekers.

Hier zijn enkele veelvoorkomende knnnelpunten die je met voorrang kunt oplossen:

  • Account aanmaken: vereenvoudig het aanmaken van een account
  • Afrekenen: verminder het aantal stappen drastisch
  • CTA: creëer de perfecte CTA
  • Navigatie: structureer je menu zodat het de belangrijkste categorieën op je site weergeeft
  • Productinformatie: Besteed speciale aandacht aan beschrijvingen, afbeeldingen, CTA’s en verwijder eventuele afleidende elementen
  • Formulieren: neem alleen noodzakelijke velden op
  • Mobiel: een bezoeker verlaat een mobiele pagina na 39 seconden — a mobiel vriendelijke aanpak is niet langer een nice-to-have maar essentieel
  • Ervaring: Suggereer vergelijkbare producten tijdens het klanttraject en schakel een verlanglijstfunctie in die bezoekers gemakkelijk kunnen delen

6. Verbeter de prestaties van de site

Het is een bekend feit dat laadtijden een grote invloed kunnen hebben op conversies.  Een studie gepubliceerd door Google in februari 2018 geeft aan dat de kans dat bezoekers een site verlaten 32% groter is als het laden van de pagina tussen de 1 en 3 seconden duurt.

7. Creëer elementen van geruststelling

Het is een verzadigde markt en het kan zijn dat je aanbod en prijzen redelijk dicht bij dat van je concurrenten liggen… Als dit het geval is, kunnen geruststellende elementen het verschil maken, vooral als het gaat om het nemen van beslissingen.

Zorg dat informatie en prijzen duidelijk zijn:

  • Wees eerlijk over de verzendkosten
  • Voeg verschillende betalingsopties toe
  • Laat klantrecensies zien
  • Enz

8. Bepaal punten van binnnenkomst

Zoals we al hebben vermeld, is het ook belangrijk om je strategie op te bouwen rond de verschillende kanalen die bezoekers naar je website leiden, hoewel doelstellingen en targets de belangrijkste factoren zijn bij het maken van content.

Deze kanalen zouden bovenaan je gedachten moeten staan ​​wanneer je de aankoopfunnel aan het optimaliseren bent:

  • Google AdWords
  • Facebook Retargeting
  • Sociale Mediaplatforms
  • Organische zoektocht
  • E-mail
  • Influencer-marketing
  • Enz.

9. Testen, testen, testen

Je hebt goed nagedacht over je conversiefunnel, je online content en je gebruikerservaring. Wat nu?

Dit is hét moment om je verkeer, bouncepercentage, klikpercentage, sessieduur, conversies en exits in elke fase van de funnel te analyseren om onverwachte obstakels voor conversie te identificeren. Als je met deze kennis gewapend bent, kun je verschillende varianten van de funnel testen, de teksten, afbeeldingen aanpassen of CTA’s, menu’s of klantrecensies verplaatsen en zien hoe dit van invloed is op conversies.

Concluderend

Welke producten of diensten je ook online aanbiedt, conversiefunnels zijn cruciaal om prospects om te zetten in hopelijk loyale klanten.

Maar het bouwen van een conversiefunnel is niet genoeg. Je moet deze inspanningen onderbouwen met een slimme segmentatiestrategie en het gedrag van klanten analyseren naarmate ze dichter bij het einddoel komen.